Με 1.000 στρέμματα κάνει «ντεμπούτο» στη Θράκη η κινόα

Σε ρόλο ρυθμιστή οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της Ορεστιάδας – Αναζητούν κατάλληλες νέες καλλιέργειες οι παραγωγοί
15/03/2025
2' διάβασμα
me-1-000-stremmata-kanei-ntebouto-sti-thraki-i-kinoa-348513

Η Θράκη εισέρχεται δυναμικά στις περιοχές που δείχνουν ενδιαφέρον για την κινόα, καθώς στη Ροδόπη 20 παραγωγοί θα καλλιεργήσουν πιλοτικά 400 στρέμματα, ενώ στην Ορεστιάδα οι εκτάσεις θα κυμανθούν μεταξύ 500 και 600 στρεμμάτων.

Οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της Ορεστιάδας, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ελάχιστες έως καθόλου βροχοπτώσεις, οδηγούν τους παραγωγούς στην αναζήτηση κατάλληλων νέων καλλιεργειών. Ο γεωπόνος-παραγωγός Χρήστος Κερεμής από τη Λεπτή επέλεξε να φυτέψει φέτος πιλοτικά 30 στρέμματα κινόα, η οποία σε άλλες περιοχές που καλλιεργήθηκε έδωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Πλεονεκτήματα

«Πρόκειται για μια κατά κανόνα ξηρική καλλιέργεια με εύκολη διαχείριση. Δεν θέλει καθόλου πότισμα και, εκτός της ζιζανιοκτονίας που γίνεται μηχανικά, δεν απαιτεί σχεδόν καθόλου επεμβάσεις», εξηγεί ο κ. Κερεμής, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται ένα πότισμα για να φυτρώσει κι ένα ακόμη στην ταξιανθία, εκτός αν προκύψει βροχή.

Σημαντικό πλεονέκτημα για τον παραγωγό είναι η συμβολαιακή γεωργία, ειδικά αυτή την περίοδο, με την αβεβαιότητα που επικρατεί στις χρηματιστηριακές αγορές. Η τιμή είναι στα 50 λεπτά το κιλό για τη συμβατική και 80 λεπτά το κιλό για τη βιολογική. Ο ίδιος επέλεξε τη συμβατική για ξεκίνημα, γιατί η βιολογική προϋποθέτει πιστοποιήσεις και γραφειοκρατία και όχι γιατί είναι δυσκολότερη. Οι αποδόσεις κυμαίνονται σε άλλες περιοχές από 250 έως 400 κιλά το στρέμμα, αλλά εκείνοι περιμένουν περίπου 200 κιλά.

Στα πλεονεκτήματα της κινόας είναι ότι επιδοτείται ως καλλιέργεια με 60 ευρώ το στρέμμα από τα Οικολογικά Σχήματα και 42,2 ευρώ το στρέμμα από το πρόγραμμα μείωσης αποτυπώματος άνθρακα. Επομένως, διαμορφώνεται ένα ικανοποιητικό, σταθερό εισόδημα για τον παραγωγό.

Αντικατάσταση

Ο κ. Κερεμής φύτεψε κινόα σε εκτάσεις με βαμβάκι, ενώ κάποιοι αντικατέστησαν το σιτάρι, το καλαμπόκι και τον ηλίανθο. Στην Ορεστιάδα, η κινόα σπάρθηκε τώρα, αλλά δεν φύτρωσε ακόμη. «Δεν θεωρούμε ότι πρόκειται για μια καλλιέργεια που θα λύσει όλα μας τα προβλήματα, αλλά συνιστά μια επιλογή και οι επιλογές σιγά-σιγά τελειώνουν», υπογραμμίζει.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: