Με σημαντικούς εισηγητές ξεκίνησε τις εργασίες του στη Λαμία το 1o Διεθνές Συνέδριο κελυφωτού φιστικιού

16/11/2024
2' διάβασμα
me-simantikous-eisigites-xekinise-tis-ergasies-tou-sti-lamia-to-1o-diethnes-synedrio-kelyfotou-fistikiou-338808

Με κατάμεστη την αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας, ξεκίνησαν σήμερα, Σάββατο 16 Νοεμβρίου, το πρώτο διεθνές συνέδριο κελυφωτού φιστικιού. Στο ξεκίνημα του συνεδρίου, ο Γιάννης Χονδρόπουλος , πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, έκανε λόγο για ένα πρωτόγνωρο συνέδριο στον τομέα του κελυφωτού φιστικιού, με τη συμμετοχή κορυφαίων καθηγητών από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Τουρκία και η Ισπανία. «Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να πετύχουμε τη διοργάνωση ενός διεθνούς συνεδρίου, το οποίο σε γνωστικό επίπεδο δεν θα αφήσει κανένα κενό στους ανθρώπους της υπαίθρου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρώτος ομιλητής, καθηγητής Δενδροκομίας στο Πανεπιστήμιο UC Davis, Μπρούς Ντάγκλας Λάμπινεν αναφέρθηκε στο σχεδιασμό ενός σύγχρονου φιστικεώνα, παρουσιάζοντας κλαδέματα νέων φυτεύσεων, καθώς και ενήλικων δέντρων.

Σε ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί τους παραγωγούς και αφορά τις απαιτήσεις ψύχους, καθώς και τους υπολογισμούς αυτών, αναφέρθηκε η Λουίζ Φέρκγιουσον, καθηγήτρια Εφαρμογών στο Τμήμα Φυτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Davis. Επίσης, μίλησε για τα υποκείμενα και τα εμβόλια των κύριων ποικιλιών που καλλιεργούνται κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των ομιλιών της, αναφέρθηκε στην τεχνική γονιμοποίησης της φιστικιάς, τους τρόπους εφαρμογής της, καθώς και την επίδρασή της στην παραγωγή του δέντρου.

Για την αλατότητα και την επίδρασή της στο δέντρο και τον καρπό της φιστικιάς μίλησε η  Γεωργία Δρακακάκη, καθηγήτρια Φυσιολογίας Φυτών στο Πανεπιστήμιο Davis στην Καλιφόρνια.

Κλείνοντας τη δεύτερη ενότητα των ομιλιών, ο Θέμης Μιχαηλίδης, καθηγητής Φυτοπαθολογίας στο Davis, αναφέρθηκε σε δύο σημαντικές ασθένειες της φιστικιάς, τη βοτρυοσφαίρια και τη σεπτόρια, αναλύοντας παράλληλα τρόπους αντιμετώπισης με καλλιεργητικά και χημικά μέσα.

Κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου της πρώτης ημέρας, οι καθηγητές Διονύσης Περδίκης και Ελευθέριος Τζάμος, αναφέρθηκαν σε σημαντικά προβλήματα φυτοπροστασίας και τρόπους ολοκληρωμένης αντιμετώπισης.

Τέλος, ο Μπόμπ Κλάιν, πρώην διοικητής Ερευνητικού Συμβουλίου και Επιτροπής Διοίκησης για το φιστίκι στην Καλιφόρνια, αναφέρθηκε σε ζητήματα ερευνών και προστασίας των καλλιεργειών από συλλογικά σχήματα και ερευνητικά κέντρα.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: