Η ανακάλυψη σπάνιου είδους τρούφας επιβεβαιώνει την αλλαγή των κλιματικών ισορροπιών

Μεγάλη Βρετανία: Η ανακάλυψη σπάνιου είδους τρούφας επιβεβαιώνει την αλλαγή των κλιματικών ισορροπιών
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Την πρώτη µαύρη τρούφα Περιγκόρ –αξίας µέχρι και 2.000 ευρώ ανά κιλό–, που ευδοκίµησε στο Ηνωµένο Βασίλειο, εντόπισε τυχαία τον περασµένο Μάρτιο στην Ουαλία η Μπέλα το λαγωνικό ενός αγρότη. Επρόκειτο για ένα εντυπωσιακό εύρηµα, βάρους 16 γραµµαρίων, που εξέπληξε ακόµα και τους επιστήµονες που πριν από αρκετά χρόνια είχαν εµβολιάσει µε σπόρους τρούφας τη βελανιδιά, κάτω από το έδαφος της οποίας έγινε η ανακάλυψη. Όπως φαίνεται, οι θερµότεροι χειµώνες και το ελάχιστο επιπλέον ηλιακό φως δηµιούργησαν κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του σπάνιου αρωµατικού µύκητα.

«Δεν πιστεύαµε ότι θα ήταν εφικτό», τονίζει ο Δρ. Paul Thomas από την εταιρεία καλλιέργειας τρούφας, που ήταν υπεύθυνη για τη φύτευση των εµβολιασµένων µεσογειακών βελανιδιών – οι οποίες ευνοούν την ανάπτυξη της τρούφας µέσα στο ριζικό τους σύστηµα. Έως τώρα, η εταιρεία συνεργαζόταν µε αγρότες για την παραγωγή της –περισσότερο συνηθισµένης και λιγότερο ακριβής– καλοκαιρινής µαύρης τρούφας «Tuber aestivum», ούσα, µάλιστα, υπεύθυνη για την πρώτη σοδειά τρούφας που συγκοµίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία το 2015.

-Διαφήμιση-

Στην προκειµένη περίπτωση, οι µεσογειακές βελανιδιές βρίσκονταν εκεί µόνο και µόνο για να παρακολουθείται η επιβίωσή τους και να συλλέγονται δεδοµένα. «Αναπτύσσουµε τα αυτόχθονα είδη – αυτά που προτιµούν το ψυχρό κλίµα. Δεν πιστεύαµε ότι αυτό το µεσογειακό είδος θα µπορούσε να αναπτυχθεί στο Ηνωµένο Βασίλειο».

Ο Thomas θεωρεί ότι η µετατόπιση του µεσογειακού βιότοπου της τρούφας του Περιγκόρ σε αρκετές ζώνες της Μεγάλης Βρετανίας οφείλεται στην κλιµατική αλλαγή. Την ίδια στιγµή, οι συγκοµιδές τρούφας στη Μεσόγειο µειώνονται σταδιακά, µε τους ερευνητές να υποθέτουν ότι για την τάση αυτή ευθύνεται η αυξανόµενη ξηρασία.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki