Με μειωμένα στρέμματα ξεκίνησε η συλλογή του ρυζιού

Η αυξημένη τιμή βαμβακιού και η ενίσχυση για την καλλιέργεια του καλαμποκιού περιόρισαν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις του ρυζιού σε όλες τις περιοχές της χώρας. Κάποιες από αυτές παραδοσιακά επιμένουν στην καλλιέργεια, όμως, η έλλειψη υποδομών σε ζητήματα άρδευσης δυσκολεύει τον προγραμματισμό από χρονιά σε χρονιά.

Γενικότερα, η εικόνα που παρουσιάζει το ρύζι στις περισσότερες περιοχές δείχνει να είναι καλύτερη σε σύγκριση με πέρυσι. Υπάρχουν, όμως, και ιδιαιτερότητες, οι οποίες έχουν να κάνουν με τις κλιματολογικές συνθήκες, αλλά και τεχνικά προβλήματα που είχαν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη απόδοση.

Σημείο αναφοράς παραμένει το θέμα της τιμής, που κατά την περσινή περίοδο κυμάνθηκε στα 35-40 λεπτά το κιλό, ενώ εκείνο που παίζει σημαντικό ρόλο είναι το κόστος παραγωγής, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, που κάνει λόγο για μία στρεμματική αύξηση στο κόστος 80 με 100 ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι.

Ο ίδιος εκτιμά ότι για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, που ήδη έχει ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη με την Ιndica, οι αποδόσεις των χωραφιών θα κυμανθούν από 800 έως 1.200 κιλά το στρέμμα. «Αυτές οι αποδόσεις, σε συνδυασμό με μία λογική αύξηση των τιμών σε σύγκριση με πέρυσι, μπορούν να έχουν και ένα θετικό αποτέλεσμα για το ρύζι. Η καλλιέργεια γενικά δείχνει να είναι μειωμένη κατά 30.000 στρέμματα από πέρυσι, γεγονός που παίζει σημαντικό ρόλο για την προοπτική του προϊόντος».

Κάνοντας μία αναδρομή στο θέμα των τιμών, ο ίδιος είπε ότι πέρυσι ξεκίνησαν από τα 32-33 λεπτά, ανέβηκαν στα 35 και, στη συνέχεια, έφτασαν μέχρι τα 45 και 48, ανάλογα με τον τύπο και την ποικιλία. «Η εικόνα αυτή σηματοδοτεί μια θετική εξέλιξη στο θέμα των τιμών, θα δούμε στο προσεχές διάστημα», εκτίμησε. Τέλος, περιγράφοντας τη διαδικασία της συλλογής, ο κ. Τσιχήτας είπε ότι ξεκινούν με τον τύπο Ιndica και την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η συλλογή της Καρολίνας, που αποτελεί σημαντικό ποσοστό της καλλιεργούμενης έκτασης στη χώρα μας.

Καλύτερες οι αποδόσεις στο Δέλτα του Σπερχειού ποταμού

Για καλή εικόνα της παραγωγής κάνει λόγο και ο Νίκος Μήλιος, παραγωγός από την Ανθήλη Φθιώτιδας. Όπως υπολογίζει, η συλλογή του ρυζιού θα ξεκινήσει σε μία εβδομάδα περίπου, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ακόμη και σε θέματα ζιζανιοκτονίας, που άλλες χρονιές αποτελούσε ένα σημαντικό ζήτημα. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η περιοχή στις εκβολές του Σπερχειού έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης της ορυζοκαλλιέργειας, αλλά λόγω της έλλειψης των υποδομών δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του ρυζιού.

«Κάθε χρόνο, λόγω της μειωμένης παροχής, αναγκαζόμαστε να προγραμματίσουμε την καλλιέργεια του ρυζιού σε διαφορετικές περιοχές. Οι πρακτικές, όμως, αυτές δημιουργούν προβλήματα στον δικό μας προγραμματισμό». Κλείνοντας, ο κ. Μήλιος υποστήριξε ότι έχουν υπογραφεί συμβόλαια με εταιρείες εμπορίας του ρυζιού, εκτιμώντας παράλληλα ότι η τιμή είναι σίγουρα πάνω από 35 λεπτά για την ποικιλία Ιndica, ενώ η Καρολίνα θα ξεπεράσει τα 40 λεπτά στο ξεκίνημα.

Οι πλημμύρες διέκοψαν την ομαλή ροή της άρδευσης στις Σέρρες

Αν και η χρονιά έδειχνε να εξελίσσεται ομαλά για την καλλιέργεια του ρυζιού στην ευρύτερη περιοχή, οι έντονες βροχοπτώσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα που ακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή της άρδευσης του ρυζιού στις περιοχές Αναγέννηση, Βαμβακού, Μητρούσι κ.ά., με αποτέλεσμα για δέκα ημέρες περίπου τα φυτά να μείνουν απότιστα.

Όπως εξήγησε η Ελένη Τεκάνογλου, γεωπόνος από την ίδια περιοχή, η κρίσιμη αυτή περίοδος συνέπιπτε με την εφαρμογή των ζιζανιοκτόνων στο ρύζι. «Λόγω της έλλειψης νερού από τη διακοπή που έγινε, για να μην πλημμυρίσουν συνολικά οι καλλιέργειες της περιοχής, δεν έγινε σωστά η εφαρμογή των ζιζανιοκτόνων στους χρόνους που θα έπρεπε και τα ζιζάνια έπνιξαν τα φυτά.

Τα αποτελέσματα αυτά θα τα δούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, που θα ξεκινήσει η συλλογή, ώστε να καταγράψουμε το αποτέλεσμα. Σε σύγκριση, όμως, με την περσινή περίοδο, δείχνει να είναι αισθητά μειωμένο».

Περιορισμένη φαίνεται η παραγωγή στο Μεσολόγγι

Τα πρώτα αποτελέσματα από τη συγκομιδή του προϊόντος κάνουν λόγο για μειωμένες αποδόσεις, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Όπως μας εξηγεί ο Κωνσταντίνος Τσιαούσης, παραγωγός ρυζιού από την ίδια περιοχή, «οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν σημαντικά τις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένες αποδόσεις κατά 8% με 10 % σε σύγκριση με πέρυσι».

Μειωμένη η απόδοση και στα βιολογικά

Από την περιοχή του Μεσολογγίου, ο Σπύρος Καραχάλιος, παραγωγός βιολογικού ρυζιού, εκτιμά ότι οι αποδόσεις είναι αισθητά μειωμένες. Υποστηρίζει, επίσης, ότι ο μεγάλος αριθμός των ζιζανίων επηρέασε σημαντικά την παραγωγή.

Ο ίδιος αναμένει καλύτερη τιμή στο προϊόν, ώστε να μετριάσει σε έναν βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις, από τις μειωμένες αποδόσεις στην παραγωγή. Τέλος, εκτιμά ότι «το βιολογικό ρύζι δείχνει να έχει μια καλύτερη ανταπόκριση από τις αγορές» και για τον λόγο αυτόν ενισχύει περισσότερο τις εκμεταλλεύσεις του προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022