Μαύρο καλοκαίρι για τους «ψαράδες»

Πονοκέφαλος στις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειών από τις καθηλωµένες τιµές τσιπούρας και λαβρακιού

ixthiokalliergeies-alieia
Έντονο προβληµατισµό στις ελληνικές επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειών προκαλεί η παρατεταµένη πτώση των τιµών της τσιπούρας και του λαβρακιού σε µια ιδιαίτερα κρίσιµη για το µέλλον του κλάδου συγκυρία.

Σύµφωνα µε πηγές της αγοράς, η τιµή της τσιπούρας αυτό το διάστηµα δεν λέει να ξεκολλήσει από τα 3,80 ευρώ, ενώ το λαβράκι κινείται στην περιοχή των 4- 4,10 ευρώ. Συγκριτικά, το αντίστοιχο διάστηµα πέρυσι η τσιπούρα πωλούνταν στα 4,50 ευρώ, ενώ το λαβράκι «έπιανε» τα 5 ευρώ.

Η απογοήτευση στις τάξεις των ανθρώπων του κλάδου είναι διάχυτη αφενός γιατί οι προσδοκίες για µια µικρή έστω ανάκαµψη µέσα στο καλοκαίρι (περίοδος που παραδοσιακά ευνοεί τη ζήτηση) δεν επαληθεύτηκαν, αφετέρου γιατί οι µήνες που ακολουθούν µέχρι τα Χριστούγεννα (οπότε και οι τιµές «τσιµπάνε» λόγω εορτών) αναµένεται να είναι ακόµα πιο δύσκολοι. Όπως σχολιάζουν µάλιστα στην «Ύπαιθρο Χώρα» οι ίδιες πηγές, οι απώλειες της θερινής περιόδου αποτελούν ουσιαστικά προανάκρουσµα µεγαλύτερης πτώσης για το δίµηνο Οκτωβρίου- Νοεµβρίου, όταν και ο ανταγωνισµός από τα ψάρια της «ελεύθερης» αλιείας» γίνεται εντονότερος.

Την ίδια στιγµή, η συνεχιζόµενη διολίσθηση της τουρκικής λίρας (από τις αρχές του έτους έχει υποχωρήσει σχεδόν 40%) εξακολουθεί να ενισχύει το ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα των επιχειρήσεων της γειτονικής χώρας. Οι τελευταίες, αξιοποιώντας και το αβαντάζ του χαµηλότερου κόστους, κερδίζουν µερίδια σε σηµαντικές αγορές (π.χ. Ιταλία), ενώ διαθέτουν και σαφώς µεγαλύτερες αντοχές σε έναν πόλεµο τιµών «µέχρις εσχάτων», όπως αυτός που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους µήνες.

Η κατάσταση που έχει διαµορφωθεί, εκ των πραγµάτων, δηµιουργεί νέα δεδοµένα και για το πρότζεκτ της εξαγοράς των Νηρέα-Σελόντα από την κοινοπραξία Aνδροµέδα – Αmerra – Mubadala. Αν υπολογίσει κανείς ότι µέσα στο δεύτερο εξάµηνο του έτους οι εταιρείες έχουν προγραµµατίσει να πουλήσουν περί τους 40.000 τόνους ψαριών, µε τις τρέχουσες τιµές… µπαίνουν µέσα περίπου 1 ευρώ το κιλό, κάτι που -µε τις πλέον συντηρητικές εκτιµήσεις- µεταφράζεται σε απώλειες τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ.
Βάζει δύσκολα στους επενδυτές

Υπό αυτό το πρίσµα, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι, εφόσον οι επενδυτές επιθυµούν να στηρίξουν το εγχείρηµα της συγχώνευσης -και επί του παρόντος δεν υπάρχει καµία ένδειξη υπαναχώρησης-, θα χρειαστεί να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, ενισχύοντας το σχήµα µε ρευστότητα, ώστε να αντέξει τις φουρτούνες των επόµενων µηνών. Δεν µπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόµενο να ζητηθεί και από τις τράπεζες να βάλουν πλάτη, προχωρώντας σε κάποιο «κούρεµα» των δανείων.

Επί του παρόντος , o φάκελος της συµφωνίας πώλησης του 74,34% του Νηρέα και του 79,62% της Σελόντα βρίσκεται ήδη στα χέρια της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισµού της Κοµισιόν (DG Comp), η οποία δεν αναµένεται να έχει ιδιαίτερες ενστάσεις. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όµως, αναµένεται η ετυµηγορία της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισµού, η οποία είναι πολύ πιθανό να ζητήσει από το νέο σχήµα να πουλήσει τουλάχιστον δύο ιχθυογεννητικούς σταθµούς.