Marion Martinez, Yara International – «Σημαντικό κομμάτι μιας ολιστικής διαδικασίας θρέψης οι βιοδιεγέρτες»

Συνέντευξη στον Αντώνη Ανδρονικάκη

Την Τετάρτη 22/6, η «ΥΧ» συνάντησε στο συνέδριο «Farm to Fork Europe» τη Senior Vice President Νότιας Ευρώπης της Yara International, Marion Martinez. Το στέλεχος της εταιρείας εισροών αναφέρθηκε στη συμμετοχή της εταιρείας στο συνέδριο, ενώ απάντησε σε ερωτήματά μας σχετικά με την κατάσταση στην αγορά λιπασμάτων και τη συμβολή των βιοδιεγερτών στην παραγωγή.

«Η Yara είναι ενεργός υποστηρικτής και χορηγός του συνεδρίου. Συμμετέχουμε στο συνέδριο για δεύτερη συνεχή χρονιά και θεωρούμε ότι οι βιοδιεγέρτες αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της αποστολής μας για τον μετασχηματισμό της γεωργίας προς τη βιωσιμότητα. Γι’ αυτό και είμαστε σήμερα εδώ, για να μοιραστούμε αυτό το όραμα με άλλους και να βρούμε πρόσφορο έδαφος για συνεργασίες».

Η βιομηχανία λιπασμάτων εν μέσω πολέμου

Σε ερώτηση της «ΥΧ» αν οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση πρόκειται να διατηρήσουν τις τιμές των λιπασμάτων σε υψηλά επίπεδα το προσεχές διάστημα, μας είπε:

«Πρώτα απ’ όλα, ως Yara καταδικάζουμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έχουμε εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία μας για τις επιπτώσεις της κατάστασης στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και την εφοδιαστική αλυσίδα της αγροδιατροφής. Είναι σημαντικό να μην προβαίνουμε σε εικασίες τόσο για τα προϊόντα όσο και για τους παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές. Η αγορά είναι αυτή που ορίζει τις τιμές. Η κατάσταση με τον πόλεμο αναμένεται να διαρκέσει και μαζί της η αβεβαιότητα. Στη κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε τους παραγωγούς και την αλυσίδα αγροδιατροφής, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι αγρότες θα έχουν πρόσβαση σε λιπάσματα, καθώς και άλλες αναγκαίες τεχνολογίες».

Στη συνέχεια, ζητήσαμε από την ίδια να σχολιάσει μελέτες που υποστηρίζουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι τιμές στα λιπάσματα αυξήθηκαν δυσανάλογα σε σύγκριση με την αύξηση στο κόστος του φυσικού αερίου.

Η ίδια επανέλαβε την πολιτική της εταιρείας να μη σχολιάζει εικασίες σχετικά με τις τιμές των λιπασμάτων. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «αυτό που βλέπουμε είναι ότι η αλυσίδα της αγροδιατροφής βρίσκεται υπό πίεση και ότι όταν αυτό συμβαίνει, οι ίδιες οι κοινωνίες και το πολιτικό σύστημα βρίσκονται επίσης υπό πίεση. Η ενεργειακή μετάβαση αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία και χρειάζεται να την επιταχύνουμε. Στη Yara, θεωρούμε ότι η συμβολή μας προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντική σε πολλά επίπεδα, λαμβάνοντας υπόψη μας την παραγωγική διαδικασία, καθώς και τις διαφορετικές συνθήκες των καλλιεργειών».

Μέρος της λύσης οι βιοδιεγέρτες

Τέλος, η κα Μartinez αναφέρθηκε στα οφέλη που φέρνουν οι βιοδιεγέρτες στους παραγωγούς και απάντησε στο ερώτημα αν τα προϊόντα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν σε όλους τους τύπους των καλλιεργειών.

«Κατά την άποψή μας οι βιοδιεγέρτες αποτελούν μέρος της λύσης για τον μετασχηματισμό της αγροδιατροφικής αλυσίδας, δεν είναι από μόνα τους η λύση. Για να το κάνουμε, λοιπόν, περισσότερο αντιληπτό, ας πούμε ότι τα χημικά λιπάσματα είναι το ‘‘κυρίως πιάτο’’, η βασική διατροφή των φυτών, ενώ οι βιοδιεγέρτες είναι οι βιταμίνες τους. Συνεπώς, εξηγούμε στους παραγωγούς ότι έχοντας μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει οργανικά προϊόντα, χημικά προϊόντα και βιοδιεγέρτες, θα έχουν στη διάθεσή τους τη βέλτιστη λύση για τη θρέψη των φυτών.

Οι βιοδιεγέρτες θα έρθουν και θα ενισχύσουν τις διαφορετικές συνέργειες των άλλων προϊόντων, οργανικών και ανόργανων λιπασμάτων. Διευκολύνουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, συντελούν στη βελτίωση της κατάστασης του εδάφους και –κάτι εξίσου σημαντικό– ενισχύουν την ανθεκτικότητα των καλλιεργειών στο αβιοτικό στρες. Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την κλιματική αλλαγή, τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και φαινόμενα, όπως ο παγετός και η ξηρασία, που εμφανίζονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα, ο παραγωγός μπορεί να προστατεύσει τις καλλιέργειές του και να μειώσει τις επιπτώσεις και τις απώλειες στην παραγωγή του.

Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό οι αγρότες να κατανοήσουν ότι οι βιοδιεγέρτες αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι ολοκληρωμένων λύσεων θρέψης, ώστε να αυξήσουν την κερδοφορία των εκμεταλλεύσεών τους και να παραδώσουν ποιοτικά, υγιή και θρεπτικά προϊόντα. Οι βιοδιεγέρτες δεν περιορίζονται σε συγκεκριμένες καλλιέργειες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλους τους τύπους καλλιεργειών.

Είναι για όλους τους αγρότες και μπορούν να αξιοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του παραγωγικού κύκλου για να προστατεύσουν τις καλλιέργειες στα κρίσιμα στάδια της παραγωγής».