Μεγάλες προοπτικές για την αξιοποίηση των αρωματικών & φαρμακευτικών φυτών

«Αυτός που καλλιεργεί αρωματικά φαρμακευτικά φυτά θα πρέπει να ξέρει γιατί τα καλλιεργεί, τον σκοπό και ποια θα είναι η χρήση τους».

Από τη Φιλοσοφική στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών

Ο χώρος των φυσικών προϊόντων που προέρχονται από τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά (ΑΦΦ) τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ιδιαίτερη ανάπτυξη διεθνώς. Η ορθή καλλιέργεια και παραγωγή των ΑΦΦ, οι παραγόμενες ποσότητες, όπως και οι κατάλληλες πιστοποιήσεις ποιότητας των τελικών προϊόντων, είναι το κλειδί για την επιχειρηματική ανάπτυξη και την προσέλκυση νέων πελατών και νέων αγορών.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, Δρ Κατερίνα Γρηγοριάδου, αυτός που καλλιεργεί αρωματικά φαρμακευτικά φυτά θα πρέπει να ξέρει γιατί τα καλλιεργεί, τον σκοπό και ποια θα είναι η χρήση τους. Θα πρέπει να επιλέξει όχι μόνο το είδος, αλλά και τα χαρακτηριστικά τους που είναι ο γενότυπος και χημειότυπος του φυτού, αφού άλλη είναι η χρήση τους για αρτύματα και άλλη για παραγωγή αιθέριου ελαίου.

Διαβάστε σχσετικά: Αρωματικά & Φαρμακευτικά φυτά 2018: Ο αναξιοποίητος θησαυρός της Ελλάδας

«Εάν απευθυνόμαστε σε μια βιομηχανία», σημειώνει, «πρέπει να ξέρουμε τι χαρακτηριστικά ζητούν για το αιθέριο έλαιο. Πρέπει να γίνεται συγκεκριμένη και στοχευμένη παραγωγή προς την κατεύθυνση που θέλει ο παραγωγός να πουλήσει το προϊόν του, όπως είναι η καλλιέργεια της λεβάντας. Αυτή γίνεται από συνειδητοποιημένους καλλιεργητές που στοχεύουν συγκεκριμένα».

Σύμφωνα με τη Δρ Γρηγοριάδου, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ΑΦΦ από όλες τις βιομηχανίες διεθνώς, ωστόσο, πολλές παραγωγές μένουν αδιάθετες, κυρίως αυτών που αλλάζουν επάγγελμα, ή είναι μικροί παραγωγοί και θέλουν να εκμεταλλευτούν τη γη τους που ήταν αναξιοποίητη για κάποια χρόνια ή ευκαιριακούς παραγωγούς, που δεν έχουν γνώση και δεν έχουν ψάξει την αγορά και δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια από τον ΕΛΓΟ

Για την αξιοποίηση των ΑΦΦ, αλλά και άλλων ειδών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλες χρήσεις ή έχουν καλλωπιστική αξία, θα πραγματοποιηθούν το επόμενο δίμηνο σεμινάρια από τον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσίων του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα».

Η πρώτη ενότητα θα έχει ως θέμα την αναπαραγωγή- καλλιέργεια των Ελληνικών Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών (ΕΑΦΦ). Θα ξεκινήσει την Παρασκευή 16 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018.

Η δεύτερη ενότητα θα ασχοληθεί με την καλλιέργεια, τη μεταποίηση και την εμπορία ΕΑΦΦ. Θα ξεκινήσει το Σάββατο 8 και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν σε εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και απευθύνονται σε:

  • Αγρότες ή νέους εν δυνάμει αγρότες
  • Επιχειρηματίες που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τα μοναδικά αυτοφυή φυτά της Ελλάδας
  • Γεωτεχνικούς, φοιτητές και ενδιαφερόμενους πολίτες