Μειώνονται στο μισό οι νόμοι για τα τρόφιμα και το περιβάλλον στην Δανία

trofima-perivalon

Πρόταση για τη μείωση κατά το ήμισυ του αριθμού των νόμων, που αφορούν τα τρόφιμα και το περιβάλλον, παρουσίασε ο υπουργός Τροφίμων και Περιβάλλοντος της Δανίας, Esben Lunde Larsen. Η μεταρρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι 95 ισχύοντες νόμοι που διέπουν τρόφιμα και περιβάλλον θα μειωθούν σε 43, αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός απλουστευμένου νομοθετικού πλέγματος με σαφέστερους νόμους, από τους οποίους θα επωφεληθούν οι εταιρείες, οι αγρότες και οι καταναλωτές χωρίς να έχουν λιγότερη προστασία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που επιστρατεύτηκε ζήτησε «πιο λογική δομή» στη νομοθεσία και λιγότερους νόμους, που θα αυξήσουν την ασφάλεια δικαίου. Στην πρόταση του Δανού υπουργού αναφέρεται ότι ένας νέος νόμος για τη φύση και τη βιοποικιλότητα θα μπορούσε να αντικαταστήσει έως οκτώ ξεχωριστές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, όπως αυτές για το κυνήγι και τη διαχείριση των θηραμάτων, τα δάση και ορισμένα τμήματα του νόμου για την οδική ασφάλεια.

«Προσβλέπουμε σε λιγότερο πολύπλοκους κανονισμούς», δήλωσε στο FoodNavigator ο διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών της Δανίας, Leif Nielsen. «Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι στη χώρα μου προσπαθούν να διευκολύνουν τη διεύθυνση των επιχειρήσεων τροφίμων». Ο Helle Husum, ανώτερος σύμβουλος στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής πολιτικής της Ομοσπονδίας, πρόσθεσε: «Υποστηρίζουμε ένθερμα την απόφαση. Η περιβαλλοντική νομοθεσία είναι μερικές φορές δύσκολο να κατανοηθεί και έχουμε μεγάλο αριθμό νόμων στους οποίους πρέπει να συμμορφωνόμαστε. Με την ομαδοποίησή τους, θα είναι ευκολότερο να διοικηθούν οι εταιρείες, οι ΜΚΟ, και ειδικότερα οι μικρές επιχειρήσεις».

Η νομοθετική αναδιάρθρωση αναμένεται να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στους αγρότες από ό,τι στους μεταποιητές τροφίμων και ποτών, καθώς, όπως και σε άλλα κράτη-μέλη, οι κανονισμοί της Δανίας για τα τρόφιμα βασίζονται στο δίκαιο της ΕΕ. Πάντως, η σχετική νομοθεσία πιθανότατα θα καθυστερήσει αρκετά να τεθεί σε ισχύ, με την τελική θέσπισή της βρίσκεται σε ορίζοντα 5-10 χρόνων.