Τα μάτια στραμμένα στις πρώιμες ποικιλίες κερασιού και στα Μπουρλά

των Μαρία Αμπατζή, Γιώργου Αργυρίου, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου, Νικολέτας Τζώρτζη, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Ξεκίνησαν στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι συλλογές κερασιών και η ποιότητα του προϊόντος προκαλέι ανάμεικτα συναισθήματα στους παραγωγούς. Οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν σημαντικα την παραγωγή, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό των κερασιών που μπαίνουν στην αγορά να είναι ποιτικά υποβαθμισμένα. Οι τιμές του προϊόντος παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις και οι παραγωγοί περιμένουν την εξέλιξη του καιρού μέχρι το τέλος της συγκομιδής.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Καλό το ξεκίνημα, προβλήματα στην πορεία

Τα πρώτα χαμόγελα των παραγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας στις αρχές Μαΐου δεν κράτησαν για μεγάλο διάστημα. Οι ισχυροί άνεμοι και οι έντονες βροχοπτώσεις άλλαξαν το σκηνικό της παραγωγής. Ο Ανδρέας Οβετζίκ, πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Νέος Αλιάκμων» από τη Βέροια, περιγράφει τα προβλήματα: «Τα πρώτα φορτία για τις αγορές του εξωτερικού ήταν άριστα. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις όμως άλλαξαν την κατάσταση και η ποιότητα υποβαθμίστηκε. Οι τιμές των κερασιών κυμαίνονται από 2,50 έως 4,30 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα.

Την ίδια δύσκολη κατάσταση αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί της Ημαθίας, όπως δήλωσε, ο Χάρης Τσεσμελής, παραγωγός και γεωπόνος από τον Αγ. Γεώργιο Ημαθίας: «Οι βροχές επηρέασαν την παραγωγή και ο καρπός σχίστηκε. Το προϊόν, δυστυχώς, υποβαθμίστηκε σημαντικά».

ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Καλή ποιότητα, στα περσινά όμως επίπεδα οι τιμές

Με λίγες μέρες διαφορά σε σύγκριση με πέρυσι ξεκίνησε η συλλογή των κερασιών στη Φθιώτιδα. Η κοιλάδα του Σπερχειού αποτελεί μία από τις πρωιμότερες περιοχές κερασιών της χώρας. Ήδη έχουν συλλεχθεί μικρές ποσότητες της ποικιλίας Μπούρλα και, όπως τονίζει ο Νίκος Μανίκας, παραγωγός από το Φραντζί Φθιώτιδας, η παραγωγική διαδικασία θα εξελιχθεί χωρίς προβλήματα: «Έχουμε ξεκινήσει να συλλέγουμε τα κεράσια, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Αν και είχαμε πολλές βροχές, η εικόνα του καρπού είναι αρκετά καλή. Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, φαίνεται να παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα με τις περσινές. Πέρσι αυτή την περίοδο πουλούσαμε 3 με 3,5 ευρώ το κιλό».

ΛΑΡΙΣΑ
Από βδομάδα ξεκινά η συγκομιδή στην Αγιά

Ανάμεικτα συναισθήματα κυριαρχούν στην επαρχία Αγιάς στις τάξεις των παραγωγών κερασιού, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η συγκομιδή. Απογοήτευση στα χωριά (Πρινιά, Γερακάρι, Αετόλοφος) που χτυπήθηκαν για τρίτη φορά τις τελευταίες δύο εβδομάδες από σφοδρή χαλαζόπτωση, αισιοδοξία για καλές τιμές σε σχέση με πέρυσι στις περιοχές όπου το κεράσι όχι μόνο δεν επηρεάστηκε από τον καιρό, αλλά η ποιότητα χαρακτηρίζεται καλή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού «Κίσσαβος», Θωμά Σιμούλη, «φέτος δεν υπήρξε καρπόπτωση και η ποιότητα είναι καλή. Από Δευτέρα θα ξεκινήσει η συγκομιδή στις πρώιμες ποικιλίες (Έρλι Μπίτζι, Έρλι Πόρι) και στην Μπουρλά. Το 30% της παραγωγής δίνεται στους δύο συνεταιρισμούς, οι οποίοι εξάγουν τα σκληρά κεράσια στην Κεντρική Ευρώπη, ενώ τα υπόλοιπα τα προωθούν σε σούπερ μάρκετ και λαΐκές αγορές.

Το υπόλοιπο 70% της παραγωγής (κυρίως τα μαλακά κεράσια) το πωλούν απευθείας οι παραγωγοί σε εμπόρους ή οι ίδιοι στις λαϊκές αγορές. Η φετινή παραγωγή αναμένεται ελαφρώς μειωμένη σε ποσοστό 15%-20%, ενώ οι προσδοκίες για την τιμή είναι ότι θα κυμανθούν πάνω από την περσινή, όταν η μέση τιμή ανέρχονταν σε 1,20 ευρώ/κιλό. Μια τιμή κοντά στα 2 ευρώ ικανοποιεί όλη την γκάμα της αγοράς».

ΡΟΔΟΠΗ
Το χαλάζι έκανε ζημιές

Τα κεράσια άρχισαν να κοκκινίζουν και τα πρώιμα ξεκινούν να μαζεύονται αυτές τις μέρες στην περιοχή του Γιακά. Οι παραγωγοί επιλέγουν πρώιμες, μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες για να προχωράει η συγκομιδή. «Οι παραγωγοί αυξήθηκαν και μάλιστα είναι πιο ενημερωμένοι στα κλαδέματα, τα ποτίσματα, τα φάρμακα. Προχωράμε πολύ καλά», μεταφέρει στην «ΥΧ» ο παραγωγός Γκαλήπ Χουσεΐν. Στον Γιακά φτάνουν συνολικά τα 40.000 δέντρα.

Οι παραγωγοί ελπίζουν να βοηθήσει ο καιρός γιατί το προϊόν είναι καλό, αλλά ήδη στη Δύμη επλήγησαν περίπου 1.000 στρέμματα από χαλάζι στο τέλος Απριλίου. Ο ΕΛΓΑ επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή.

ΑΡΚΑΔΙΑ
Στάση αναμονής

Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει πλήρης εικόνα για την παραγωγή κερασιού στην Αρκαδία, όπου καλλιεργούνται 750 στρέμματα κεράσι και 200 στρέμματα βύσσινο, με την Ένωση να παίζει καθοριστικό ρόλο στη διακίνηση του προϊόντος. Οι συνεχείς βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή χωρίς όμως να μπορεί αυτήν τη στιγμή να εκτιμηθεί με βεβαιότητα το μέγεθος της ζημιάς.