Μαρουλιώ Ζουγανέλη: Αγροτουρισμός με γνώση στο νησί των ανέμων

Η 20χρονη Μαρουλιώ Ζουγανέλη συμβάλλει ενεργά στην αγροτική δραστηριότητα της οικογένειάς της και θέτει τις βάσεις, μέσω της εκπαίδευσης, για να αναπτύξει την επιχειρηματική τους δράση, στο όμορφη κυκλαδίτικο νησί της Μυκόνου.

«Βρισκόμαστε στο χωριό Μαού και διαθέτουμε ζώα και καλλιέργειες, ενώ πρόσφατα δημιουργήσαμε ένα πολυλειτουργικό αγρόκτημα», αναφέρει στην «ΥΧ» η Μαρουλιώ. Η ίδια σπουδάζει στο αντικείμενο της Διεθνούς Επιχειρηματικότητας στο Perrotis College, λαμβάνοντας γνώσεις marketing και προώθησης προϊόντων.

«Μου άρεσε από μικρή ο χώρος του αγροτουρισμού και του αγροτικού τομέα, καθώς η οικογένειά μου από την εποχή του παππού μου ασχολείται με την κτηνοτροφία και τη φυτική παραγωγή. Ήθελα, λοιπόν, να εκπαιδευτώ σε ένα αντικείμενο που θα ανταποκρίνεται στην εξέλιξη της επιχείρησης και στον κλάδο του αγροτουρισμού», εξηγεί στην «ΥΧ» η Μαρουλιώ.

Στον έναν χρόνο λειτουργίας του αγροκτήματος, η 20χρονη βοηθά και έχει εντάξει τις γνώσεις της για να το ενισχύσει.

«Η σχολή μού έχει δώσει πολλά εφόδια από τη στιγμή που ξεκίνησα μέχρι και σήμερα. Οι γνώσεις marketing που έχω λάβει με έχουν βοηθήσει να αναπτύξω την ιστοσελίδα μας και να διαχειρίζομαι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την προώθηση μιας επιχείρησης. Επίσης, τα μαθήματα για τον αγροδιατροφικό τομέα και τη χημεία τροφίμων μου έχουν δώσει εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο».

Επιχειρηματική ανάπτυξη

Η οικογένεια της Μαρουλιώς δημιουργεί σε μορφή οικοτεχνίας τυροβολιά, λουκάνικα και λούζα τα οποία διαθέτει στο εστιατόριο που υπάρχει μέσα στο πολυλειτουργικό αγρόκτημα.

«Το αγρόκτημα διαθέτει λαογραφικό χαρακτήρα διότι αναβιώνουμε το παλιό μυκονιάτικο σπίτι και το δείχνουμε ως λαογραφικό χώρο που έχει μουσειακό χαρακτήρα. Επίσης, διαθέτουμε και ένα εστιατόριο μέσα στο κτήμα στο οποίο διαθέτουμε τα προϊόντα που μεταποιούμε».

Η 20χρονη φοιτήτρια έχει ως στόχο, μέσω των γνώσεων που θα λάβει από τις σπουδές της, τον επόμενο χρόνο να επεκτείνει ακόμα περισσότερο την αγροτουριστική τους μονάδα. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ξενώνες, έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να μείνει στο αγρόκτημα για να λάβει μία ολοκληρωμένη εμπειρία.

Επίσης, θα ήθελα να δημιουργήσω ένα μικρό κατάστημα λιανικής μέσα στο αγρόκτημα, αλλά και ένα κατάστημα σε άλλο σημείο της Μυκόνου», καταλήγει η Μαρουλιώ.