Μειωμένη η παραγωγή στις πρώιμες φυτεύσεις για το νωπό φασόλι

Με μικρότερες αποδόσεις από τις κανονικές έκανε ποδαρικό φέτος το νωπό φασόλι στις πρώιμες περιοχές, όπως είναι η Καλαμάτα που μπήκε στην αγορά την 1η Μάη και οι Λιβανάτες Φθιώτιδας, εδώ και πέντε ημέρες, καθώς οι καιρικές συνθήκες, για διαφορετικούς λόγους στην κάθε περιοχή, δεν ευνόησαν τη μέγιστη απόδοση των φυτών.

Όπως είπε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Γιώργος Δούβας, η μεγάλη ηλιοφάνεια που επικράτησε στην καλλιεργητική περίοδο, χωρίς πολλές βροχές άφησε τα φυτά χωρίς πλούσια βλάστηση στη φετινή καλλιέργεια, η οποία έχει μειωθεί κατά 20% σε σύγκριση με πέρσι, που οι παραγωγοί δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις τιμές. «Τα πρώιμα φασόλια δεν ποτίζονται, δεν έχουν την ίδια φροντίδα που έχουν οι επόμενες σπορές, οπότε, εάν δεν βρέξει αρκετά, δεν θα έχει πλούσια φυλλωσιά το φυτό και δεν θα βγάλει μετά λουλούδια και άρα καρπό», εξήγησε.

Ωστόσο, η ζήτηση είναι δεδομένη για τα πρώιμα φασολάκια και ούτε φέτος διέψευσε τις προσδοκίες των παραγωγών, με την τιμή να έχει ξεκινήσει κοντά στα 2 ευρώ το κιλό και αυτές τις μέρες να διαμορφώνεται στο 1,2 ευρώ το κιλό, με τις μεσοπρώιμες φυτεύσεις ήδη στην παραγωγή. Στα πρώιμα επικρατεί το Μπαρμπούνι, ενώ στις μεταγενέστερες φυτεύσεις μπαίνουν τα Τσαουλιά και οι Χάντρες.

Όσον αφορά την καλλιέργεια αυτή καθεαυτή, όπως παρατηρεί ο κ. Δούβας, κάποιοι παραγωγοί τα τελευταία δύο χρόνια πειραματίζονται με ποικιλίες πιο ανθεκτικές στην καλοκαιρινή ζέστη της περιοχής της Μεσσηνίας, σε μια προσπάθεια να μην ανακόπτουν τη ροή της παραγωγής, καθώς παραδοσιακά εκεί σταματάει η συγκομιδή τον Ιούλιο και ξαναρχίζει τον Σεπτέμβριο, γιατί τα φυτά δεν άντεχαν τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Μειωμένη κατά 50% είναι η παραγωγή τουλάχιστον για το πρώιμο νωπό φασόλι στις Λιβανάτες, λόγω της μεγάλης διαφοράς της θερμοκρασίας ανάμεσα στη μέρα και στη νύχτα, αλλά και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που διαμορφώθηκαν συγκεκριμένα διαστήματα της καλλιεργητικής περιόδου, όπως μας είπε ο παραγωγός Αγγελής Μπαλάσκας.

Στην περιοχή, οι παραγωγοί ξεκίνησαν τη συγκομιδή στις αρχές της εβδομάδας, με την τιμή παραγωγού στο άνοιγμα της σεζόν στο 1,8 ευρώ το κιλό. Η ποικιλία που κυριαρχεί σε ποσοστό μεγαλύτερο από 90% στις Λιβανάτες, σύμφωνα με τον γεωπόνο Κώστα Μπαρτζουλιάνο, είναι το Μπαρμπούνι το καθιστό Starazagorski.

«Πήρε» από την ντομάτα στον Μαραθώνα

Ισόποσα επιμερίζεται η καλλιέργεια νωπού φασολιού στον Μαραθώνα μεταξύ Τσαουλιού και Μπαρμπουνιού χαμηλής ανάπτυξης, με τάση αύξησης της καλλιέργειας φέτος ως εναλλακτική για ένα ποσοστό των στρεμμάτων που «έκοψαν» παραγωγοί από την υπαίθρια ντομάτα. Οι φυτεύσεις ξεκίνησαν στο τέλος του Μάρτη με τα πρώιμα και ολοκληρώθηκαν στις αρχές Μαΐου με τα πιο όψιμα. «Η εικόνα της καλλιέργειας μέχρι στιγμής είναι άριστη», μας είπε ο γεωπόνος-φυτωριούχος, Νίκος Μπουκουβάλας, επιφυλάχθηκε, ωστόσο, για την εξέλιξη λόγω των απότομων αλλαγών της θερμοκρασίας μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, που ενδέχεται να προκαλέσει ανθόρροια, άρα μείωση της παραγωγής.