Μειωμένες οι αποδόσεις, αλλά υψηλές οι τιμές για το κελυφωτό φιστίκι Χαλκιδικής

Χρονιά μειωμένων αποδόσεων για το φιστίκι με κέλυφος η φετινή και η Χαλκιδική δεν αποτελεί εξαίρεση. Το κελυφωτό φιστίκι περνάει τη χρονιά της παρενιαυτοφορίας του, γεγονός που αποτυπώνεται στις μειωμένες αποδόσεις των δέντρων, που φτάνουν περίπου στο 30%.

Νωρίτερα η συγκομιδή

«Η φετινή συγκομιδή ολοκληρώθηκε, αφού η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών έχει φέρει μια σχετική οψίμιση της παραγωγής. Παλιά ξεκινούσαμε αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ τώρα στα μέσα Αυγούστου. Σίγουρα επηρεάζουν οι κλιματικές συνθήκες, που συνοδεύονται κι από ασθένειες στα δέντρα», αναφέρει ο Στέφανος Σακελλαρίου, παραγωγός και συνιδιοκτήτης μεγάλης μονάδας στην περιοχή της Ολύνθου, που καλλιεργεί, επεξεργάζεται, εμπορεύεται και διαθέτει φιστίκι στη χονδρική και λιανική πώληση.

Το φιστίκι το καλλιεργούν, αλλά και το προμηθεύονται από άλλους παραγωγούς. Η ετήσια παραγωγή φτάνει τους 35 τόνους. Η επεξεργασία του γίνεται από τους ίδιους, η αποφλοίωσή του σε τύπου καθαριστήριο και στη συνέχεια η αποξήρανσή του σε στεγνωτήριο, διαδικασία που είναι άμεση και βασική, όπως λέει ο κ. Σακελλαρίου. Ακολουθεί η διαλογή μεταξύ ανοικτού και κλειστού φιστικιού, τα οποία έχουν διαφορετική τιμή.

Η φετινή εξέλιξη της παραγωγής δεν είναι η επιθυμητή, ωστόσο οι τιμές στο φιστίκι και συνεπώς στο εμπορικό ενδιαφέρον που υπάρχει για αυτό, είναι αρκετά υψηλές. Κατά κύριο λόγο, η παραγωγή της εταιρείας διοχετεύεται στην εσωτερική αγορά και στη μεταποίηση και, ως αγροτικό προϊόν, έχουμε κάνει εξαγωγές και προς άλλες χώρες.» σημειώνει,

Τιμές

«Συνήθως το κλειστό φιστίκι πηγαίνει προς τη ζαχαροπλαστική και το ανοικτό στο εμπόριο. Ειδικότερα, το κλειστό φιστίκι, από τότε που μπήκε στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική, έχει ανέβει πάρα πολύ. Υψηλή είναι η τιμή και της ψίχας, γιατί φανταστείτε το 1 κιλό φιστίκι με κέλυφος δίνει περίπου 450γρ. ψίχας, οπότε αυτόματα διπλασιάζεται και η τιμή. Η τιμή παίζει ανάλογα με τον χρόνο. Πέρσι ήταν περίπου στα 6,50 ευρώ, αλλά στις αρχές του φετινού έτους, επειδή άλλες, μεγαλύτερες παραγωγικές χώρες, είχαν προβλήματα, ανέβηκε πάνω από τα 9 ευρώ», επισημαίνει ο κ. Σακελλαρίδης.

H καλλιέργεια είναι λιγότερο γνωστή στη Χαλκιδική, αφού την πρωτοκαθεδρία την έχει η ελιά, ωστόσο το κελυφωτό φιστίκι έχει γίνει ευρέως γνωστό από την επιχείρηση Αριστοτελίδη–Σακελλαρίου. Μάλιστα, τα πρώτα δέντρα φιστικιάς είχαν μπει από τον Παντελή Αριστοτελίδη, παππού του σημερινού συνιδιοκτήτη της επιχείρησης, μαζί με άλλους καλλιεργητές στις περιοχές των Ν. Μουδανιών, Αγίου Μάμαντος και Ολύνθου.

Οι ανάγκες για άρδευση, όπως και οι καλλιεργητικές φροντίδες, είναι ανάλογες με αυτές του δέντρου της ελιάς. Στα κτήματα, εκεί που υπάρχει ελιά συναντά κάποιος και φιστικιές. «Είναι μια ακριβή καλλιέργεια, η οποία όμως αποδίδει κέρδος για τον παραγωγό και σε σχέση με την ελιά μπορούμε να κάνουμε μηχανική συγκομιδή, πιο εύκολα, με λιγότερο κόστος» καταλήγει ο κ. Σακελλαρίδης.