«Μάχη» με εκατομμύρια ακρίδες δίνουν παραγωγοί στο Καλονέρι Κοζάνης

Ολική καταστροφή σε καλλιέργειες κόκκινης πιπεριάς Φλωρίνης, κηπευτικών, αλλά και κάποιων στρεμμάτων μηδικής προκαλεί η εισβολή εκατομμυρίων ακρίδων στην περιοχή Καλονερίου Κοζάνης.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται ακρίδες, οι οποίες είναι ακόμη μικρές σε μέγεθος, ωστόσο, το φαινόμενο σε αυτή την ένταση και με αυτόν τον πληθυσμό είναι πρωτοφανές, όπως αναφέρει ο παραγωγός κόκκινης πιπεριάς, Χρήστος Λουκάς.

«Πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε τέτοια κατάσταση. Και άλλες χρονιές είχαμε ακρίδες, όμως φέτος το φαινόμενο αυτό έχει ξεφύγει από κάθε κατάσταση. Είναι εκατομμύρια τα έντομα και καταστρέφουν όλο το τρυφερό φυτό χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αυτό να μεγαλώσει», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λουκάς. Όπως σημειώνει, επίσης, οι ακρίδες «χτύπησαν» στην αρχή τις καλλιέργειες ενός παραγωγού του χωριού κι όλοι το θεώρησαν κάτι μεμονωμένο. Όμως, αυτήν τη στιγμή, φαίνεται να εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές και σε άλλα χωράφια και τα σμήνη των ακρίδων να μετακινούνται.

«Αν και οι παραγωγοί έχουμε ραντίσει στις άκρες των χωραφιών, προκειμένου να προστατεύσουμε τις καλλιέργειές μας, ωστόσο επειδή είναι πολύ μεγάλος ο πληθυσμός τους δεν ξέρω τι αποτέλεσμα θα έχει. Είναι εκατομμύρια οι ακρίδες και εκεί που θα πέσουν θα φάνε το φυτό από πάνω μέχρι κάτω. Μαυρίζει ο τόπος», τονίζει ο κ. Λουκάς.

Την αιτία του φαινομένου ο κ. Λουκάς την αποδίδει στην υγρασία από τις συνεχόμενες και έντονες βροχοπτώσεις και γενικότερα τις κακές καιρικές συνθήκες και μετέπειτα στην απότομη αύξηση της θερμοκρασίας. Οι καταστροφές στις καλλιέργειες πιπεριάς από το τεράστιο σμήνος ακρίδων που έπληξε το Καλονέρι είναι πολύ μεγάλες, ενώ σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί καλλιέργειες με τριφύλλια και ντοματίνια που καλύπτουν πολλά στρέμματα στην περιοχή.