Η µεγάλη ζήτηση ενισχύει το περσινό µοµέντουµ για τον αραβόσιτο

Για αύξηση καλλιεργούμενων εκτάσεων αραβοσίτου έκαναν λόγο στην «ΥΧ» παραγωγοί και γεωπόνοι. Όπως είχε καταγράψει πέρσι περίπου την ίδια περίοδο η εφημερίδα μας, η πανδημία έχει αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα στις προθέσεις σποράς. Αρκετοί παραγωγοί πόνταραν στο προϊόν, ακόμα και την τελευταία στιγμή.

Σε πολλές περιοχές, όχι μόνο υποχώρησε το έντονα αρνητικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί, αλλά σημειώθηκε αύξηση, οδηγώντας πανελλαδικά την καλλιέργεια σε εκτάσεις άνω του 1,1 εκατ. στρεμμάτων. Αυτή την περίοδο, η υψηλή τιμή παραγωγού για «λίγους και εκλεκτούς» και η σχεδόν δεδομένη πτώση του ηλίανθου αβαντάρουν εκ νέου την καλλιέργεια. Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες το κτηνοτροφικό καλαμπόκι πωλείται έως 27-28 λεπτά, με τον γεωργό πάντως να καρπώνεται συνήθως ένα αισθητά χαμηλότερο οικονομικό όφελος.

Για δεδομένη αύξηση του καλαμποκιού έκανε λόγο στην «ΥΧ» ο γεωπόνος, marketing and development manager της CORTEVA AGRISCIENCE HELLAS, Γιώργος Ζανάκης: «Στις εαρινές σπορές, πιο ξεκάθαρη εικόνα υπάρχει μέχρι στιγμής στο καλαμπόκι, που αναμένεται να αυξηθεί σε όλη τη χώρα. Μένει να φανεί ποια θα είναι η αύξηση αυτή. Σίγουρα, μία παράμετρος είναι η τιμή παραγωγού, που αυτή την περίοδο έχει ξεφύγει αρκετά από τα 20 λεπτά, για όσους λίγους βέβαια έχουν διαθέσιμο στις αποθήκες τους».

Την ίδια άποψη εξέφρασε στην «ΥΧ» και ο προϊστάμενος Ανάπτυξης Προϊόντων Σπόρων Σποράς, της «Κ&Ν Ευθυμιάδης», Γιάννης Εμμανουήλ: «Το καλαμπόκι αναμένεται να αυξηθεί σε όλες τις περιοχές, εκτός ίσως της Ανατολικής Μακεδονίας. Στη Βόρεια Ελλάδα, είναι δεδομένη η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στον ηλίανθο. Το καλαμπόκι αναμένεται να επωφεληθεί από αυτή την εξέλιξη. Πάντως, αν η τιμή στον ηλίανθο έπεφτε κάτω από τα 35 λεπτά (σ.σ. κάτι που δεν έγινε τελικά), τότε το καλαμπόκι αναμενόταν να κερδίσει ακόμα περισσότερα στρέμματα».

Από την πλευρά του, ο παραγωγός και πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων στην Ηλεία, Χρήστος Παλαιολόγος, προέβη επίσης στην εκτίμηση ότι το προϊόν θα κινηθεί ανοδικά κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο: «Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε αύξηση της καλλιέργειας από 5% έως 10%. Η τιμή παραγωγού βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα την περίοδο αυτή, ενώ και η τιμή στην οποία διέθεσαν την παραγωγή τους οι αγρότες στην Ένωση ήταν αρκετά ικανοποιητική. Μάλιστα, επειδή οι αγρότες πληρώθηκαν από την Ένωση γρηγορότερα από άλλες χρονιές, αρκετοί “γλυκάθηκαν” και αυτό πιθανώς να αποτελέσει επιπλέον δέλεαρ για να βάλουν καλαμπόκι».

Ο Γιώργος Κυριακίδης καλλιεργεί στον Δήμο Εορδαίας, στην Πτολεμαΐδα. Όπως δήλωσε στην «ΥΧ», στα σχέδιά του είναι να βάλει καλαμπόκι, με εναλλακτική την πατάτα: «Στην περιοχή, οι αποδόσεις μας στα καλά χωράφια φτάνουν τα 1.400 κιλά/στρέμμα για καλαμπόκι με υγρασία κάτω του 14%. Πέρσι, στην περιοχή μας, δεν είχαμε αύξηση, όμως φέτος φαίνεται πως θα πάμε προς τα πάνω. Θα παρακολουθούμε και τη ζήτηση και την τιμή του προϊόντος και αναλόγως θα αποφασίσουμε. Πάντως, έχω κρατήσει κάποια καλά χωράφια για καλαμπόκι».

Ο Βασίλης Στρατίκης, πρόεδρος του Γεωπονικού Συνεταιρισμού Καρδίτσας, πρόσθεσε τη δική του εκτίμηση, δηλώνοντας ότι το καλαμπόκι θα σημειώσει αύξηση, αλλά χωρίς να υπάρχουν περιθώρια για μεγάλες μεταβολές στην περιοχή: «Κι εμείς προβλέπουμε ότι η καλλιέργεια θα αυξηθεί, όμως τα στρέμματα σε εμάς είναι δεδομένα, επομένως δεν μπορεί να μπει και πολύ παραπάνω καλαμπόκι. Την προηγούμενη χρονιά ο συνεταιρισμός μας αγόρασε από τους παραγωγούς στα 17 λεπτά, ενώ αυτή την περίοδο οι συναλλαγές γίνονται μέχρι τα 23 λεπτά σε τιμή επί φορτηγού». Επομένως, το κλίμα για το καλαμπόκι είναι θετικό.

Πολύ το καλαμπόκι, αλλά τεράστια η ζήτηση

Σταθερά ανοδική είναι οι χρηματιστηριακή αξία του προϊόντος, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του υπουργείου Γεωργίας (USDA) των ΗΠΑ. Η τιμή του τόνου για τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας υπερβαίνει τα 260 δολάρια (αρχές Μαρτίου) ενώ για το αμερικανικό και το βραζιλιάνικο καλαμπόκι οι τιμές είναι ακόμα υψηλότερες. Σε ό,τι αφορά τις χονδροειδείς ζωοτροφές, η εκτίμηση του USDA είναι ότι η παγκόσμια παραγωγή θα σημειώσει αύξηση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα αποθέματα αραβοσίτου παγκοσμίως εκτιμώνται σε 288 εκατ. τόνους. Παρ’ όλα αυτά η τεράστια ζήτηση που υπάρχει για το προϊόν αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των τελικών αποθεμάτων, σε σχέση με πέρσι. Σε ό,τι αφορά την παραγωγή της Βουλγαρίας, που πέρσι ήταν αρκετά οψιμότερη σε σχέση με την ελληνική, ένα ιδιαίτερα ξηρό καλοκαίρι είχε ως αποτέλεσμα αισθητά μειωμένες παραγωγές (-29%). Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν για ακόμα μια χρονιά σημαντικές εισαγωγές καλαμποκιού χαμηλής ποιότητας στην Ελλάδα.

Για τη φετινή χρονιά, το USDA προβλέπει σημαντική αύξηση και συγκεκριμένα σχεδόν διπλασιασμό στην παραγωγή βουλγαρικού αραβοσίτου.