Η μειωμένη παραγωγή φέρνει αυξημένες τιμές στα φασόλια Πρεσπών

Μεγάλες απώλειες μετρά φέτος η φασολοπαραγωγή στη Δυτική Μακεδονία, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς βλέπουν το εισόδημά τους, για ακόμη μία χρονιά, να δέχεται πιέσεις. Οι καιρικές συνθήκες, και ειδικότερα ο παρατεταμένος καύσωνας που έπληξε την περιοχή των Πρεσπών στη διάρκεια του καλοκαιριού, είχαν ως αποτέλεσμα τα φυτά της φασολιάς να εμφανίσουν ακαρπία.

Όπως λένε παραγωγοί στην περιοχή των Πρεσπών, για πρώτη φορά στην ιστορία, σημειώθηκαν παρατεταμένα τέτοια ακραία φαινόμενα στην περιοχή. «Οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν την καλλιέργεια. Το φασόλι δεν μπορεί να καρποδέσει πάνω από τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Στη διάρκεια του παρατεταμένου καύσωνα και έως το τρίτο στάδιο, προκειμένου η φασολιά να προστατευτεί, έριξε το άνθος της, με αποτέλεσμα να υπάρχει σήμερα ακαρπία. Ευελπιστούμε στο τέταρτο στάδιο της καλλιέργειας και αν κρατήσει ο καιρός να σώσουμε κάπως τη χρονιά», εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Πρεσπών «Πελεκάνος», Κώστας Ναλμπαντίδης.

Η συνολική μείωση της παραγωγής στα φασόλια κυμαίνεται από 70% έως και 80%. Η συγκομιδή στο τέταρτο στάδιο της καρπόδεσης θα καθυστερήσει φέτος κατά έναν μήνα και αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του Οκτωβρίου, ενώ εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, το ένα στρέμμα πρόκειται να αποδώσει 50-100 κιλά, σε σχέση με τα 350 κιλά μιας καλής χρονιάς.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Ναλμπαντίδη, οι τιμές στα φασόλια Πρεσπών θα πάρουν την ανιούσα. Η μειωμένη παραγωγή πρόκειται να συμπαρασύρει τις τιμές των φασολιών, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 20%-30%. «Εάν δεν υπάρχει παραγωγή, όσο και αν αυξηθούν οι τιμές δεν πρόκειται να αποκατασταθεί το εισόδημα των παραγωγών ούτε να αντισταθμίσει τις όποιες απώλειες», καταλήγει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού.