Μαργαρίτης Παυλονάσιος και Στέλιος Μόσιος: «Αν ασχοληθείς με τη μελισσοκομία “κολλάς” και η ζωή σου γίνεται γλυκιά σαν το μέλι»

Ξεκίνησαν σαν χόμπι, με λίγες κυψέλες, ακούγοντας φίλους να τους μιλούν με ενθουσιασμό για τον μαγικό κόσμο της μέλισσας. Σιγά σιγά, η αγάπη τους αυτή μετατράπηκε σε πάθος και λίγο μετά σε επαγγελματική απασχόληση και στη δημιουργία της «SMARTBEES», παράγοντας αγνό μέλι.

Ο λόγος για δύο φίλους, από το Ανωχώρι Φαρσάλων, τον Μαργαρίτη Παυλονάσιο και τον Στέλιο Μόσιο, οι οποίοι ασχολούνταν στον ελεύθερο χρόνο τους με τη φύση και τη γη και τώρα συστηματικά με τη μελισσοκομία.

Σήμερα, με καμάρι δηλώνουν ότι παράγουν και προωθούν στην αγορά, μέσω των social media (Facebook, Ιnstagram), καθώς και μέσα από τον κύκλο γνωριμιών τους, το μέλι Ανθέων και Δάσους, καθώς και γύρη, ενώ στα άμεσα σχέδιά τους είναι και ο βασιλικός πολτός.

Όπως υποστηρίζουν, «το να είσαι μελισσοκόμος είναι μοναδική εμπειρία! Είσαι υπεύθυνος για τη φροντίδα του πιο σημαντικού οργανισμού για την οικολογική ισορροπία και, κατά συνέπεια, για την επιβίωση της ανθρωπότητας. Αν ασχοληθείς με τη μελισσοκομία, κολλάς και η ζωή σου γίνεται γλυκιά σαν το μέλι. Το μέλι είναι ένα από τα πιο υγιεινά προϊόντα που υπάρχουν και σίγουρα είναι η μοναδική τροφή που περιέχει όλα τα συστατικά που χρειάζονται για τη διατήρηση της ζωής, όπως ένζυμα, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και νερό».

Πρώτα βήματα

Για τα πρώτα τους βήματα και τα μελλοντικά τους σχέδια, οι δύο νεαροί μελισσοκόμοι, μιλώντας στην «ΥΧ», ανέφεραν ότι «καταγόμαστε από αγροτικές οικογένειες σε μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή. Οι γονείς μας είναι αγρότες, ασχολούνται με αγροτικές καλλιέργειες, ενώ εμείς αποφασίσαμε να διευρύνουμε τις αγροτικές μας εργασίες και να ασχοληθούμε και με τη μελισσοκομία».

Όπως εξηγούν, η αγάπη τους για το μέλι και τις μέλισσες τους οδήγησε αρχικά στην παρακολούθηση σεμιναρίων σχετικών με το αντικείμενο.

«Η πρώτη μας επαφή με τη μελισσοκομία ήρθε από φίλους μελισσοκόμους. Πριν από μερικά χρόνια, σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε λίγα μελισσοσμήνη, προκειμένου να παράγουμε το μέλι για δική μας κατανάλωση. Με αυτόν τον τρόπο, αποκτήσαμε την ανάλογη εμπειρία και αποφασίσαμε να ασχοληθούμε συστηματικά και πιο εντατικά. Πλέον, τα βιβλία και όλα τα μελισσοκομικά άρθρα είναι μέσα στις καθημερινές μας ασχολίες. Κυρίως, όμως, η γνώση αποκτήθηκε εμπειρικά, συζητώντας με συναδέλφους που έχουν αρκετά χρόνια στον χώρο. Η μελισσοκομία είναι ένας τεράστιος κλάδος που συνεχώς σου μαθαίνει κάτι καινούργιο».

Σήμερα, οι δύο φίλοι διαθέτουν περίπου 70 κυψέλες. «Τις τοποθετούμε σε περιοχές με έντονη ανθοφορία και βλάστηση, έτσι ώστε να παράγουμε το μέλι ανθέων και επίσης σε δασικές περιοχές όπου υπάρχουν κυρίως καστανιές, βελανιδιές και κωνοφόρα δέντρα, για να παράγουμε το δεύτερο προϊόν μας το μέλι Δάσους», εξηγούν.

Σχετικά με την προώθηση των προϊόντων τους, κάνουν τα πρώτα τους βήματα. «Η προώθηση γίνεται κυρίως μέσω των social media (Facebook, Ιnstagram), καθώς και μέσα από τον κύκλο γνωριμιών που έχουμε δημιουργήσει». Όσο για την τιμή, σημειώνουν ότι προσπαθούν να τη διατηρήσουν ίδια πάρα την αύξηση του κόστους παραγωγής. «Η ειδοποιός διαφορά είναι η ποιότητα του μελιού, αλλά και η προσοχή στη λεπτομέρεια που δείχνουμε σε κάθε βήμα μέχρι να φτάσουμε στο τελικό προϊόν», υπογραμμίζουν.

Κίνητρα και στόχοι

Πάντως, τα προβλήματα δεν λείπουν για κάποιον, ειδικά για έναν νέο άνθρωπο, που θέλει να ασχοληθεί με τη μελισσοκομία. «Θα μπορούσαμε να συζητάμε αρκετή ώρα για τα προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο», τονίζουν. Και προσθέτουν:

«Σίγουρα, η ένταξη νέων μελισσοκόμων και η παραμονή τους σε αυτόν τον κλάδο δεν είναι εύκολη. Θα πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα και να γίνουν περισσότερες μελέτες. Θα πρέπει να δοθεί η απαιτούμενη προσοχή στον μελισσοκόμο, έτσι ώστε να μπορεί να μεταφέρει τις κυψέλες του εύκολα, σε σημεία που δεν θα φοβάται για την επιβίωση των κυψελών του. Να υπάρχει η ανάλογη ενημέρωση για τους ψεκασμούς των δέντρων και των καλλιεργειών.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ύπαρξη των μελισσών είναι αναγκαία για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Οι κλιματολογικές αλλαγές και οι πυρκαγιές έρχονται ως επιπλέον προβλήματα για τον μελισσοκόμο στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τη μείωση της παραγωγής του. Οι παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις μελιού είναι ακόμη ένα τεράστιο θέμα και θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από την πολιτεία. Χρειάζονται σωστή ενημέρωση και κίνητρα για νέους μελισσοκόμους για την αύξηση των κυψελών τους. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να έχουμε έναν υγιή κλάδο».

Mελλοντικά σχέδια

Όπως εξηγούν στην «ΥΧ», έχουν πολλά σχέδια και ιδέες που θα ήθελαν να πραγματοποιήσουν. «Πρωταρχικός μας στόχος είναι να καταφέρουμε να επεκταθούμε σε πολλές περιοχές σε όλη την Ελλάδα, ώστε ο κόσμος να καταφέρει να δοκιμάσει το προϊόν που παράγουμε. Επιπροσθέτως, προσπαθούμε να διπλασιάζουμε κάθε χρόνο τον αριθμό των κυψελών μας, για να μπορούμε να παράγουμε μεγαλύτερες ποσότητες, διαφορετικές ποικιλίες μελιού, καθώς και διαφορετικά προϊόντα, όπως πρόπολη, γύρη, κερί και βασιλικό πολτό. Ο μεγάλος μας στόχος, φυσικά, είναι να καταφέρουμε να φτάσουμε στο σημείο να εξάγουμε το προϊόν μας σε χώρες στις οποίες υπάρχει σημαντική ζήτηση για το ελληνικό μέλι.

Τέλος, θέλουμε να τονίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να δείχνουμε πάντα την ίδια προσήλωση και τον ίδιο ζήλο σε αυτό που αγαπάμε, με πρώτο και μόνιμο στόχο μας τον σεβασμό και τη φροντίδα της μέλισσας. Όσο καταφέρνουμε αυτό, τα υπόλοιπα είμαστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν».