#τρύγος_2018: Μειωμένη ποσότητα, σταθερές οι τιμές για τη Μαντίνεια

«Ο ΠΕΡΟΝΌΣΠΟΡΟΣ ΈΧΕΙ ΜΕΙΏΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΉ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΙΣΌ ΦΈΤΟΣ»

«Ο περονόσπορος έχει μειώσει την παραγωγή μας στο μισό φέτος»

Μειωμένη προβλέπεται φέτος η παραγωγή του Μοσχοφίλερου στη Μαντίνεια, εξαιτίας του περονόσπορου ειδικά στον κάμπο αλλά και του χαλαζιού που έπεσε πριν λίγες ημέρες. Όσον αφορά στην ποιότητα, οι αμπελουργοί μιλούν για πολύ καλή χρονιά, όμως οι τιμές εκτιμάται ότι θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά, από 40 έως και 55 λεπτά το κιλό, ανάλογα την ποιότητα της πρώτης ύλης.

Οι βροχές του καλοκαιριού σε όλη τη διάρκεια του Ιουνίου και του Ιουλίου έφεραν αυξημένα επίπεδα υγρασίας, με αποτέλεσμα πολλά αμπέλια να πληγούν από περονόσπορο. Ωστόσο, στην αρχή της χρονιάς τα αμπέλια ήταν κατάφορτα, και μάλιστα αναμενόταν πολύ αυξημένη παραγωγή, οπότε οι οινοποιοί εκτιμούν ότι παρά τις απώλειες, τελικά θα υπάρχουν αρκετά σταφύλια. Πάντως, η ζήτηση φέτος αναμένεται αυξημένη, καθώς το Μοσχοφίλερο κερδίζει συνέχεια στις αγορές. Αυτό έχει οδηγήσει στη δημιουργία νέων μικρών οινοποιείων στην περιοχή και σε νέες φυτεύσεις τόσο μέσα στη ζώνη ΠΟΠ Μαντίνεια όσο και πέριξ αυτής. Ακόμα πολλοί ζητούν σταφύλια Μοσχοφίλερο προς οινοποίηση ακόμα και εκτός των ορίων της ζώνης τα οποία καταλήγουν στη δημιουργία επιτραπέζιων οίνων με το χαρακτηριστικό όμως άρωμα της ποικιλίας.

«Ο περονόσπορος έχει μειώσει την παραγωγή μας στο μισό φέτος», λέει η 27χρονη Μαριλένα Παναγοπούλου, που ξεκίνησε πέρυσι να εμφιαλώνει κρασί από το ανανεωμένο οικογενειακό αμπέλι στη Μαντίνεια, εφαρμόζοντας στην πράξη όσα έμαθε στο μεταπτυχιακό της στη γεωπονική σχολή. «Ωστόσο, επειδή ο περονόσπορος δεν προκαλεί σάπισμα, όσα σταφύλια έμειναν θα έχουν καλή ποιότητα», προσθέτει η νέα αμπελουργός-οινοποιός.

Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε ο τρύγος και στο οινοποιείο Τρουπή και η Παναγιώτα Τρουπή επιβεβαιώνει τα περί περονόσπορου. «Φέτος, η περιοχή είχε πρόβλημα με τον περονόσπορο, λόγω των βροχοπτώσεων. Εμείς κάναμε πολλά πράγματα στο αμπέλι. Φέτος χρειαζόταν να είμαστε συνέχεια από πάνω. Έγινε πράσινος τρύγος, βγάλαμε φύλλα για να μην εγκλωβίζεται η υγρασία και έτσι έχουμε μικρότερη παραγωγή από πέρυσι, αλλά πολύ καλή πρώτη ύλη», τονίζει.

«Υπολογίζουμε ότι περίπου 100 τόνοι σταφύλια καταστράφηκαν από το χαλάζι σε αμπελώνες στα Λιθοβούνια.»

Για όσους έχουν δικά τους αμπέλια και οινοποιούν τα δικά τους σταφύλια είναι πιο καλά τα πράγματα, επισημαίνει. «Όταν έχεις τον δικό σου αμπελώνα, έχεις τα πράγματα υπό έλεγχο. Όσοι όμως έρθουν ψάχνοντας να αγοράσουν σταφύλι στη Μαντίνεια, θα συναντήσουν μεγάλες δυσκολίες», προσθέτει. Οι αμπελουργοί στη Μαντίνεια, άλλωστε, μέχρι και την τελευταία στιγμή, δεν μπορούν να είναι σίγουροι ακριβώς γιατί ο τρυγητός στην περιοχή γίνεται όψιμα στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, οπότε «όλο και κάτι μπορεί να συμβεί από την άποψη του καιρού».

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, μια χαλαζόπτωση κατέστρεψε την παραγωγή σε αρκετούς αμπελώνες, ελάχιστες ημέρες πριν τη συγκομιδή.

«Υπολογίζουμε ότι περίπου 100 τόνοι σταφύλια καταστράφηκαν από το χαλάζι σε αμπελώνες στα Λιθοβούνια. Εκεί έχουν τα αμπέλια τους μερικοί από τους καλύτερους παραγωγούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε και κάνουν πολύ καλής ποιότητας πρώτη ύλη», λέει ο οινοποιός Γιάννης Τσέλεπος. Όπως εκτιμά, συνολικά στην περιοχή Λιθοβούνια, Στενό και Νιοχώρι, εξαιτίας της χαλαζόπτωσης, μπορεί να καταστράφηκαν έως και 500 τόνοι σταφυλιών από τα καλύτερα της Μαντίνειας. Όσον αφορά τις τιμές, ο οινοποιός αναφέρει ότι θα κινηθούν για το δικό του οινοποιείο στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. «Το 85% των παραγωγών μας παίρνει από 65-70 λεπτά το κιλό, αλλά ακολουθεί συγκεκριμένες προδιαγραφές. Φέτος, ας πούμε, έκαναν πράσινο τρύγο», σημειώνει.

«Η Μαντίνεια ξαναβρίσκει τη δυναμική της», είναι ο τίτλος που δίνει ο Γιάννης Τσέλεπος για τον τρύγο του Μοσχοφίλερου στη Μαντίνεια. «Φέτος έχουμε εξαιρετικό σταφύλι στη Μαντίνεια», καταλήγει.

Πως διαμορφώνονται οι τιμές

Σε ανάλογα με τα περυσινά επίπεδα αναμένεται να διαμορφωθούν οι τιμές για το Μοσχοφίλερο στη Μαντίνεια, όπως όλα δείχνουν. Ωστόσο, τα μεγάλα οινοποιεία της περιοχής κρατούν προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά τους και αναμένουν την ολοκλήρωση του τρύγου, προκειμένου να εκτιμήσουν την ποσότητα σταφυλιών που θα υπάρχει τελικά διαθέσιμη, ώστε να οδηγηθεί προς οινοποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μπουτάρης Οινοποιητική αναμένεται να ανακοινώσει τιμές για τους αμπελουργούς μετά τις 15 Οκτωβρίου.

Η Σεμέλη επίσης δεν έχει ανακοινώσει τιμές, ωστόσο, όπως τονίζουν συνεργαζόμενοι παραγωγοί, περιμένουν οι τιμές να κινηθούν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα.

Χαρακτηριστικό, πάντως, του κλίματος που επικρατεί, είναι το γεγονός ότι πολλοί αμπελουργοί κάνουν λόγο για μείωση της παραγωγής εξαιτίας του περονόσπορου, ενώ από την πλευρά τους οι οινοποιοί, που αγοράζουν μεγάλες ποσότητες πρώτης ύλης από τη Μαντίνεια, τηρούν στάση αναμονής, όσο ο τρύγος βρίσκεται σε εξέλιξη.