Αυτό το άρθρο είναι 41 μηνών

Η μεγάλη μείωση παραγωγής εκτίναξε την τιμή της Κονσερβολιάς

Ακριβότερες και οι Καλαμών, με μικρότερες ποσότητες
11/11/2021
6' διάβασμα
i-megali-meiosi-paragogis-ektinaxe-tin-timi-tis-konservolias-246557

Υψηλές τιμές έφερε η μεγάλη μείωση ποσοτήτων στην Κονσερβολιά, ενώ σε υψηλό επίπεδο αναμένεται να κινηθούν και οι τιμές για την ποικιλία Καλαμών, λόγω των φετινών μειώσεων, εκτιμούν εκπρόσωποι του κλάδου. Η συγκομιδή του μαύρου καρπού έχει ξεκινήσει, επιβεβαιώνοντας και πάλι την εικόνα των μειώσεων, που αποδίδεται στην ακαρπία, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν.

Μόλις στο 10% η παραγωγή στη Στυλίδα

Για την περιοχή της Στυλίδας, η παραγωγή για όλες τις ποικιλίες είναι γύρω στο 10%, σύμφωνα με τον Γιώργο Πλιάτσικα, πρόεδρο του ΑΕΣ Στυλίδας, ο οποίος κάνει λόγο για μία κατάσταση σημαντικής ακαρπίας που δεν μπορεί να οφείλεται στην παρενιαυτοφορία, αλλά στον ήπιο χειμώνα και στην κρύα και βροχερή άνοιξη.

«Για την Κονσερβολιά είναι κάτω από το 10% μίας μέσης χρονιάς, για τις Καλαμών είναι λίγο πάνω από 10%, το ίδιο και τις λαδοελιές» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι εδώ και πλέον του δεκαημέρου οι παραγωγοί στην περιοχή μαζεύουν μαύρο καρπό, είτε πρόκειται για Καλαμών, είτε για Αμφίσσης (Κονσερβολιά).

Η συλλογή θα φτάσει ως το τέλος του μήνα, λόγω των μειώσεων, αλλά και του γεγονότος ότι πολλοί παραγωγοί επέλεξαν να μπουν στη συγκομιδή μόνοι, γλιτώνοντας μεροκάματα.

Στα 2,10 η τιμή του ΑΕΣ για τα 130 κομμάτια

Για τις πράσινες Αμφίσσης που προηγήθηκαν, οι τιμές που είχε ανακοινώσει ο Συνεταιρισμός ανήλθαν στο 1,50 ευρώ για τα 110 κομμάτια και 1,10 τα 200, από τα 60 λεπτά που ήταν πέρυσι ενδεικτικά, τα 200 κομμάτια, ενώ για τον μαύρο καρπό της ποικιλίας, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η οργάνωση, τα 110-130 κομμάτια αγοράζονται με 2,10 ευρώ και τα 200 με 1,50 ευρώ.

Πάντως, κληθείς να σχολιάσει γιατί η τιμή είναι ίδια μέχρι τα 130 κομμάτια, ανέφερε ότι είναι κάτι που έγινε μόνο φέτος, ως αντιπροσωπευτικό της φτωχής παραγωγικά χρονιάς. Σύμφωνα με τον κ. Πλιάτσικα, πρόκειται για τις υψηλότερες τιμές της τελευταίας δεκαπενταετίας, καθώς είναι ελάχιστη η ποσότητα που υπάρχει, ενώ καλές θα είναι και οι τιμές στις Καλαμών, εκτίμησε, χωρίς ο Συνεταιρισμός να τις έχει ανακοινώσει ακόμη για την ποικιλία.

Ευχαριστώντας τους ντόπιους βουλευτές και υπουργούς που συνέβαλαν «να αρθεί η αδικία σε βάρος της επιτραπέζιας ελιάς και να δοθεί μία κορωνοενίσχυση της τάξεως των 40ευρώ/στρέμμα» την οποία αναμένουν, ο κ. Πλιάτσικας αναφέρθηκε και στην προσδοκία για μία ακόμη ενίσχυση λόγω της ακαρπίας, για την οποία έχει δημιουργηθεί και σχετική επιτροπή σε επίπεδο περιφέρειας.

Μειώσεις και πρωτόγνωρες τιμές αναφέρει και η Λοκρίδα

Υψηλή ζήτηση και τιμές ανήκουστες για την εποχή ανέφερε από τη Λοκρίδα ο παραγωγός Γιώργος Μιχαλόπουλος, κάνοντας λόγο για πάρα πολύ μεγάλη μείωση της παραγωγής και στις δύο ποικιλίες. Η συγκομιδή της μαύρης Κονσερβολιάς αναμένεται να τελειώσει γρήγορα, ενώ οι παραγωγοί έχουν μπει και στις Καλαμών από τα πιο αραιά δέντρα.

Κατά τον ίδιο, οι τιμές των περισσότερων πρατηρίων για τις μαύρες Αμφίσσης κινούνται και στην περιοχή πια στο επίπεδο που ανακοίνωσε ο Συνεταιρισμός Στυλίδας, ενώ για τις Καλαμών νέας σοδειάς δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τιμές. Σε ό,τι αφορά τις περσινές ποσότητες Καλαμών, περιέγραψε μία ανοδική τάση τιμών από τον Αύγουστο, που έφτασε ως το 1,90 μέχρι τα 300 κομμάτια την τελευταία εβδομάδα, όμως οι μεγαλύτερες ποσότητες έφυγαν με 1 ευρώ, εκτίμησε.

«Στη φετινή ακαρπία συνέβαλε και η αδυναμία του παραγωγού να καλλιεργήσει μετά από 2-3 χρονιές με εξευτελιστικές τιμές και ζημία, μία αδυναμία που θα επαναληφθεί και του χρόνου, εκτίμησε, λόγω και των αυξήσεων σε πρώτες ύλες, λιπάσματα, φάρμακα και εργατικά».

Οι προηγούμενες ποσότητες της ποικιλίας που είχαν συσσωρευτεί στις κάδες των παραγωγών έχουν πλέον περιοριστεί αισθητά, κάτι στο οποίο συνέβαλε και η ελαιοποίηση από τις κάδες, αλλά και κατευθείαν από την περσινή παραγωγή.

Στο 1,80 οι Καλαμών του Μεσολογγίου

Ανάλογη εικόνα περιέγραψε και από την περιοχή του Μεσολογγίου ο Νίκος Φραγκούλης, καλλιεργητής και μέλος ΔΣ της Διεπαγγελματικής. Μιλώντας για ελάχιστα αποθέματα στις Καλαμών, ανέφερε πως «σχεδόν δημοπρατούνται» πλέον, με την τιμή να ανέρχεται στα 1,80 ευρώ από τον Σεπτέμβριο και μετά, για τα 200 κομμάτια.

Και στην περιοχή πέρυσι ελαιοποιήθηκαν όλα τα ψιλά κομμάτια. Όσοι μόνο είχαν την οικονομική άνεση και έμειναν πιο πίσω επωφελούνται από τις τιμές, όμως οι μεγάλες ποσότητες της επιτραπέζιας ποικιλίας έφυγαν πιο χαμηλά, εξηγεί, εκτιμώντας σημαντικές δυσκολίες και για φέτος με την αύξηση του κόστους σε εισροές, ενέργεια και πρώτες ύλες.

Κατά τον ίδιο, η τιμή για το 200άρι της νέας σοδειάς, που ξεκίνησε δειλά να συγκομίζεται, βρίσκεται τώρα στο 1,20 ευρώ στο τελάρο, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ελιές από το δέντρο. Αυτή η τιμή πέρυσι ήταν στα 70 λεπτά, υπενθυμίζει.

«Οι παραγωγοί προσπαθούν τώρα να καλύψουν ένα μέρος της απώλειας εισοδήματος» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι «η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει μεγάλες απώλειες εισοδήματος για τους αγρότες. Ελπίζω φέτος να είναι 30%-40% κάτω από πέρυσι» ανέφερε σχετικά με την παραγωγή, αποδίδοντας τη μείωση στην κλιματική αλλαγή και στον πάγο που επικράτησε την περίοδο της ανθοφορίας.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: