Γιάννης Μαυρουδής: «Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ βασικός πυλώνας διασφάλισης των επιδοτήσεων»

Αθέμιτες πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές κρύβονται πίσω από τα συκοφαντικά δημοσιεύματα και τις ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής που μέσω ανακοινώσεων εδώ και τρία χρόνια στρέφονται κατά του πιστοποιημένου Φορέα Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης των ΚΥΔ, GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Όπως καταγγέλλει στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Γιάννης Μαυρουδής, «κάποιοι με σαθρές επιχειρηματικές βλέψεις επιθυμούν διακαώς να υποκαταστήσουν τον ρόλο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, επικαλούμενοι κατά το δοκούν το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ανά περίσταση και ανά χρονική στιγμή».

Όπως αποκαλύφθηκε, τα ΚΥΔ που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια απαξίωσης του Φορέα Συντονισμού και όλου του πλαισίου όχι μόνο χρεώνουν τον Έλληνα παραγωγό παραπάνω από τον μέσο όρο των υπόλοιπων ΚΥΔ της χώρας (άνω των 70 ευρώ) για την υποβολή της ΕΑΕ, αλλά παράλληλα με τα διαρκή λιβελλογραφήματα κατά της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, αρνούνται πεισματικά να αποχωρήσουν από το μετοχικό της σχήμα!

Τα παράδοξα, βέβαια, δεν σταματούν εδώ, καθώς, όπως αποκαλύπτει ο κ. Μαυρουδής, από τα οκτώ ΚΥΔ που κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα, και άρα δεν είχαν πρόσβαση στο σύστημα ΟΣΔΕ, το ΚΥΔ της ΕΑΣ Αγρινίου, για παράδειγμα, λειτουργούσε κανονικά, σε όλο το διάστημα που κατ’ επίφαση ήταν αποκλεισμένο, καθώς είχε φροντίσει από νωρίς να εισέλθει στο σύστημα μέσω άλλου ΚΥΔ στην Αιτωλοακαρνανία. Πράγματι, στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΑΣ γίνεται εκτενής αναφορά στη μεγάλη προσέλευση του κόσμου στο συγκεκριμένο ΚΥΔ σχεδόν έναν μήνα τώρα.

Στην αρχή, τα ΚΥΔ που επέμεναν να μη συμμορφωθούν στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο ανέρχονταν σε 13, γεγονός που κινητοποίησε τη GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ να καταγγείλει τις συμβάσεις τους. Σύντομα, όμως, πέντε από αυτά συντάχθηκαν με τη συντριπτική πλειοψηφία των ΚΥΔ, με τα οκτώ (δύο από τα οποία εκπλήρωσαν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις) να συνεχίζουν να αρνούνται συνολικά το θεσμικό πλαίσιο. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, η πρόσβαση στο σύστημα ΟΣΔΕ περνά μέσα από την τεχνολογική υποδομή του Φορέα Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης των ΚΥΔ.

Αναμονή για την υπογραφή

«Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ κινήθηκε, πάντα, με πλήρη επίγνωση του ρόλου της και της υποχρέωσής της να συμβάλλει στην ομαλή συλλογή και επεξεργασία των δηλώσεων των παραγωγών και αυτό θα εξακολουθήσει να πράττει», τονίζει ο κ. Μαυρουδής. Όπως εξηγεί, σε εκτέλεση της προσωρινής δικαστικής απόφασης, «δόθηκε την Τετάρτη 8/5 πρόσβαση στα οκτώ ΚΥΔ στο σύστημα ΟΣΔΕ, με τον ίδιο τρόπο που γίνεται η πρόσβαση και από τα άλλα πιστοποιημένα ΚΥΔ αποστέλλοντας, ταυτόχρονα, σε αυτά νέες συμβάσεις συνεργασίας προς υπογραφή, τις οποίες η δικαστική απόφαση δεν αμφισβητεί».

Μέχρι χθες, Πέμπτη 9 Μαΐου, πάντως, καμία από τις συμβάσεις δεν είχε υπογραφεί. Στο ερώτημα εάν έχει τεθεί προθεσμία για τις υπογραφές, ο κ. Μαυρουδής απαντά ότι «το χρονικό διάστημα πρέπει να τεθεί από τους θεματοφύλακες της διαδικασίας, δηλαδή τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥΠΑΑΤ, και είμαι σίγουρος ότι θα αναλάβουν την ευθύνη να στηρίξουν ό,τι καλό δημιούργησαν με μια σειρά δικών τους αποφάσεων από το 2014 και μετά».

