Πανώλη αιγοπροβάτων: «Θα ζήσουμε Δεκαπενταύγουστο χωρίς αρνί», διαμηνύει ο Κώστας Τσιάρας
Διαδοχικές συσκέψεις σε Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Θράκη και Θεσσαλία πραγματοποιήθηκαν και αυτή την εβδομάδα στις περιφέρειες όπου έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της πανώλης, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο, που έχει αναλάβει εδώ και περίπου έναν μήνα, με εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των κτηνιατρικών κλιμακίων, που έχουν ριχτεί στη «μάχη» για την αντιμετώπιση της νόσου.
Επιστολή Κ. Τσιάρα προς ΕΕ: Ζητά πρόσθετη οικονομική στήριξη και αποζημιώσεις για τους πληγέντες κτηνοτρόφους
07/08/2024 2' διάβασμα
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που γνωστοποίησε στην «ΥΧ» ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος (σ.σ. τα οποία ίσχυαν μέχρι την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ), τα τελευταία κρούσματα πανώλης εντοπίστηκαν αυτή την εβδομάδα σε εκτροφές που βρίσκονται σε Αγρίνιο και Αστακό στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ ο συνολικός τους αριθμός ανέρχεται σε 40 κρούσματα σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα με τον κ. Στρατάκο, ήδη έχουν οδηγηθεί προς θανάτωση 18.335 αιγοπρόβατα.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των περιοριστικών μέτρων
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα απαγόρευσης μεταφοράς και σφαγής των αιγοπροβάτων που έχουν επιβληθεί εδώ και δύο εβδομάδες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, άφησε να εννοηθεί ότι αυτά θα επεκταθούν και πέραν της δεύτερης εβδομάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα είναι ένας Δεκαπενταύγουστος που θα ζήσουμε χωρίς αρνί».
Ωστόσο, το ζήτημα αν θα δοθεί ή όχι παράταση στα μέτρα απαγόρευσης παραμένει ανοιχτό και αναμένεται να αποφασισθεί σήμερα, Παρασκευή (9/8), ανάλογα με τα αποτελέσματα του επιδημιολογικού ελέγχου που πραγματοποιείται από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων άφησε να εννοηθεί ότι τα μέτρα απαγόρευσης μεταφοράς και σφαγής των αιγοπροβάτων θα επεκταθούν και πέραν της δεύτερης εβδομάδας
Επιτακτική ανάγκη η οικονομική βοήθεια από την ΕΕ
Σε δηλώσεις του, ο ΥπΑΑΤ επανέλαβε ότι αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο η εκρίζωση της νόσου και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί με κάθε τρόπο δίπλα στους πληγέντες κτηνοτρόφους. Μάλιστα, ο κ. Τσιάρας με επιστολή που έστειλε την Τετάρτη (7/8), προς τους επιτρόπους Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεσχόφσκι, και Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, ζήτησε πρόσθετη οικονομική στήριξη και αποζημιώσεις για την πανώλη στους πληγέντες κτηνοτρόφους.
Στην επιστολή του, ο Έλληνας υπουργός επισημαίνει ότι, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της νόσου, η χώρα μας επέβαλε όχι μόνο όλα όσα προβλέπει ο Κανονισμός 687/2020, αλλά υιοθέτησε και πρόσθετα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό και την εκρίζωσή της.
«Δεδομένων των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων αυτής της επιδημίας στους κτηνοτρόφους μας, πρέπει να ληφθούν μέτρα αποζημίωσης για την υποστήριξη των πληγέντων. Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, έχουν ήδη υποστεί σημαντικές απώλειες λόγω άλλων κρίσεων, όπως οι σοβαρές πλημμύρες στην Ελλάδα και επιβαρύνονται περαιτέρω από τις συνεχιζόμενες κρίσεις σε όλα τα κράτη-μέλη.
Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική η παροχή οικονομικής βοήθειας, όχι μόνο για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων με το υψηλότερο δυνατό ποσό για την απώλεια κάθε ζώου, αλλά και για την αντιστάθμιση της απώλειας του εισοδήματός τους», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας υπουργός.
Αποζημιώσεις 350 ευρώ ανά ζώο ζητούν οι κτηνοτρόφοι
Αποζημιώσεις τουλάχιστον 350 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και 150 ευρώ για τα αρνιά κάτω των έξι μηνών, που έχουν πληγεί από την πανώλη, ζητά με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ). Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την εξέλιξη της πανώλης των αιγοπροβάτων, που απειλεί την ελληνική αιγοπροβατοτροφία, και απαιτούν συντονισμένη δράση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ζωονόσου, καθώς και δίκαιες αποζημιώσεις στους πληγέντες.
Οι κτηνοτρόφοι ζητούν, επίσης, στις περιφέρειες ή στους νομούς, που μετά τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι δεν έχει παρουσιαστεί κρούσμα, να αρθεί η απαγόρευση σφαγής, τουλάχιστον των αρνιών, ενόψει και των αυξημένων αναγκών στην κατανάλωση που υπάρχει λόγω των επικείμενων εορταστικών εκδηλώσεων, σε όλη την επικράτεια, την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου.
«Απαιτούμε δίκαιες αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώνονται ή απεβίωσαν λόγω της πανώλης. Η τιμή αποζημίωσης ανά ζώο πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στα 350 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και 150 ευρώ για τα αρνιά κάτω των έξι μηνών», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΕΚ.