Μάχη για να κλείσει ο φάκελος του χαλλουμιού

Μάχη για να κλείσει ο φάκελος του χαλλουμιού
Σε δύο κατευθύνσεις βρίσκονται οι ενέργειες της Κυπριακής Κυβέρνησης σε σχέση με το θέμα του χαλλουμιού.
 
Η πρώτη αφορά στην εγγραφή του χαλλουμιού ως προϊόντος  Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη δημοσίευσή του πριν αλλάξει η Επιτροπή, δηλαδή πριν την 1η Νοεμβρίου 2019, οπότε και θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
 
Η δεύτερη αφορά στο να ασκηθεί πίεση στους εμπόρους που προχώρησαν σε αιτήσεις ακύρωσης των εμπορικών σημάτων του χαλλουμιού να αποσύρουν την αίτηση ακύρωσης για το κοινοτικό συλλογικό σήμα, με αντάλλαγμα να αποδεσμευτούν ποσότητες του χαλλουμιού που κατακρατούνται και προορίζονται για εξαγωγή. 
 
Τα πιο πάνω θέματα συζητήθηκαν σε χθεσινή σύσκεψη, μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην παρουσία των υπουργών Εμπορίου και Γεωργίας και των προέδρων της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ. Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, είπε ότι τα θέματα που συζήτησαν αφορούσαν στην εμπορία του χαλλουμιού και πως βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους, καθώς είναι ένα δύσκολο πρόβλημα που προσπαθούν να επιλύσουν.
 
Ο κ. Αγκαστινιώτης ανέλαβε τον ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Κυβέρνησης και εμπόρων που επιδιώκουν την ακύρωση των εμπορικών σημάτων για να εξευρεθεί λύση. Για το θέμα φακέλου τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη οργιώδες παρασκήνιο στις Βρυξέλλες με στόχο τη δημοσίευση. Οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατία αποδεχτεί συγκεκριμένους όρους που τέθηκαν κατά τη συμφωνία Γιούνκερ – Αναστασιάδη – Ακιντζί στις 16 Ιουλίου 2015, θεωρείται βέβαιο ότι η εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ θα γίνει πραγματικότητα ακόμα και εντός Σεπτεμβρίου.
 
Παράλληλα, συζητούνται πιθανές τροποποιήσεις στον υφιστάμενο φάκελο ώστε να γίνει πιο λειτουργικός αμέσως μετά την έγκρισή του.Όσον αφορά στο θέμα της εντατικοποίησης των ελέγχων από πλευράς των υπηρεσιών του υπουργείου Εμπορίου που είχε ως αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες χαλλουμιού που προορίζονταν για εξαγωγή να παραμένουν δεσμευμένες, οι τυροκόμοι έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο αφού η πιθανή λύση δεν εναπόκειται στους ίδιους.
 
Συγκεκριμένα, όπως λέχθηκε από το υπουργείο Εμπορίου, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και εφόσον εντοπίζονται προϊόντα εκτός προτύπου αυτά θα δεσμεύονται και δεν θα επιτρέπεται η εξαγωγή τους. Ωστόσο, υπάρχει ένα παραθυράκι για να επιτραπεί η εξαγωγή μέρους των προϊόντων, αλλά θα πρέπει προηγουμένως οι έμποροι χαλλουμιών που αμφισβητούν με νομικά μέσα τα εμπορικά σήματα να αποσύρουν τις αιτήσεις ακύρωσής τους. Σημειώνεται ότι για την εγχώρια αγορά, μεγάλος αριθμός τυροκόμων έχουν συμμορφωθεί και διαθέτουν πλέον προϊόντα χωρίς να αναγράφουν στη συσκευασία τη λέξη «χαλλούμι», αλλά κυπριακό τυρί.
 
Πηγή: philenews.com