Μειωμένη κατά 33% η χρηματοδότηση σε startups γεωργίας και τεχνολογίας τροφίμων το 2022

Σε αντιθεση με τη σταθερή πορεία των ελληνικών startups, σε παγκόσμιο επίπεδο η χρηματοδότηση που συγκέντρωσαν οι νεοφυείς επιχειρήσεις γεωργίας και τεχνολογίας τροφίμων το 2022 μειώθεικε κατά το ένα τρίτο, πέφτοντας στα 2,4 δισ. δολάρια από τα 3,6 δισ. που εξασφάλισαν το 2021. Επιπλέον, ο συνολικός αριθμός των συμφωνιών μειώθηκε σε 133 από 230 το 2021, σύμφωνα με έκθεση των εταιρειών επιχειρηματικού κεφαλαίου Agfunder και Omnivore.

Η μείωση των επενδύσεων στον αγροτεχνολογικό χώρο συμβαδίζει με την πτώση της χρηματοδότησης με επιχειρηματικά κεφάλαια σε άλλες κατηγορίες startups, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων υγειονομικής τεχνολογίας (healthtech) και χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech). Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά συγκεκριμένους τομείς, συμπεριλαμβανομένων αυτών που επικεντρώνονται στους αγρότες και στην κλιματική αλλαγή (σ.σ. περισσότερες λεπτομέρειες επ’ αυτού στα προσεχή φύλλα της «ΥΧ»).

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που καινοτομούν απευθυνόμενες σε προγενέστερο στάδιο της αξιακής αλυσίδας (upstream), παρέχοντας μεταξύ άλλων εφόδια και υπηρεσίες στους αγρότες, κατάφεραν να κινηθούν κόντρα στην πτωτική τάση που παρατηρήθηκε παγκοσμίως, συγκεντρώνοντας 620 εκατ. δολάρια, μια αύξηση 50% από τα 409 εκατ. δολάρια το 2021. H δυναμική των επενδύσεων στην αγροτεχνολογία παρέμεινε, επίσης, σχετικά ισχυρή, συγκεντρώνοντας 1,1 δισ. δολάρια το 2022, μια αρκετά ήπια πτώση (-15%) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι αγορές της αγροδιατροφής και η χρηματοοικονομική τεχνολογία στη γεωργία ήταν οι πιο δημοφιλείς upstream κατηγορίες στις προτιμήσεις των επενδυτών, όπως αναφέρει η έκθεση. Στον αντίποδα, οι downstream νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες που φθάνουν μέχρι τον καταναλωτή υπέστησαν μια απότομη μείωση της τάξης του 37% στη χρηματοδότηση του περσινού έτους σε σύγκριση με το 2021.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις διανομής τροφίμων είχαν πτωτική πορεία στη χρηματοδότηση κυρίως λόγω της τάσης συγκέντρωσης και της έλλειψης καινοτομίας στον κλάδο, όπως αναφέρει η έκθεση. Μόλις τελείωσαν τα lockdown της COVID-19, πολλές downstream επιχειρήσεις δυσκολεύτηκαν να διατηρήσουν τον επιταχυνόμενο ρυθμό ανάπτυξης που δημιουργήθηκε κατά το πανδημικό 2020 και 2021.

«Η εξαιρετικά κορεσμένη αγορά παράδοσης τροφίμων κατ’ οίκον οδήγησε στην περαιτέρω μείωση του ενδιαφέροντος των επενδυτών. Τους επόμενους μήνες, αναμένουμε ακόμα λιγότερους παίκτες να εισέλθουν στην downstream αγορά και περισσότερη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών μεταξύ των υφιστάμενων εταιρειών», επισημαίνουν οι Agfunder και Omnivore.