Master plan για την ανάπτυξη της υπαίθρου

Πόροι του ΠΑΑ και του νέου ΕΣΠΑ θα κατευθυνθούν σε δράσεις υπέρ των μειονεκτικών περιοχών

Για άδικο αποκλεισμό κοινοτήτων του Δήμου Ιωαννιτών από την λίστα μειονεκτικών περιοχών

Με διαχειριστικά σχέδια για την κτηνοτροφία, έργα οδοποιίας και εναλλακτικές μορφές τουρισμού σκοπεύει η ελληνική κυβέρνηση να βελτιώσει την κατάσταση στην ύπαιθρο, κατευθύνοντας κονδύλια τόσο του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και του νέου ΕΣΠΑ, κυρίως σε ορεινές μειονεκτικές περιοχές, αλλά και σε νησιά που έχουν έντονο πρόβλημα με το προσφυγικό ζήτημα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τα διαχειριστικά σχέδια στην κτηνοτροφία, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, εκτίμησε πως είναι δυνατόν τα 50 εκατομμύρια στρέμματα να θεωρηθούν επιλέξιμες εκτάσεις από την Ε.Ε. από τα 79 εκατομμύρια στρέμματα, εκ των οποίων αρκετά έχουν δασωθεί από την εγκατάλειψη.

Ο κ. Αποστόλου σημείωσε πως τα 50 εκατομμύρια στρέμματα μπορούν να θεωρηθούν πως τηρούν τις προϋποθέσεις για βοσκοϊκανότητα ή και άλλους όρους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία και να μειωθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα παρατράγουδα που συνέβησαν σε παλαιότερες περιόδους, με τα αγροτουριστικά καταλύματα να έχουν μετατραπεί σε κατοικίες. Άφησε να εννοηθεί πως μέρος των πόρων του ΠΑΑ θα κατευθυνθεί κυρίως προς την αγροτική οδοποιία σε ορεινές μειονεκτικές περιοχές για την καλύτερη πρόσβαση, ειδικά για τους κτηνοτρόφους. Οι ομιλητές πάντως του ζήτησαν να δοθεί έμφαση και στο θέμα της ευρυζωνικότητας, για γρήγορο ιντερνέτ.

Άννα Στεργίου

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην “Ύπαιθρος Χώρα” που κυκλοφορεί