Η μεγαλύτερη αρπαγή γης στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου αποτιμάται σε 20 εκατ. δολάρια

Η εκκαθάριση 64.690 στρεμμάτων δάσους στο νότιο τμήμα της πολιτείας Πάρα στη Βραζιλία ενδέχεται να αποφέρει σε τρεις μεμονωμένους ιδιοκτήτες γης σχεδόν 20 εκατομμύρια δολάρια κέρδος σε τρέχουσες τιμές πώλησης για τα χωράφια. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Intercept Brasil, αυτό συνιστά τη σοβαρότερη περίπτωση αποψίλωσης των βραζιλιάνικων τροπικών δασών του Αμαζονίου στα χρονικά.

Η καταστροφή της μεγαλύτερης πράσινης λωρίδας τροπικού δάσους στον Αμαζόνιο, μιας περιοχής μεγαλύτερης από το Μανχάταν της Νέας Υόρκης, εντοπίστηκε από την ερευνητική ομάδα MapBiomas, η οποία παρακολουθεί τις αλλαγές χρήσης γης μέσω δορυφορικών εικόνων και από το 2019 χρησιμοποιεί την πλατφόρμα της για τη συλλογή και την επικύρωση έκτακτων ειδοποιήσεων για την καταστροφή τροπικών δασών.

Η επίμαχη περιοχή εκτείνεται σε 64.690 στρέμματα γης που εκκαθαρίστηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου 2020. Το κόστος για την αποψίλωση αυτού του μεγάλου δάσους υπολογίζεται σε όχι λιγότερο από 2,5 εκατομμύρια δολάρια. Η γη, η οποία πλέον έχει περάσει στους ιδιώτες ιδιοκτήτες, βρίσκεται σε μια τοποθεσία που ανήκει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βραζιλίας.

«Αυτό που κάποτε ήταν δημόσια γη, η οποία ανήκε σε όλους τους Βραζιλιάνους πολίτες, τώρα τροφοδοτεί τις τσέπες τριών ανδρών που ενδέχεται να αποκομίσουν περισσότερα από 19,7 εκατομμύρια δολάρια σε κέρδη από την πώλησή της, και οι οποίοι παραβίασαν τη βραζιλιάνικη νομοθεσία όταν εκκαθάρισαν το δάσος χωρίς άδεια από περιβαλλοντικές υπηρεσίες», αναφέρει το δημοσίευμα.

Πρόκειται για μια ενδεικτική περίπτωση της πληθώρας επιτηδείων, που θέτουν στο στόχαστρο αδιάθετες δημόσιες εκτάσεις σε όλη την περιοχή του Αμαζονίου, τις οποίες οι κερδοσκόποι εκκαθαρίζουν και καίνε τη βλάστηση, στη συνέχεια πωλούν την άδεια γη για εκμεταλλεύσεις σόγιας ή τη σπέρνουν με γρασίδι και τη διαθέτουν έναντι οικονομικού ανταλλάγματος για τη βόσκηση των βοοειδών.