Με τη βράβευση των εισηγητών ολοκληρώθηκε η 2η ημέρα του Διεθνούς Συνεδρίου Κελυφωτού Φιστικιού

18/11/2024
2' διάβασμα
me-ti-vravefsi-ton-eisigiton-oloklirothike-i-2i-imera-tou-diethnous-synedriou-kelyfotou-fistikiou-338930

Με τη βράβευση των εισηγητών ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 17 Νοεμβρίου οι εργασίες του πρώτου διεθνούς συνεδρίου κελυφωτού φιστικιού στην πόλη της Λαμίας. Ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής, Γιάννης Χονδρόπουλος, έκανε λόγο για ένα επιστημονικό συνέδριο με εκλεκτούς ερευνητές και γνώστες της καλλιέργειας του φυτού από πολλές χώρες. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες παραγωγοί, γεωπόνοι και άλλοι ειδικοί, είχαν τη δυνατότητα να παρέμβουν με ερωτήσεις και τοποθετήσεις, ώστε να καλύψουν ζητήματα που τους απασχολούν, καθώς και αυτά που προέκυψαν από τις εισηγήσεις των ομιλητών.

Κατά τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, ξεκίνησε με ομιλητή τον διακεκριμένο καθηγητή Patrick Brown, αντιπρόεδρο του Τμήματος Επιστήμης των Φυτών στο Πανεπιστήμιο Davis στην Καλιφόρνια. Μίλησε για τη θρέψη της φιστικιάς στα διάφορα ηλικιακά στάδια και ειδικότερα για τη διαφυλλική και επίγεια λίπανση με την άρδευση. Αναφερόμενος στην ανάλυση του εδάφους και των φυλλωμάτων, είπε για τον τρόπο διόρθωσης των ελλείψεων στοιχείων και ιχνοστοιχείων. Επίσης, αναφέρθηκε στις τροφοπενίες και τις τοξικότητες, καθώς και στην οξύτητα και την ελαττωματικότητα του εδάφους και τα προβλήματα που δημιουργούν. Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στον τρόπο υπολογισμού των κύριων στοιχείων (άζωτο, φώσφορος, κάλιο) στην καλλιέργεια της φιστικιάς, τόσο σε χρονιές με μεγάλη όσο και με μικρή παραγωγή.

Στη συνέχεια, ο Ιωάννης Γαζούλης από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναφέρθηκε στην ολοκληρωμένη διαχείριση των ζιζανίων, καθώς και στον τρόπο αξιοποίησης διαφόρων φυτών για την προστασία των εδαφών και τη θρέψη των φυτών της φιστικιάς.

Για τη μεταποίηση του προϊόντος και την κατηγοριοποίηση των φιστικιών με στόχο την καλύτερη επίτευξη της ποιότητας, αναφέρθηκε ο Richard Mattoian, πρώην πρόεδρος της οργάνωσης American Pistachio Growers.

Παρουσιάζοντας την εξέλιξη της καλλιέργειας του φιστικιού στην Τουρκία, ο καθηγητής Bekir Erol Ak, ειδικός στη Δενδροκομία του Πανεπιστημίου Harran Sanliurfa, έβαλε το δικό του αποτύπωμα στον τρόπο καλλιέργειας, ενός προϊόντος με σημαντική συνεισφορά στην αγροτική οικονομία της χώρας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι ομιλίες του  Martínez Burgos, ανώτερου ερευνητή στο Κέντρο Αγροτικής Έρευνας IRIAF στην Ισπανία, όπως επίσης και ο Δρ. Χοσέιν Χοκμαμπάντι από το Ινστιτούτο Αγροτικής Εκπαίδευσης και Επέκτασης στο Ιράν.

Τέλος, το συνέδριο έκλεισε με τις ομιλίες του Γιώργου Ντούτσια, προέδρου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς, καθώς και του Πάνου Μενεξόπουλου, αντιπρόεδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ξηρών Καρπών.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: