Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Μεγαλογαιοκτήμονας στη Χαβάη, στα χνάρια του Μπιλ Γκέιτς

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του Facebook απολαμβάνει τεράστιες φοροελαφρύνσεις

Βαδίζοντας στα χνάρια του δισεκατομμυριούχου συνιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ο πρωτοπόρος της κοινωνικής δικτύωσης Μαρκ Ζούκερμπεργκ, μετατρέπεται και αυτός σε έναν πανίσχυρο μεγαλογαιοκτήμονα. Παρότι δεν δουλεύει ο ίδιος τη γη στην αχανή έκταση που κατέχει στη Χαβάη, εκείνος και άλλοι πλούσιοι ιδιοκτήτες τοπικών αγροτικών γαιών εξακολουθούν να επωφελούνται από τεράστιες φορολογικές ελαφρύνσεις, περιβαλλόμενοι από ένα σύστημα που επιτρέπει στους υπερπλούσιους να συσσωρεύουν επιπλέον πλούτο σε βάρος των ντόπιων και των μικρότερης κλίμακας παραγωγών.

«Στο αγροτικό νησί Καουάι της Χαβάης, χιλιάδες στρέμματα αγροκτημάτων και βοσκοτόπων που κάποτε βρίσκονταν υπό την κυριότητα γόνων πλουσίων οικογενειών την εποχή των φυτειών, καταβροχθίζονται από δισεκατομμυριούχους και διεθνείς επενδυτικές εταιρείες», γράφει ο δημοσιογράφος Guthrie Scrimgeour για λογαριασμό τοπικής εφημερίδας.

«Αυτές οι εκτάσεις αποτελούν ελκυστικές προσθήκες στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, όχι μόνο λόγω της προνομιακής τους θέσης και της εκτοξευόμενης αξίας τους, αλλά και επειδή είναι επιλέξιμες για ένα μεγάλο πρόγραμμα αγροτικών φοροαπαλλαγών που εξοικονομεί εκατομμύρια από τους λογαριασμούς των ιδιοκτητών γης όσον αφορά τον φόρο επί της ακίνητης περιουσίας».

Στους ωφελούμενους αυτών των ευεργετικών διατάξεων περιλαμβάνονται ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του Facebook και νυν διευθύνων σύμβουλος της Meta, Ζούκερμπεργκ, ο οποίος είναι σήμερα ο δέκατος τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, και η σύζυγός του, Πρισίλα Τσαν, οι οποίοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξοικονομούν πάνω από 300.000 δολάρια σε φόρους ακινήτων κάθε χρόνο στην εκμετάλλευσή τους, έκτασης 5.665 στρεμμάτων στη βόρεια ακτή του νησιού.

«Σε ένα αγροτεμάχιο έκτασης 2.266 στρεμμάτων που αγοράστηκε για 50 εκατομμύρια δολάρια το 2021, ο Ζούκερμπεργκ και η Τσαν -ή αν προτιμάτε η εταιρεία LLC που κατέχει τη γη για λογαριασμό τους- λαμβάνουν έκπτωση 90% στον λογαριασμό του φόρου ακίνητης περιουσίας τους, επειδή πραγματοποιείται κτηνοτροφική δραστηριότητα στο ακίνητο. Για ένα άλλο αγροτεμάχιο 445 στρεμμάτων που αγοράστηκε για 17 εκατομμύρια δολάρια, το ζευγάρι πλήρωσε μόνο 730 δολάρια σε φόρους ακίνητης περιουσίας πέρυσι», επισημαίνει ο Scrimgeour.

«Στον αντίποδα, οι ιδιοκτήτες μιας γειτονικής ιδιοκτησίας 20 στρεμμάτων, η οποία δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τις φορολογικές ελαφρύνσεις, χρωστούσαν περισσότερα από 7.000 δολάρια πέρυσι, παρά το γεγονός ότι η αξία της ιδιοκτησίας ήταν μικρότερη από 1 εκατομμύριο δολάρια».

Φυσικά ο Ζούκερμπεργκ δεν είναι ο μόνος υπερπλούσιος που απολαμβάνει τη φορολογική ασυλία, σε ένα νησί όπου οι μεγιστάνες του πλούτου αφθονούν και η περιορισμένη αγροτική γη τείνει να είναι ασφυκτικά συγκεντρωμένη σε ολιγάριθμα χέρια -και τσέπες.

«Οι μεγαλύτεροι ωφελούμενοι με διαφορά είναι η οικογένεια Ρόμπινσον, οι οποίοι το 2022 κατέβαλαν μόλις 1.557 δολάρια σε φόρους ακίνητης περιουσίας για μια αγροτική ιδιοκτησία 97.000 στρεμμάτων αξίας 88 εκατομμυρίων δολαρίων», καταλήγει ο Scrimgeour.