Η προσπάθεια υποδαύλισης όχι μόνο του ρόλου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, αλλά συνολικά της σημαντικότερης διαδικασίας για τον Έλληνα παραγωγό, μια και του εξασφαλίζει τις επιδοτήσεις του, ξεκίνησε το 2017 με τη συμπαράσταση της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ και συγκεκριμένων ΚΥΔ. Σύντομα, όμως, όπως τα ίδια τα νούμερα αποδεικνύουν, απαξιώθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των ΚΥΔ της χώρας. «Το γεγονός ότι περισσότερα από 450 πιστοποιημένα ΚΥΔ σε όλη τη χώρα είναι συνεργάτες μας μιλάει από μόνο του. Και διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με την ίδια πάντα συνέπεια στην πορεία αναβάθμισης του συστήματος υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, που ξεκίνησε από το 2014 με το νέο θεσμικό πλαίσιο, και να υποστηρίζουμε τους συνεργάτες μας με όλες μας τις δυνάμεις», επισημαίνει ο κ. Μαυρουδής. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, παρευρέθηκαν στο δικαστήριο εκπρόσωποι 69 ΚΥΔ για να παρέμβουν υπέρ της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Περισσότεροι από 450 απέναντι σε οκτώ. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Tα νήματα αυτού του «πολέμου» κατά του Φορέα Συντονισμού κινούνται, σύμφωνα με τον κ. Μαυρουδή, από την ΕΑΣ Αγρινίου και τις θυγατρικές της, με έδρα τη Ροδόπη, τη Λάρισα, τη Μεσσηνία. Η ίδια ΕΑΣ φαίνεται να «διοικεί» και άλλα ΚΥΔ, που δρουν ανταγωνιστικά σε συνεταιρισμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας, υπό την ευλογία της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, καταστρατηγώντας κάθε συνεταιριστική ηθική, ενώ παράλληλα υψώνουν το λάβαρο του προστάτη των συνεταιριστικών ιδεωδών.

«Δυστυχώς, αυτές οι τακτικές μάς γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω και φανερώνουν την προσπάθεια κάποιων να επωφεληθούν οικονομικά και να μπορούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, χωρίς κανέναν έλεγχο», σημειώνει, υπενθυμίζοντας το φαινόμενο της αυθαίρετης τιμολόγησης εις βάρος του αγρότη κατά το παρελθόν.

 

Πρώτα ο παραγωγός

«Τα οφέλη που έχει σήμερα ο παραγωγός είναι σημαντικά. Η τεχνολογική υποδομή και η στήριξη της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ όχι μόνο διευκολύνουν τη διαδικασία και το έργο των ΚΥΔ, απαλλάσσοντας τους φορείς από υπερβολικά κόστη, αλλά ταυτόχρονα παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε κάθε σημείο της χώρας. Το ΚΥΔ πάει στον παραγωγό και όχι ο παραγωγός σε αυτό, χάρη στην υποδομή της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Ναι, αυτή την τεχνολογική υποδομή κάποιοι την αρνούνται. Ο παραγωγός ξέρει ότι η αίτησή του θα υποβληθεί γρήγορα και, το πιο σημαντικό, ορθά», εξηγεί ο κ. Μαυρουδής. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «σήμερα ο αγρότης εξυπηρετείται όσο το δυνατόν γρηγορότερα, χωρίς καθυστέρηση και αποφεύγοντας τις πολλαπλές επισκέψεις στο ΚΥΔ. Η αίτησή του αποσφαλματώνεται, ελέγχεται και γίνονται οι απαραίτητες διορθώσεις για να είναι όσο το δυνατόν πιο σωστή, προκειμένου να πληρωθεί. Όταν έχουν συλλεχθεί αρκετές αιτήσεις, η διαδικασία αποσφαλμάτωσης τρέχει κάθε βράδυ. Έτσι, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια, το οικοσύστημα των εμπλεκομένων στο σύστημα ΟΣΔΕ έχει πετύχει αξιοπιστία και διαφάνεια πληρωμών που ξεπερνά σε ποσοστό επιτυχίας το 99%. Αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν».

Και καταλήγει: «Αυτό το σύστημα, που παρέχει αξιοπιστία στην ορθότητα της δήλωσης και λειτουργεί με όρους διαφάνειας και νομιμότητας, θέλουν κάποιοι να το καταστρέψουν για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Είναι αυτοί οι ίδιοι που πριν από δύο χρόνια επικαλούνταν το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και ζητούσαν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε προχθές η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, η περίοδος της ανοχής απέναντι σε όσους θέτουν σε κίνδυνο το θεσμικό πλαίσιο διασφάλισης των επιδοτήσεων των δικαιούχων για τους δικούς τους λόγους (επιχειρηματικούς, συνδικαλιστικούς, πελατειακούς, πολιτικούς κ.ά.) έχει παρέλθει. Είναι η ώρα των αποφάσεων και των δράσεων για να μπορέσουν οι παραγωγοί να πληρωθούν τις επιδοτήσεις τους κανονικά».

«Κλείνοντας, σημειώστε ότι το δίκτυο των πιστοποιημένων ΚΥΔ, που συντονίζεται από τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο παροχής αγροτικών-συμβουλευτικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε όλη την Ευρώπη. Αυτό, λοιπόν, που όλοι μαζί πετύχαμε να αναγνωρίζεται από όλα τα ευρωπαϊκά όργανα ως παράδειγμα καλής πρακτικής, θα το προστατεύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις απέναντι σε όσους το υποσκάπτουν».