Μεγάλη μείωση παραγωγής στην Τριφυλία, λόγω έλλειψης εργατών

Μεσσηνία

Ιδιαίτερα δυσμενείς είναι οι επιπτώσεις από την έλλειψη εργατικών χεριών στην ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας, όπου αναμένεται μείωση της καλλιέργειας των φυλλωδών κηπευτικών.

Όπως αναφέρει ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «καλλιεργούνται 200 στρέμματα, καθώς η καλλιέργεια έχει μειωθεί κατά 40%-50%. Οι φυτεύσεις έχουν ήδη αρχίσει, και μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και τον Νοέμβριο. Φυτεύονται 4.000-6.000 φυτά ανά στρέμμα, με τις αποδόσεις να κυμαίνονται από 3,5 έως 4 τόνους. Η καλλιέργεια διαρκεί τρεις μήνες, καθώς τα εδάφη είναι ελαφρά και ιδανικά για τη διαδικασία. Ορισμένοι κάνουν και δεύτερη καλλιέργεια από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο, σε μικρότερο όμως βαθμό».

Στην περιοχή καλλιεργούνται κυρίως iceberg, τα οποία είναι καλής ποιότητας και απορροφώνται εύκολα από την αγορά. «Παράλληλα, γίνεται και καλλιέργεια μαρουλιού σε άλλα τόσα στρέμματα, αλλά το ενδιαφέρον είναι κυρίως στα iceberg, των οποίων η τιμή φέτος κινείται από 0,80 έως 1,20 ευρώ, ενώ στα μαρούλια είναι πολύ πιο χαμηλή. Για να αυξηθούν τα στρέμματα που καλλιεργούνται πρέπει να λυθεί το θέμα των εργατικών χεριών», υπογραμμίζει κλείνοντας ο κ. Παρασκευόπουλος.