Μειώνονται τα στρέμματα και νωπού και βιομηχανικού αρακά

Αν και ο καιρός παραμένει σύμμαχος στην ανάπτυξη των φυτών του αρακά και κυρίως του νωπού, δυστυχώς οι αριθμοί δείχνουν μειώσεις στις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Η εικόνα αυτή αντανακλάται και στον βιομηχανικό, όπου η σπορά θα ξεκινήσει προς τα τέλη του χειμώνα.

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσάκα, παραγωγό από την Ανάβυσσο Αττικής, υπάρχει σημαντική μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην περιοχή του, «όπου παραδοσιακά ένας σημαντικός αριθμός παραγωγών ασχολείτο με την καλλιέργεια του αρακά. Δυστυχώς, όμως, η έλλειψη εργατών και το αυξημένο κόστος παραγωγής άλλαξαν άρδην τον παραγωγικό μας προσανατολισμό».

Αναφερόμενος στην τρέχουσα περίοδο, είπε ότι τα φυτά βρίσκονται περίπου στα 15 με 20 εκατοστά. «Θέλουν όμως και μία βροχή για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», εκτιμά ο ίδιος και συνεχίζει: «Μπορεί οι στρεμματικές αποδόσεις να κυμαίνονται από 400 έως 500 κιλά το στρέμμα, σημαντικό όμως ρόλο παίζουν οι κλιματολογικές συνθήκες, καθώς θα επηρεάσουν τον σχηματισμό του καρπού και μπορεί να πέσουμε ακόμα και στα 200 κιλά το στρέμμα», επισημαίνει.

Μειώνονται και στη Φθιώτιδα οι εκτάσεις

Για μία φθίνουσα πορεία της καλλιέργειας του αρακά και ειδικά του νωπού κάνει λόγο και ο Λουκάς Σκρέτης, γεωπόνος από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας. Εκτιμά ότι μεγάλο ποσοστό της αγοράς καλύπτεται από τον κατεψυγμένο αρακά, τον οποίο προτιμούν και τα νοικοκυριά, «αλλά μειώθηκε σημαντικά στις εκτάσεις της περιφέρειάς μας», ανέφερε.

Ο παραγωγός έκανε λόγο για μία περιοχή όπου παραδοσιακά έμπαινε ο αρακάς σε συνδυασμό κυρίως με πατάτες, όμως «η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών έχει στραφεί στην καλλιέργεια της ελιάς, με αποτέλεσμα να έχουν παραγκωνιστεί και ο αρακάς και η πατάτα», υποστήριξε.

Τα 4 λεπτά δεν δελεάζουν τους παραγωγούς της Ορεστιάδας

Για οριακές αυξήσεις στις τιμές παραγωγού βιομηχανικού αρακά έκανε λόγο ο Γιάννης Μαργαρίτης, παραγωγός από τη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας. Όπως τόνισε, αυτή η ισχνή αύξηση δεν αρκεί να καλύψει ούτε εν μέρει τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής. «Από τα 24 λεπτά που παίρναμε πέρυσι στον αρακά, φέτος μας λένε για 28 λεπτά το κιλό, κάτι το οποίο δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής».

Εκτίμησε ότι η μείωση θα ξεπεράσει το 20% «και θα υπάρξει στροφή στο καλαμπόκι, λόγω της ζήτησης από τους κτηνοτρόφους, αλλά και την ενίσχυσή του από την πολιτεία». Κλείνοντας, ο παραγωγός ανέφερε ότι ο αρακάς της περιοχής του παίζει σημαντικό ρόλο και στον τομέα της μεταποίησης, «λόγω των βιομηχανιών που υπάρχουν. Αυτό που μένει είναι να βρεθούν συνεργατικές λύσεις, ώστε όλοι να είναι κερδισμένοι», κατέληξε ο κ. Μαργαρίτης.