Φτιάχνουν αντισηπτικά από πατάτα οι Νορβηγοί, ως λύση στην υπερπαραγωγή της

Η τεράστια ζήτηση και οι ελλείψεις της αγοράς σε αντισηπτικά έχουν ωθήσει αρκετές εταιρείες στη Νορβηγία να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητές τους, τροποποιώντας την παραγωγή τους, προκειμένου να καλύψουν το κενό. Μέρος αυτού του ρεύματος αποτελεί και ο νορβηγικός αγροτικός συνεταιρισμός Hoff, που περιλαμβάνει περισσότερους από 500 καλλιεργητές πατάτας.

Τα μέλη του συνεταιρισμού μέχρι πρότινος δραστηριοποιούνταν κυρίως στην παρασκευή του Aquavit, ενός γνωστού ποτού των σκανδιναβικών χωρών που παράγεται μέσω της απόσταξης πατάτας. Σήμερα, έχουν ριχθεί και αυτοί στη «μάχη» της παραγωγής αντισηπτικών, καθώς είναι γνωστό ότι τα ισχυρά αλκοολούχα ποτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως αντισηπτικά χεριών υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Όπως αναφέρουν νορβηγικά μέσα, οι φιλοδοξίες του συνεταιρισμού είναι υψηλές, καθώς στοχεύει να χρησιμοποιήσει 30.000 λίτρα αλκοολούχου ποτού για την παραγωγή απολυμαντικών προϊόντων. «Όλοι μας συνεισφέρουμε με τον καλύτερο τρόπο που μπορούμε εν μέσω της δύσκολης κατάστασης που βρισκόμαστε», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Hoff, Ingeborg Flοnes.

Η συνεταιριστική οργάνωση παράγει συνολικά 2,3 εκατ. λίτρα ουδέτερων οινοπνευματωδών ποτών ετησίως, τα οποία χρησιμοποιούνται όχι μόνο για την παραγωγή Aquavit, αλλά και για βότκα ή τζιν.

Σύμφωνα με τη Hoff, η παραγωγή των συγκεκριμένων ποτών δεν θα επηρεαστεί από τη στροφή στα απολυμαντικά προϊόντα.