Μειωμένη κατά 5% η παραγωγή χοιρινού κρέατος το 2022

Οι τιμές παραγωγού εξακολουθούν να μην καλύπτουν τα υψηλά κόστη εκτροφών

Υψηλά κόστη και πτώση της παραγωγής αποκάλυψαν τα ευρήματα της τομεακής επισκόπησης βραχυπρόθεσμων προοπτικών για τις γεωργικές αγορές της ΕΕ στο χοιρινό κρέας. Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε η Κομισιόν, η παράταση των υψηλών τιμών στις ζωοτροφές και η πορεία της αφρικανικής πανώλης των χοίρων θα ασκήσουν αρνητικές πιέσεις στην παραγωγή χοιρινού, η οποία εκτιμάται μειωμένη κατά 5% το 2022.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Γερμανία, η Πολωνία, το Βέλγιο, η Ρουμανία και η Ιταλία εμφανίζονται ως οι πιο επηρεασμένες, με την Ολλανδία και τη Γαλλία να ακολουθούν. Η αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF) εξακολουθεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην παραγωγή της Γερμανίας (-10% το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρσι). Επιπλέον, η αύξηση της παραγωγής στην Ισπανία (+1,6%) δεν αναμένεται να είναι τόσο μεγάλη όσο το 2021 (+3,7%).

Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί χοιρινού κρέατος βρίσκονται ούτως ή άλλως σε δεινή θέση, με τον πληθυσμό των χοίρων να έχει μειωθεί σε όλα τα κράτη μέλη (-5% κατά μέσο όρο) το 2022 σε σύγκριση με το 2021 (πλην της Ισπανίας).

Αυτή η τάση συμβαδίζει με τη μείωση της καταναλωτικής ζήτησης που συνδέεται με το υπάρχον οικονομικό πλαίσιο. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η τρέχουσα μέση τιμή στην ΕΕ είναι 2,06 ευρώ ανά κιλό βάρους σφαγίου (εβδομάδα 42), κάτι το οποίο αντιπροσωπεύει μείωση 3,5% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και αύξηση 56,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα χοιρίδια διατίθενται στα 54,8 ευρώ ανά κεφαλή.

Όπως αναφέρει η επισκόπηση παραγόντων της αγοράς, οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν υψηλές, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλές για να καλύψουν το υψηλό κόστος παραγωγής (ενέργεια, ζωοτροφές, πρώτες ύλες κ.λπ.).

Δεδομένων των υψηλών πιθανοτήτων, οι τιμές των εισροών να παραμείνουν σε δυσθεώρητα επίπεδα το 2023 και ότι η ASF θα συνεχίσει να εγείρει ισχυρά μέτρα ανάσχεσης στις πληγείσες χώρες, η Κομισιόν αναμένει ότι η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην ΕΕ θα μειωθεί περαιτέρω, αν και ελαφρά, κατά 0,7%.

Με το υψηλό κόστος των εισροών, η πίεση στα περιθώρια κέρδους, δυστυχώς, δεν αναμένεται να εξασθενήσει, παράγοντας που επιδρά επιπλέον αρνητικά σε έναν τομέα που διακρινόταν ούτως ή άλλως από έλλειψη ελκυστικότητας για τους νέους αγρότες.

Η κατ’ οίκον κατανάλωση χοιρινού κρέατος στην ΕΕ ενδέχεται βρεθεί μειωμένη κατά 1,9% το 2022, μένοντας κατά μέσο όρο στα 32,1 κιλά κατά κεφαλήν. Η κατανάλωση κατ’ οίκον αναμένεται να κινηθεί σε σταθερά επίπεδα το 2023, ανερχόμενη κατά μέσο όρο στα 32 κιλά κατά κεφαλήν.

Οι υψηλές τιμές επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα στις παγκόσμιες αγορές

Τροφοδοτούμενες από την ισχυρή ζήτηση και την ισχνή προσφορά, οι τιμές του χοιρινού κρέατος στην ΕΕ συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν γρήγορα: στο διάστημα μέσων Ιουλίου-μέσων Σεπτεμβρίου 2022, ήταν 28% πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2017-2021, από έτος σε έτος. Αυτό καθιστά το εξαγόμενο χοιρινό κρέας της ΕΕ σχετικά λιγότερο ανταγωνιστικό.

Όπως αναφέρουν ευρωπαϊκοί φορείς του κλάδου, η ποσότητα των προϊόντων χοιρινού κρέατος που εξάγονται σε τρίτες χώρες έχει αυξηθεί σε γενικές γραμμές σε σύγκριση με πέρυσι, ωστόσο οι εξαγωγές προς την Κίνα, τον κύριο εμπορικό εταίρο της ΕΕ, έχουν μειωθεί σημαντικά (-57,6%), πράγμα που σημαίνει ότι οι συνολικές εξαγωγές εκτός ΕΕ μειώθηκαν σχεδόν κατά 20% το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσουν να ανακάμπτουν (+5,3% τον Ιανουάριο-Μάιο 2022 σε ετήσια βάση), ενώ οι εξαγωγές προς την Κίνα έχουν σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 2017-2018 (-72% τον Ιανουάριο-Ιούνιο). Για να μειώσει τις εγχώριες τιμές χοιρινού κρέατος και να διευκολύνει την αγορά, η κινεζική κυβέρνηση κυκλοφόρησε μερικά αποθέματα χοιρινού κρέατος. Αυτή η κίνηση δεν είναι πιθανό να μετριάσει την απότομη μείωση των εξαγωγών της ΕΕ προς την Κίνα. Συνολικά, οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος της ΕΕ υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένες κατά 17% το 2022 και 3% το 2023.

Οι εισαγωγές προϊόντων χοιρινού έχουν αυξηθεί (+34%) κυρίως λόγω των εισαγωγών της ΕΕ από τη Μ. Βρετανία. Πάντως, οι τελευταίες δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως: Εάν υποτεθεί ότι θα ολοκληρώσουν τη χρονιά αυξημένες κατά 30%, θα εξακολουθούν να βρίσκονται 29% κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 2017-2019. Συνολικά, οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος στην ΕΕ αναμένονται αυξημένες κατά 17% το 2023.

Σύμφωνα με τη Eurostat, η τιμή ανά κιλό σφαγίου (εβδομάδα 42) είναι αυξημένη κατά 56,3%
σε σχέση με πέρυσι