Κακοκαιρία express σάρωσε την Ελλάδα

05/07/2024
4' διάβασμα
kakokairia-express-sarose-tin-ellada-325413

Στη δίνη της κακοκαιρίας βρέθηκαν περιοχές του πρώτου ποδιού της Χαλκιδικής, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες κηπευτικών, βαμβακιού, ηλιόσπορου και, κυρίως, σε χιλιάδες ελαιόδεντρα.

Η κακοκαιρία που χτύπησε από τα ξημερώματα της Πέμπτης την ΠΕ Χαλκιδικής και ειδικότερα την περιοχή της Κασσάνδρας ήταν… express. Ωστόσο, η ισχυρή, αλλά σύντομη σε διάρκεια καταιγίδα προκάλεσε, από τη δυνατή βροχή που συνοδευόταν από πυκνή χαλαζόπτωση, εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές περιοχές, όπως των Βραστάμων και της Νέας Φώκαιας. Από το χαλάζι οι μεγαλύτερες ζημιές προκλήθηκαν σε ελαιοκαλλιέργειες, με τους παραγωγούς να κάνουν λόγο ακόμη και για 100% καταστροφή. Οι περισσότερες βρώσιμες ελιές βρέθηκαν στο έδαφος και όσες παρέμειναν στα δέντρα είναι χτυπημένες από το χαλάζι.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Αικατερίνη Ζωγράφου, στις περιοχές αυτές, που επλήγησαν ελαιοκαλλιέργειες επιτραπέζιας ελιάς, οι ζημιές είναι σημαντικές, γιατί η επιτραπέζια ελιά δεν έχει ανοχή σε προσβολές και τραυματισμούς. «Έχει πέσει μεγάλη ποσότητα καρπού από το δέντρο και αυτές που έμειναν πάνω έχουν τραυματιστεί, με την ιδιαιτερότητα ότι η επιτραπέζια ελιά δεν έχει ανοχή σε τραυματισμούς. Επίσης, νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης είχε χαλαζόπτωση από τα Βασιλικά έως τη Γαλάτιστα κι εκεί προκλήθηκαν ζημιές σε καλλιέργειες βάμβακος και ηλίανθου», τόνισε η κα Ζωγράφου.

Εκτιμήσεις

Την ερχόμενη Δευτέρα (8/7), αναμένεται στην περιοχή κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, προκειμένου να προχωρήσει σε μια πρώτη απογραφή και προεκτίμηση των καταστροφών.

Εκτιμάται ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί από τις χαλαζοπτώσεις είναι σε μια έκταση –κατά προσέγγιση– περίπου 4.000 στρεμμάτων. «Έχουμε ενημερώσει από το πρωί την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΛΓΑ, η οποία θα στείλει κλιμάκιο προεκτίμησης το πρωί της Δευτέρας. Τότε θα έχουμε μια πιο ακριβή εικόνα των καταστροφών», κατέληξε η κα Ζωγράφου.

Σημειώνεται πως το 112 ήχησε από το πρωί της Τετάρτης στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, προειδοποιώντας για ακραία καιρικά φαινόμενα, ωστόσο το ύψος της βροχής που έπεσε στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής δεν ήταν τελικά τόσο μεγάλο όσο προέβλεπαν τα μετεωρολογικά μοντέλα.

Από το ισχυρό χαλάζι της Πέμπτης δεν γλύτωσε ούτε η ευρύτερη περιοχή της Νεμέας και της Αρχαίας Νεμέας, που χτυπήθηκαν από τη σύντομη κακοκαιρία, η οποία λόγω της κεραυνικής δραστηριότητας προκάλεσε, τουλάχιστον έως το απόγευμα, τρεις πυρκαγιές στον Νομό Κορινθίας. Φωτιές προκλήθηκαν στην περιοχή της Επιδαύρου, στη Λέσβο και στην Αττική.
Η τελευταία, ειδικά στα βόρεια προάστια της, δέχτηκε τεράστιο όγκο νερού από τις βροχοπτώσεις.

ΠΕΛΛΑ

Ισχυρή χαλαζόπτωση ισοπέδωσε τις δενδροκαλλιέργειες στην Έδεσσα

Σε απόγνωση είναι οι παραγωγοί ροδάκινων στις ορεινές κοινότητες του Δήμου Έδεσσας, καθώς η σφοδρή χαλαζόπτωση και η ανεμοθύελλα που σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης 2 Ιουλίου προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στις δενδροκαλλιέργειες.

Παραγωγοί της περιοχής και εκπρόσωποι του Δήμου Έδεσσας κάνουν λόγο για τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες κερασιών, ροδάκινων, συμπύρηνων ροδάκινων, μήλων κ.ά., σε όλο σχεδόν τον ορεινό όγκο της περιοχής, σε μια έκταση που ξεπερνά τα 50.000 στρέμματα. «Το 80% με 90% της παραγωγής κερασιού και ροδάκινων στον δήμο μας έχει καταστραφεί. Το χαλάζι είχε μέγεθος καρυδιού και μέσα σε λίγα λεπτά ισοπέδωσε τα πάντα στον ορεινό όγκο πάνω από την Έδεσσα, σε μια έκταση χιλιάδων στρεμμάτων. Έχουν σημειωθεί σημαντικές ζημιές και σε χωράφια με συμπύρηνα ροδάκινα, τα οποία θα συγκόμιζαν σε λίγες μέρες οι παραγωγοί, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβαν», ανέφερε στην «ΥΧ» o παραγωγός Γιώργιος Γιώρας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο, εξαιτίας της ανεμοθύελλας.