«Marm eλλada» Καρδίτσας: Βρίσκει τον δρόμο για το ράφι

Βρίσκει δρόμο για το ράφι η «Marm eλλada» της Καρδίτσας

Πριν από περίπου οκτώ μήνες, η ομάδα της «Marm eλλada» συστήθηκε, για πρώτη φορά, στο ελληνικό κοινό. Απέσπασε χρυσό βραβείο καινοτομίας, για ένα προϊόν που «πάντρεψε» την εργαστηριακή έρευνα με τον πρωτογενή τομέα.

Σήμερα, οι πέντε φοιτητές του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας στην Καρδίτσα και ο επιβλέπων καθηγητής τους, ετοιμάζονται για το μεγάλο βήμα: να οδηγήσουν τη βιολογική μαρμελάδα, που παρασκεύασαν από πρώτες ύλης της θεσσαλικής γης, στα ράφια του ελληνικού και διεθνούς λιανεμπορίου.

Η ομάδα της «Marm eλλada» έχει γίνει αποδέκτης σειράς προτάσεων από ιδιωτικές εταιρείες του χώρου των τροφίμων, που επιθυμούν είτε να παρασκευάσουν το προϊόν για μαζική κατανάλωση, είτε να αναλάβουν την εμπορική του διάθεση, εφόσον η ομάδα βρει μόνη της τον δρόμο προς την τελική παραγωγή. Όπως μεταφέρει στην «ΥΧ» ο ιθύνων νους του καινοτόμου αυτού προϊόντος, καθηγητής Εφαρμογών Τεχνολογίας Τροφίμων στο ΤΕΙ Καρδίτσας, Θεοφάνης Γεωργόπουλος, εντός της άνοιξης θα πρέπει να αναμένεται η πρώτη πιλοτική παραγωγή, ενώ εντός του 2016, εφόσον δεν υπάρξουν ριζικές ανατροπές στην εγχώρια σκηνή, το προϊόν θα μπει σε κανονική παραγωγική γραμμή. Ήδη, η καινοτομία του προϊόντος έχει προσελκύσει και διεθνές ενδιαφέρον, με την ομάδα που το δημιούργησε να δέχεται κρούσεις για εξαγωγή του σε μεγάλες βορειο-ευρωπαϊκές αγορές, όπως αυτές τις Γερμανίας και της Σουηδίας.

Καινοτόμο προϊόν

Η εξαιρετική ποιότητα και οι ιδιότητες της μαρμελάδας, που παρασκεύασαν οι φοιτητές του ΤΕΙ, δεν θα μπορούσαν να διαφύγουν της προσοχής της ιδιωτικής βιομηχανίας τροφίμων. Ένα προϊόν γέννημα-θρέμμα της τοπικής γης, με πρώτη ύλη βιολογικές κολοκύθες και καρότα, το οποίο αποδίδει 85 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια τελικού προϊόντος (τις μισές σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα), χωρίς προσθήκη ζάχαρης και συντηρητικών, με φυσικές γλυκαντικές ύλες, όπως η ινουλίνη της αγκινάρας, και πλούσιο σε φυτικές ίνες. «Δεν είχε ξαναφτιαχτεί μαρμελάδα από λαχανικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης. «Θέλαμε ένα προϊόν που να συνδυάζει καινοτομία και μεσογειακή διατροφή, αναδεικνύοντας τα τοπικά προϊόντα. Χρειάστηκαν ατελείωτες ώρες στο εργαστήριο, φτάσαμε πολλές φορές στα όρια της εγκατάλειψης. Μετά από 250 κιλά προϊόντος, που παρήχθησαν κατά τις δοκιμές, καταφέραμε να φτάσουμε στο τελικό προϊόν» σημειώνει ο κ. Γεωργόπουλος.

«Πλέον, στόχος μας είναι αυτό το premium προϊόν, που δημιουργήθηκε με την καινοτομική χρήση “ταπεινών” λαχανικών της ελληνικής γης, να γίνει branding, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για την τοπική παραγωγή» προσθέτει ο ίδιος.

Βρίσκει δρόμο για το ράφι  η «Marm eλλada» της ΚαρδίτσαςΗ διάκριση

Η καινοτομία του προϊόντος, με το όνομα «Marm eλλada», που δημιούργησαν οι φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλίας Πέτρος Ζαφειρίου, Ελένη Φλωροδημήτρη, Λήδα Κετσιλή, Μηλένα Μαργέλη και Μανώλης Ακρίβος, υπό τον συντονισμό και την… έμπνευση του καθηγητή τους, κέρδισε εξαρχής τις εντυπώσεις. Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων Ecotrophelia 2015, για τη δημιουργία νέων οικολογικών – καινοτόμων προϊόντων διατροφής. Πήρε, έτσι, το εισιτήριο για τον πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Ecotrophelia Europe (σ.σ. πρώτη φορά ΤΕΙ της χώρας συμμετείχε στον συγκεκριμένο διαγωνισμό).

«Άμα τη επιβολή των capital controls στην Ελλάδα, εμείς επιδοθήκαμε σε έναν αγώνα δρόμου, μετά από τη διάκριση επί ελληνικού εδάφους, να ετοιμάσουμε την υποψηφιότητά μας για τον αντίστοιχο διαγωνισμό στο Μιλάνο», μας εξηγεί ο κ. Γεωργόπουλος, σημειώνοντας ότι η διαδρομή από την έρευνα μέχρι την τελική παραγωγή κάθε άλλο παρά ανθόσπαρτη ήταν. Στον αντίποδα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο δρόμος που συνδέει την έρευνα με τον πρωτογενή τομέα και την τελική παραγωγή, δεδομένης της απόλυτης απουσίας κρατικής στήριξης, είναι αναγκαστικά μοναχικός και ανηφορικός.

Στο σημείο αυτό, πάντως, ο ίδιος αναφέρεται στη στήριξη που πρόσφερε στην ομάδα των φοιτητών και στο εγχείρημα συνολικά –από τη γέννησή του– ο παραγωγός αγροτικών προϊόντων από τη Ματαράγκα Καρδίτσας, Όμηρος Ιωάννης Ντάφος.

Αντιοξειδωτική δράση

Η «Marm eλλada» είναι ένα απόλυτα βιολογικό προϊόν, το οποίο περιέχει 40% λαχανικών ανά 100 γραμμάρια τελικού προϊόντος. Η πρώτη ύλη, τα βιολογικά καρότα και οι βιολογικές κολοκύθες (σ.σ. το τελευταίο προϊόν έχει μακρά παράδοση στην Καρδίτσα), χρησιμοποιούνται απευθείας από το χωράφι ή το πολύ εντός τριών ημερών από τη συγκομιδή τους. Τα δύο λαχανικά περιέχουν μεγάλη ποσότητα καροτενοειδών, κυρίως καροτίνη, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση. Η χάρτινη εξωτερική συσκευασία του προϊόντος, φτιαγμένη από ανακυκλώσιμο υλικό, προστατεύει τη μαρμελάδα από την έκθεσή της στο φως. Με αυτόν τον τρόπο, το προϊόν διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά, ειδικά τα καροτενοειδή, που επηρεάζονται από το φως, γεγονός που αυξάνει περαιτέρω την αντιοξειδωτική του δράση. Τέλος, τα υποπροϊόντα από τα καρότα και τις κολοκύθες (φλούδες) συλλέγονται και χρησιμοποιούνται για την περαιτέρω βελτίωση της γεύσης και των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών του προϊόντος.

Λόγω της παρουσίας των φυσικών γλυκαντικών ουσιών, που αντικαθιστούν την προσθήκη ζάχαρης, το προϊόν μπορεί να καταναλωθεί και από ανθρώπους που αποφεύγουν τη ζάχαρη (π.χ. διαβητικοί).

Νατάσα Φραγκούλη