Μειωμένη παραγωγή εσπεριδοειδών στην ΕΕ βλέπει το USDA

Τα πορτοκάλια, που καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος στον κλάδο, υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένα κατά 8%

Τα πορτοκάλια, που καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος στον κλάδο, υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένα κατά 8%
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Στους 10,8 εκατ. τόνους περίπου υπολογίζει τη συγκομιδή εσπεριδοειδών της ΕΕ, για την καμπάνια 2017/2018, και συγκεκριμένα για την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Αυτό ισοδυναμεί με μείωση της τάξης του 9% σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν, αναφέρει στέλεχος του διεθνούς τραπεζικού ομίλου BNP Paribas, σύμφωνα με δημοσίευμα που επικαλείται η ιστοσελίδα Freshplaza. Η πτώση αυτή αποδίδεται, μεταξύ άλλων αιτιών, στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, όπως ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες, στην Ισπανία και στην Ιταλία, οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες παραγωγοί εσπεριδοειδών στην ΕΕ.

Στην Ισπανία, οι ποσότητες έχουν μειωθεί κατά περίπου 12%, στους 6,2 εκατ. τόνους, ενώ στην Ιταλία έχει σημειωθεί μια μείωση της τάξης του 7% στην παραγωγή, στους 2,9 εκατ. τόνους.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τα πορτοκάλια, επισημαίνεται ότι αυτά κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό στην κατηγορία των εσπεριδοειδών στην ΕΕ, καθώς αντιστοιχούν στο 60% της συνολικής παραγωγής. Κατά την τρέχουσα περίοδο, η συγκομιδή υπολογίζεται σε κάτω από 6,3 εκατ. τόνους, 8% λιγότερο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η ποιότητα όσο και τα μεγέθη των σημαντικών παραγωγών χωρών, που δίνουν το 80% των πορτοκαλιών της ΕΕ, αξιολογούνται ως καλά.

Η παραγωγή μανταρινιών των χωρών της ΕΕ φέτος εκτιμάται ότι θα κινηθεί στους 3 εκατ. τόνους, ποσότητα μειωμένη σε σχέση με πέρσι κατά 13%, ενώ πολύ μικρότερο φαίνεται να είναι το ποσοστό μείωσης για τα λεμόνια, κατά 1,4%, στους 1,5 εκατ. τόνους.

Τέλος, 16% λιγότερα θα είναι στη διάρκεια της σεζόν τα γκρέιπφρουτ, έναντι της προηγούμενης, και υπολογίζεται ότι οι συνολικές ποσότητες θα φτάσουν τους 88.600 τόνους.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress