Μεγάλο ενδιαφέρον Ισραηλινών για ελληνικά προϊόντα

Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη στο Τελ Αβίβ μεταξύ ΕΒΕΑ και Ομοσπονδίας Ισραηλινών Επιμελητηρίων

Μεγάλο ενδιαφέρον Ισραηλινών για ελληνικά προϊόντα

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και της Ομοσπονδίας Ισραηλινών Επιμελητηρίων (Federation of Israeli Chambers of Commerce – FICC) υπεγράφη κατά τη διάρκεια της κλαδικής επιχειρηματικής αποστολής που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στο Τελ Aβίβ στον τομέα των τροφίμων και ποτών.

Η επιχειρηματική αποστολή του ΕΒΕΑ στο Τελ Αβίβ πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Ισραήλ.

Στην αποστολή μετείχαν 19 ελληνικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, για τα προϊόντα των οποίων υπήρξε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον από Ισραηλινούς επιχειρηματίες.

Στο πλαίσιο της αποστολής, οι 19 συμμετέχουσες επιχειρήσεις είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν τις δυνατότητες και ευκαιρίες εξωστρέφειας υλοποιήσιμων συνεργασιών στη δυναμική αγορά του Ισραήλ, καθώς και το θετικό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 130 Β2Β συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων επιχειρηματιών με Ισραηλινούς ομολόγους τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχειρηματική αποστολή του ΕΒΕΑ πραγματοποιήθηκε μετά την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης Συνεργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκου Μπόλαρη, και του Ισραηλινού υπουργού Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Uri Ariel, στις 9 Ιουνίου 2016 στο Τελ Αβίβ.

Από τα ελληνικά προϊόντα μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αβγά, τα κρέατα (αιγοπρόβειο και μοσχαρίσιο) και τα κρεατοσκευάσματα αυτών, τα παγωτά, τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ελιές, το λάδι, το κρασί, το νερό, καθώς και οι κλάδοι ιχθυοκαλλιέργειας και μικροζυθοποιίας.

Επόμενος στόχος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας είναι η διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών στο Ισραήλ και από άλλους δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας εκτός της αγροδιατροφής, όπως δομικά υλικά και κατασκευές, η επίτευξη εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών, αλλά και η προβολή συνεργιών σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως για παράδειγμα η εφαρμοσμένη έρευνα, η καινοτομία, η τεχνολογία και οι startups.