Μάστιγα οι λεηλασίες στα φωτοβολταϊκά στην Αργολίδα

Σε μάστιγα για τον κάμπο της Αργολίδας εξελίσσονται οι ανεξέλεγκτες επιδρομές ληστών στα φωτοβολταϊκά πάρκα των παραγωγών. Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι επιδρομές έχουν πυκνώσει και, μαζί με αυτές, αναπόφευκτα και οι ζημιές.

Όπως εξηγεί ο Τάσος Γιαννέλος, συντηρητής πάρκων, «μόνο την περίοδο του Πάσχα έξι πάρκα δέχθηκαν επιθέσεις. Συνολικά έχουν καταστραφεί τουλάχιστον δέκα πάρκα τον τελευταίο καιρό. Αν και οι ιδιοκτήτες παίρνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας, τίποτα δεν σταματά τους ληστές, οι οποίοι καταστρέφουν ό,τι βρουν μπροστά τους, φυσικά και τα συστήματα ασφαλείας».

Ένα από τα θύματα είναι ο Λουκάς Κούρος, ο οποίος μιλώντας στην «ΥΧ» εξηγεί ότι οι εγκαταστάσεις του έχουν βρεθεί τρεις φορές στο στόχαστρο των κακοποιών. «Την περασμένη Τρίτη χτύπησε ο συναγερμός που έχω τοποθετήσει και αφού πήγαμε με την Αστυνομία χωρίς να βρούμε τίποτα, αυτοί κρυμμένοι στα χωράφια μπήκαν μετά και ξήλωσαν όλα τα ψιλά καλώδια που συνδέονται τα πάνελ του πάρκου. Δεν πήραν τα χοντρά καλώδια, αφού κατάλαβαν ότι τα έχουμε συνδέσει με το σύστημα συναγερμού και έτσι πήραν μαζί τους 1.800 μέτρα καλώδιο».

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, η ζημιά που υπέστη το πάρκο ξεπερνάει τα 3.000 ευρώ, ενώ το «κέρδος» για τους ληστές δεν ξεπερνά τα 200 ευρώ.

«Για να μειωθεί το πρόβλημα πρέπει να ερευνηθούν όλα τα σημεία που είναι πιθανόν να πουλάνε τα κλοπιμαία οι δράστες. Από κέντρα ανακύκλωσης μέχρι οτιδήποτε άλλο», τονίζει ο κ. Κούρος.

Πομόνες

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση των ληστών δεν περιορίζεται στα πάρκα, αλλά και στις πομόνες των παραγωγών, που έχουν γονατίσει από το μέγεθος των ζημιών σε τέτοιες εποχές. Ο Βαγγέλης Παϊβανάς είναι από τους «τυχερούς» της ιστορίας, αφού έχει γίνει στόχος μόνο μία φορά: «Οι ληστές έσπασαν τις κάμερες, κατέστρεψαν τον συναγερμό και πήραν μαζί τους πολλά μέτρα χοντρό καλώδιο. Η ζημιά είναι μεγάλη και το κόστος θα ξεπεράσει τα 4.000 ευρώ. Κάτι πρέπει να γίνει για να σταματήσει αυτή η ιστορία», τονίζει ο ίδιος.