Η μεγαλύτερη επιχείρηση γαλακτοπαραγωγής στην Ευρώπη (φώτο)

Τα 140.000 λίτρα γάλα αγγίζει η ημερήσια παραγωγή

farma-kroatia

ΜΜε συνολικά 5.500 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και επιπλέον 9.500 ταύρους, δαμαλίδες και νεαρές αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, που προορίζονται να αντικαταστήσουν τις γηραιότερες εν ευθέτω χρόνω, ο κροατικός όμιλος Osatina διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση γαλακτοπαραγωγής στην Ευρώπη. Από το 1992, έτος ίδρυσης της εταιρείας από τον φιλόδοξο επιχειρηματία, Mirko Ervacic, η Osatina δεν έχει σταματήσει να αναπτύσσεται, φτάνοντας σήμερα να διευθύνει, εκτός από μονάδες γαλακτοπαραγωγής, μια μονάδα πάχυνσης χοίρων, μια επιχείρηση φρούτων και λαχανικών, και τα δικά της εργοστάσια βιοαερίου, που χρησιμοποιεί την κοπριά των αγελάδων για να παράγει ενέργεια.φαραφ

Πριν από 26 χρόνια, όταν η εταιρεία ξεκινούσε τις εργασίες της ως αγροτικό φαρμακείο με τρεις υπαλλήλους, τίποτα δεν προμήνυε ότι σήμερα θα είχε εξελιχθεί σε μια διαρκώς ακμάζουσα επιχείρηση με 1.100 υπαλλήλους και δραστηριοποίηση σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους. Αυτήν τη στιγμή, την εκμετάλλευση της Osatina απαρτίζουν τέσσερις γαλακτοπαραγωγικές κτηνοτροφικές μονάδες, στις οποίες ανήκουν συνολικά 15.000 ζώα.

Τα σημαντικότερα «κεφάλαια» της επιχείρησης είναι τα αγροκτήματα Tomasanci, Ivankovo και Slascak, με τα δύο πρώτα να λειτουργούν αποκλειστικά ως μονάδες γαλακτοπαραγωγής και το τρίτο, κυρίως, ως εκτροφείο δαμαλίδων και βοοειδών. Όταν ο ιδιοκτήτης Mirko Ervacic αποκτούσε τα αγροκτήματα Tomasanci και Ivankovo –το 2002 και το 2003 αντίστοιχα–, ο γαλακτοκομικός τομέας της Κροατίας ήταν ο πλέον κερδοφόρος κτηνοτροφικός κλάδος, καθώς διαχρονικά η χώρα δεν παράγει αρκετό γάλα, ώστε να ικανοποιεί τις εθνικές απαιτήσεις.

Σήμερα, η Osatina είναι η μεγαλύτερη παραγωγός νωπού γάλακτος στην Κροατία και πιθανότατα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η μέση απόδοση ανά αγελάδα είναι 9.000 λίτρα με ποσοστό 3,9% βουτυρικού λίπους και 3,45% πρωτεϊνών. Παράγουμε περίπου 140.000 λίτρα γάλακτος καθημερινά, αριθμός που μας καθιστά τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση γαλακτοπαραγωγής στην Κροατία», αναφέρει ο Ervacic. «Τα προνόμια της εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ορατά στην πρόσβαση σε κονδύλια για την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων βοοειδών».