Πρόταση για μεγαλύτερο κούρεµα στα δάνεια της ΑΤΕbank από τον εκκαθαριστή

Διαγραφή κεφαλαίου έως 25% της περιουσίας του οφειλέτη στη νέα πρόταση του εκκαθαριστή

Kούρεμα μέσω εξωδικαστικού στα κόκκινα αγροτικά δάνεια της ΑΤΕ, από 1/6 οι αιτήσεις
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Βελτιωµένη πρόταση για τη διευθέτηση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων της πρώην ATE ρίχνει στο τραπέζι η εταιρεία που έχει αναλάβει την εκκαθάριση της πάλαι ποτέ κραταιάς τράπεζας, προκειµένου να «πείσει» τους αγρότες να προχωρήσουν σε ρύθµιση των οφειλών τους.

Σύµφωνα µε ρεπορτάζ της «Ύπαίθρου Χώρας» , το αρχικό σχέδιο- που πρώτη παρουσίασε αναλυτικά η «ΥΧ» το καλοκαίρι του 2017- δεν έχει «περπατήσει» µέχρι στιγµής, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών δεν βρίσκει αρκετά ελκυστικά τα «πακέτα» ρυθµίσεων που προτείνει η PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση ΑΕ.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο του εγχειρήματος, δινόταν η δυνατότητα διαγραφής κεφαλαίου μέχρι του ύψους της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, μειωμένη σε ποσοστό 10%. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ύπαιθρος Χώρα» και του ypaithros.gr η νέα πρόταση που επεξεργάζεται η εταιρεία, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προβλέπει το ποσοστό της μείωσης να ανέλθει στο 25%, ενδεχομένως και μεγαλύτερο, γεγονός που οδηγεί αντίστοιχα και σε μεγαλύτερο «κούρεμα» της συνολικής οφειλής.

Η πρόταση έχει ήδη τεθεί υπόψη της Tράπεζας της Ελλάδος, η τελική απάντηση της οποίας θεωρείται ζήτημα ημερών. Εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, ανακοινώσεις επί του θέματος δεν αποκλείεται να υπάρξουν ακόμα εντός της εβδομάδας.

Κατά τα άλλα, η βασική φιλοσοφία του σχεδίου (που έχει αρκετά κοινά στοιχεία με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό) αναμένεται να παραμείνει ως έχει και θα συνεχίσει να έχει στον πυρήνα του την εξυπηρέτηση της βιώσιμης οφειλής, του ποσού δηλαδή που, βάσει της περιουσιακής κατάστασης και των εισοδημάτων του, μπορεί να αποπληρώσει ο οφειλέτης.

Οι δύο βασικές προϋποθέσεις ένταξης για τον οφειλέτη –όπως τουλάχιστον ισχύουν σήμερα– είναι να έχει καθυστερημένη οφειλή τουλάχιστον 90 ημερών στις 31/12/2016 και να παρουσιάζει κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε τουλάχιστον ένα οικονομικό έτος της τελευταίας τριετίας πριν από την υποβολή της αίτησης (όπως προκύπτουν από το Ε3). Η διάρκεια της ρύθμισης μπορεί να φτάσει μέχρι τα δέκα έτη, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία του οφειλέτη ή του εγγυητή, η οποία ωστόσο δεν πρέπει υπερβαίνει τα 75 έτη στη λήξη της ρύθμισης.

Σημειώνεται ότι τα χρέη από «κόκκινα» δάνεια της πρώην ΑΤΕbank ανέρχονται σε 1,75 δισ. ευρώ και αφορούν περισσότερους από 80.000 παραγωγούς και συνεταιρισμούς.

Σε 12-24 δόσεις όλοι οι φόροι

Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν ηλεκτρονικά, μέσω του Taxis, όλες τις φορολογικές τους οφειλές, πριν ακόμα αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες, έχουν πλέον οι φορολογούμενοι.

Η σχετική εφαρμογή ενεργοποιήθηκε στα μέσα της εβδομάδας από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Στην ιστοσελίδα της τελευταίας, οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν σχετική ένδειξη, ενώ για να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή θα χρειαστούν τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet. Εν συνεχεία, επιλέγουν τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές που θέλουν να ρυθμίσουν σε 12 δόσεις (ή, σε έκτακτες περιπτώσεις, σε 24 δόσεις).

Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να βγει στον αέρα ακόμα μία εφαρμογή της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις οφειλές τους μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

 

Tο σχέδιο, που πρώτη παρουσίασε αναλυτικά η «ΥΧ» το καλοκαίρι του 2017, δεν έχει «περπατήσει» μέχρι στιγμής, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών δεν βρίσκει αρκετά ελκυστικά τα «πακέτα» ρυθμίσεων που προτείνει η PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση ΑΕ.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress