Μείωση αντιβιοτικών σε βοοειδή με την ευφυή κτηνοτροφία

Σύγκριση κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε Ολλανδία και Βέλγιο

Μείωση των θεραπειών με αντιβιοτικά σε βοοειδή κατέγραψε το ολλανδικό πανεπιστήμιο Wageningen μετά από τις δοκιμές πεδίου, που πραγματοποίησε σε δύο εκμεταλλεύσεις βοοειδών στην Ολλανδία και στο Βέλγιο, στο πλαίσιο του προγράμματος Internet for Food and Farm του «Horizon 2020».

Στόχος ήταν να εξακριβώσει εάν η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει ως ανιχνευτής ασθενειών των ζώων, με αποτέλεσμα τη μείωση των αντιβιοτικών. Το ολλανδικό πανεπιστήμιο δοκίμασε το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης Ida, που αποτελείται από έναν αισθητήρα κολάρο που τοποθετείται στον λαιμό κάθε ζώου, προσφέροντας στον κτηνοτρόφο στοιχεία σε πραγματικό χρόνο για τη γονιμότητα του ζώου και την κατάσταση της υγείας του.

Μείωση των ημερών θεραπείας

Οι δύο εκμεταλλεύσεις που συμμετείχαν στις δοκιμές διέθεταν από 100 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Επιλέχθηκαν τυχαία οι μισές από αυτές για να τοποθετηθεί ο αισθητήρας κολάρο. Από την αρχή της δοκιμής, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, καταγράφηκε ότι ο αριθμός των ημερών θεραπείας με αντιβιοτικά είναι μικρότερος για τις αγελάδες που διέθεταν το κολάρο, σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος αριθμός ημερών θεραπείας και για τις δύο εκμεταλλεύσεις για ολόκληρη την περίοδο (Ιανουάριος 2018 έως Δεκέμβριο 2019) ήταν 3,16 ημέρες θεραπείας για τις αγελάδες που δεν φορούσαν τον αισθητήρα κολάρο. Αντίθετα, για τις αγελάδες με το κολάρο ο αντίστοιχος αριθμός ήταν μία ημέρα θεραπείας, δηλαδή 68% μείωση των ημερών θεραπείας, άρα και των αντιβιοτικών.

Το 2019, η διαφορά ήταν ακόμα μεγαλύτερη σε σχέση με το 2018, καθώς για τις αγελάδες με το κολάρο ο αριθμός ημερών θεραπείας ήταν 0,71 ημέρες σε σύγκριση με τις 3,16 ημέρες για τις αγελάδες χωρίς το κολάρο.

Πρόληψη της μαστίτιδας

Τεχνολογίες όπως η παραπάνω μπορούν να ανιχνεύσουν τα πρώτα στάδια μίας ασθένειας, όπως η μαστίτιδα, δίνοντας στον παραγωγό χρόνο να δράσει προληπτικά, καθώς ο ίδιος σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να μην τα αναγνώριζε. Ένας κτηνοτρόφος μπορεί να μην εντοπίζει πάντα ότι μία αγελάδα τρώει λιγότερο ή ξαπλώνει περισσότερο, αλλαγές δηλαδή στη συμπεριφορά που συχνά σηματοδοτούν την έναρξη της νόσου.

Με τις νέες τεχνολογίες, ένας κτηνοτρόφος, αναφέρει το Πανεπιστήμιο, μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση της ασθένειας οδηγώντας έτσι σε μία γενική πτώση των ημερών θεραπείας ανά αγελάδα. Ο Andy van Rossem, κτηνοτρόφος που συμμετέχει στις δοκιμές, αναφέρει ότι «η γνώση των πρώτων σημείων της ασθένειας είναι μία από τις μεγαλύτερες νίκες της τεχνολογίας».

Σε συνέντευξή της στην «ΥΧ», η Robyn Lee Bonnin, υπεύθυνη μάρκετινγκ της ολλανδικής εταιρείας Connectera, η οποία έχει δημιουργήσει το σύστημα Ida, αναφέρει ότι «οι γεωργοί δεν χρειάζονται περισσότερα δεδομένα, χρειάζονται συγκεκριμένες συμβουλές για την εκμετάλλευσή τους».