Στον Μαραθώνα ο Σπ. Λιβανός για τις καταστροφές, έως τέλος Φλεβάρη τα πορίσματα

Επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού στον Μαραθώνα, Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022. Ο ΥΠΑΑΤ επισκέφθηκε το Δημαρχείο Μαραθώνος όπου και είχε συνάντηση με το Δήμαρχο Στέργιο Τσίρκα και στην συνέχεια, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο, πραγματοποίησε αυτοψία σε θερμοκήπια που έχουν υποστεί καταστροφές από τις πρόσφατες χιονοπτώσεις . (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τη διαβεβαίωση ότι η παρούσα κυβέρνηση, όπως έπραξε σε προηγούμενες φυσικές καταστροφές, θα πράξει το ίδιο και τώρα και θα κινηθεί με ταχύτητα για να στηρίξει με δίκαιο τρόπο τους παραγωγούς που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, στους αγρότες του Μαραθώνα, όπου επισκέφθηκε θερμοκηπιακές καλλιέργειες, αλλά και σε σύσκεψη που έγινε στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου. Τα παραπάνω αναφέρει δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ.

Επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού στον Μαραθώνα, Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022. Ο ΥΠΑΑΤ επισκέφθηκε το Δημαρχείο Μαραθώνος όπου και είχε συνάντηση με το Δήμαρχο Στέργιο Τσίρκα και στην συνέχεια, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο, πραγματοποίησε αυτοψία σε θερμοκήπια που έχουν υποστεί καταστροφές από τις πρόσφατες χιονοπτώσεις .
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σύμφωνα με το υπουργείο: «στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Αναπληρωτής Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, οι βουλευτές κ.κ. Γιώργος Βλάχος και Βασίλης Οικονόμου, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Θανάσης Αυγερινός και ο Δήμαρχος κ. Στέργιος Τσίρκας και εκπρόσωποι συνεταιριστικών φορέων και παραγωγοί.

Εκ μέρους του ΥπΑΑΤ συμμετείχαν επίσης η ΓΓ κυρία Χριστιάνα Καλογήρου και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Αν. Λυκουρέντζος.

Επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού στον Μαραθώνα, Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022. Ο ΥΠΑΑΤ επισκέφθηκε το Δημαρχείο Μαραθώνος όπου και είχε συνάντηση με το Δήμαρχο Στέργιο Τσίρκα και στην συνέχεια, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο, πραγματοποίησε αυτοψία σε θερμοκήπια που έχουν υποστεί καταστροφές από τις πρόσφατες χιονοπτώσεις .
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε θερμοκήπια, τα οποία υπέστησαν ζημιές από την πρόσφατη κακοκαιρία «Ελπίδα», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός τόνισε:

«Εμείς είμαστε εδώ, αφενός για να δούμε τις καταστροφές που υπήρξαν από τον φοβερό χιονιά και για να συμπαρασταθούμε σε σας τους παραγωγούς, όπως κάνουμε μετά από κάθε φυσική καταστροφή. Όσοι από τους παραγωγούς είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, θα αποζημιωθούν κανονικά και γρήγορα. Για τους υπόλοιπους, αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και με τρόπο δίκαιο προς τους ασφαλισμένους- διότι αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη στη λειτουργία του κράτους- είναι να αναζητήσουμε άλλους τρόπους για να στηρίξουμε τους παραγωγούς.

Οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ θα προχωρήσουν στην εκτίμηση των ζημιών και στη συνέχεια, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, με τους τοπικούς βουλευτές και με τον Δήμαρχο, θα αναζητήσουμε λύσεις για τη στήριξη των παραγωγών θερμοκηπίων. 

Η κλιματική κρίση, δυστυχώς, δείχνει με σκληρό τρόπο τα δόντια της και οι πρώτοι που βάλλονται, είναι οι αγρότες. Σήμερα είμαστε εδώ ενώ μεθαύριο θα μεταβούμε στην Πελοπόννησο για τα προβλήματα που προκάλεσε ο παγετός στις δενδρώδεις καλλιέργειες.

Το σύνολο του αγροτικού κόσμου, οι συνεταιριστές, το υπουργείο, θα πρέπει να αναδιαρθρώσουμε την αγροτική παραγωγή, να δούμε το ζήτημα της ασφάλισης σε πολύ διαφορετικό επίπεδο και να κάνουμε ένα μεσομακροπρόθεσμο πλάνο, το οποίο ήδη εκπονούμε στο υπουργείο, για να μπορέσουμε, με τις νέες συνθήκες, να συνεχίσουμε να παράγουμε τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγει η χώρα μας, είτε πρόκειται για λουλούδια, είτε πολύ περισσότερο για τρόφιμα, που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και μας κάνουν υπερήφανους.

Όπως κάναμε και με τις άλλες καταστροφές, στις οποίες το κράτος κινήθηκε με πρωτοφανή ταχύτητα, θα κάνουμε και τώρα».

Το βασικό πρόβλημα που έχει προκύψει με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στον Μαραθώνα είναι ότι στην πλειονότητά τους οι παραγωγοί δεν τις είχαν ασφαλίσει στον ΕΛΓΑ θεωρώντας ως δεδομένο ότι η παραγωγή τους προστατεύεται και ότι στην περιοχή δεν υπήρχαν μέχρι τώρα ακραία φαινόμενα.

Σε ό,τι αφορά τους ασφαλισμένους επισήμανε ότι τα βήματα που θα ακολουθηθούν είναι ξεκάθαρα και προβλέπονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Όσον αφορά στους ανασφάλιστους δήλωσε ότι θα ληφθούν υπ’ όψιν τα μοντέλα που έχουν δημιουργηθεί σε προηγούμενες φυσικές καταστροφές και ανακοίνωσε την σύσταση ειδικής Επιτροπής από τον ΕΛΓΑ και την Περιφέρεια για την παραλαβή των δηλώσεων από πληγέντες παραγωγούς.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι ο νόμος για την ασφάλιση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών έχει αλλάξει από το 2012.

Εκτίμηση του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου είναι ότι η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του Φεβρουαρίου.

Με βάση τις εκτιμήσεις της Επιτροπής θα κατατεθούν προτάσεις για αποζημιώσεις και για την ανασφάλιστη παραγωγή.

Όπως είπε ο κ. Λιβανός η όποια απόφαση πρέπει να συνοδεύεται από δύο σταθερές: Πρώτον την απόδοση αποζημιώσεων με δικαιοσύνη και δεύτερον, ότι η λύση που θα εξευρεθεί θα συνοδεύεται με ασφάλιση των παραγωγών για τα επόμενα χρόνια. «Αυτό που έρχεται είναι ξεκάθαρο. Οι επιστήμονες μας λένε ότι πλέον οι καταστροφές θα χτυπούν και την Αττική», σημείωσε ο κ. Λιβανός. Και τόνισε ότι θα υπάρξει συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να βρεθεί η απαιτούμενη δαπάνη.

Τέλος οκ. Λιβανός υπενθύμισε ότι μέσω του ΠΑΑ, του Αναπτυξιακού Νόμου και του Ταμείου Ανάπτυξης υπάρχουν σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν από τους παραγωγούς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συγκυριακά αλλά και μακροχρόνια προβλήματα και κυρίως να βελτιωθεί προς όφελος τους η κατάσταση».