Με φόρα από τα 27 λεπτά oι πρώτες πράξεις στα Japonica

Υπό απειλή η παραγωγή ρυζιού στην ΕΕ
-Διαφήμιση-
Σε σαφώς υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι τιμές πραγματοποιούνται οι πρώτες εμπορικές πράξεις της σεζόν στο ρύζι, με τις συνθήκες της αγοράς μάλιστα να ενισχύουν το σενάριο περαιτέρω ανόδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας Α’, Λεωνίδα Κουιμτζή, ο συνεταιρισμός διέθεσε τις προηγούμενες μέρες 300-400 τόνους Japonica για 27 λεπτά το κιλό, έναντι 22 λεπτών που ξεκίνησε πέρσι η σεζόν στα αλώνια. Ο ίδιος εκτιμά ότι περίπου στα ίδια επίπεδα θα κινηθούν και τα Indica για τα οποία, παρόλο που ακόμα δεν υπάρχουν «χειροπιαστές» τιμές, αναμένεται να πάρουν ώθηση από τις λιγότερες σε σύγκριση με πέρυσι ποσότητες.

Οι παραγωγοί θεωρούν ότι είναι «θέμα χρόνου» τα 30 λεπτά, έχοντας το βλέμμα τους στραμμένο και στην Τουρκία, καθώς η γειτονική χώρα απορροφά σημαντικό μέρος της εγχώριας παραγωγής μεσόσπερμου ρυζιού. Προς το παρόν, οι τελευταίοι φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής, η οποία συνδέεται με την εσωτερική οικονομική κατάσταση της χώρας. Ο κ. Κουιμτζής προβλέπει ότι «αργά η γρήγορα θα απευθυνθούν στην Ελλάδα, έστω και αν για την ώρα, πιθανώς, αξιοποιούν το δικό τους ρύζι».

«Άνετα θα πιάσουμε τα 30 λεπτά», εκτιμά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας Β’, Αχιλλέας Καμπούρης. «Οι μεγάλες εμπορικές πράξεις που θα γίνουν μέσα στον Νοέμβρη από τους συνεταιρισμούς, βάσει των δεκάδων χιλιάδων τόνων που έχουμε αποθηκευμένους, θα είναι καθοριστικές. Έχουμε ακόμα μπροστά μας και τις πωλήσεις προς Τουρκία, οι οποίες ακόμη δεν έχουν δείξει τη δική τους κινητικότητα».

Αξιοσημείωτο είναι ότι και οι τιμές στην Ιταλία κινούνται σε καλά για την περίοδο επίπεδα, δεδομένου ότι και εκεί ο αλωνισμός ολοκληρώνεται παράλληλα με την Ελλάδα. Τις προηγούμενες μέρες, οι αντίστοιχες των Luna και Ronaldo μεσόσπερμες ποικιλίες έφτασαν στη Νοβάρα τα 35 λεπτά το κιλό.

Εκκίνηση από ψηλά για την Καρολίνα

Την ίδια στιγμή, στα 35 λεπτά άνοιξε η σεζόν από τις Σέρρες για την Καρολίνα, καθώς φέτος ήταν σημαντικά περιορισμένη η παραγωγή, πρωτίστως λόγω των μειωμένων έως και κατά 50% στρεμμάτων. «Έγινε ένα ράλι τιμών από ορισμένες εταιρείες, το οποίο οδήγησε τους παραγωγούς στο να κρατήσουν απόθεμα στις αποθήκες τους, προσδοκώντας ακόμα καλύτερες τιμές. Πιστεύω ότι από τη στιγμή που η τιμή πήγε στα 35 λεπτά, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες, θα ισχύει η τιμή αυτή. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για ασφαλώς υψηλότερες τιμές εκκίνησης και στις τρεις κατηγορίες ποικιλιών», σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Agrino, Αναστάσιος Πιστιόλας.

-Διαφήμιση-