Μειωμένη κίνηση στις λαϊκές – Απέχουν οι ηλικιωμένοι

Αλλαγή καταναλωτικών συνηθειών, προσαρμογή στα νέα δεδομένα λόγω πανδημίας και όχι μόνο αλλά και προβληματισμός για το μέλλον των παραγωγών αποτυπώνονται στη μειωμένη κίνηση των λαϊκών αγορών.

Ο κ. Ριτβάν εργάζεται στα θερμοκήπια της Αρίσβης και πηγαίνει σε λαϊκές αγορές στην Αλεξανδρούπολη, τις Σάπες και την Κομοτηνή. «Οι λαϊκές άνοιξαν αλλά ο κόσμος κρατιέται» διαπιστώνει, αναφέροντας ότι την περίοδο της πανδημίας ήταν δύσκολη η διάθεση των κηπευτικών. Συγκρίνοντας με την περυσινή χρονιά αναφέρει ότι η κίνηση είναι σημαντικά μειωμένη.

Ο εκπρόσωπος των πωλητών λαϊκών αγορών στην αρμόδια Επιτροπή της Περιφέρειας Πασχάλης Αθανασίου εξηγεί πως η επαναλειτουργία γίνεται με μείωση του ζωτικού χώρου για την τήρηση των αποστάσεων από πάγκο σε πάγκο, με υποχρεωτική χρήση μάσκας, αντισηπτικών και γαντιών. Τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα στους Δήμους της Ξάνθης και Ιάσμου Ροδόπης, που παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, ολοκληρώθηκαν και οι λαϊκές επαναλειτουργούν αλλά η εικόνα παρουσιάζει κενά. «Υπάρχει μείωση των καταναλωτών στις λαϊκές αγορές και οι μεγαλύτερης ηλικίας χρήστες απέχουν περίπου κατά 60%, ενώ οι νεαρότεροι δεν ενέταξαν τα ψώνια της λαϊκής στον προγραμματισμό τους» αναφέρει, παρατηρώντας ότι πολλοί στράφηκαν στα σούπερ μάρκετ.

Ο ίδιος προβληματίζεται για την έλευση του φθινοπώρου, αξιολογώντας ότι η λειτουργία της λαϊκής θ’ αλλάξει σημαντικά τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο λόγω του κορωνοϊού. «Σχεδιάζουμε να καταθέσουμε προτάσεις για δημιουργία ευέλικτων λαϊκών» λέει, προσθέτοντας πως στη Ροδόπη κατευθύνονται σε αγορές παραγωγών, όπως συμβαίνει σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Δράμα.

Επίσης, παρατηρεί πως ολοένα και περισσότεροι επιλέγουν τις τηλεφωνικές παραγγελίες, ειδικά οι ηλικιωμένοι. «Πιθανότατα θα πρέπει να αρχίσουμε να αλλάζουμε πλέον τον τρόπο σκέψης μας» καταλήγει.