Μείωση 20% των εκτάσεων προτείνει η Ένωση Πατατοπαραγωγών ΒΔ Ευρώπης

Παραμένουν οι δυσκολίες στον κλάδο μέχρι το άνοιγμα του HORECA

Για μια σεζόν με αβεβαιότητες, κατά την οποία δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές όσον αφορά την πλευρά της ζήτησης, τουλάχιστον τις επόμενες εβδομάδες, κάνει λόγο η Ένωση Πατατοκαλλιεργητών της Βορειοδυτικής Ευρώπης (NEPG), στην οποία ανήκουν παραγωγοί από το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία.

Όπως επισημαίνεται στο τελευταίο δελτίο που εκδόθηκε με την ανασκόπηση των προηγούμενων εβδομάδων και με εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα, λόγω της πανδημίας, η ζήτηση για πατάτες εκτός συμβολαίων από τη βιομηχανία μεταποίησης, καθώς και οι τιμές, κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Οι βιομηχανίες δουλεύουν στο 80%-90% της κανονικής τους δυναμικότητας, ποσοστό το οποίο θα διατηρήσουν μέχρι να αρθεί το lockdown στο κανάλι HORECA και αναμένεται ότι στις διαπραγματεύσεις, που θα γίνουν στις αρχές του 2021, θα υπογραφούν λιγότερα συμβόλαια. Υπό αυτά τα δεδομένα, η NEPG αναθεωρεί προς τα πάνω την αρχική της σύσταση για μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά 15%, ανεβάζοντας το ποσοστό στο 20%.

Την ίδια στιγμή, οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν ακόμη μία δυσκολία, που αφορά τη συντήρηση της σοδειάς τους, καθώς από φέτος απαγορεύεται η χρήση χλωροπροφάμης για την προστασία από τη βλάστηση, γεγονός το οποίο μπορεί να επιφέρει διαφοροποιήσεις από την πλευρά της διάθεσης τους επόμενους μήνες. Όπως σημειώνεται, οι εναλλακτικές μέθοδοι έχουν δυσκολίες στην εφαρμογή τους ή δεν είναι αρκούντως διαθέσιμες.

Οι καλλιεργητές κάνουν δοκιμές και πειραματίζονται, από όλες τις πατατοπαραγωγικές χώρες της Βορειoδυτικής Ευρώπης, όμως αναφέρονται ποσότητες αποθεμάτων που έχουν ήδη βλαστήσει, ενώ η συντήρηση γίνεται πιο κοστοβόρα από ποτέ, κυρίως για τις ποσότητες που πρέπει να συντηρηθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2021. Πολλές πατάτες που προορίζονται για ελεύθερη αγορά έχουν ήδη φύγει ή θα φύγουν σύντομα για εξαγωγές, για ζωοτροφή και για τη βιομηχανία αμύλου και βιοαερίου.

Μια θετική πλευρά, πάντως, που αναδεικνύεται υπό τις νέες συνθήκες είναι η αύξηση της οικιακής κατανάλωσης. Όλες οι χώρες που ανήκουν στο μπλοκ της Ένωσης της Βορειoδυτικής Ευρώπης καταγράφουν μια αύξηση στην κατανάλωση φρέσκιας πατάτας κατά 11%, ενώ σε καλά επίπεδα κινούνται και οι εξαγωγές προς χώρες εκτός ΕΕ.