Οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν σήμερα Τετάρτη 15 Μαΐου, για τη μείωση του καθεστώτος προστασίας των λύκων, μια αμφιλεγόμενη κίνηση που δεν έχει καμία επιστημονική αιτιολόγηση, σύμφωνα με οικολογικές οργανώσεις, οι οποίες και την κατήγγειλαν σε ανοιχτή επιστολή τους.

Το θέμα προβλέπεται στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης των πρεσβευτών της ΕΕ, αλλά δεν αναμένεται και απόφαση. «Αυτή θα είναι μόνο μια συζήτηση, για να δούμε πώς θα μπορούσε να συνεχιστεί η διαδικασία», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ στη Euractiv.

Σύμφωνα με άλλες πηγές της ΕΕ, ορισμένα κράτη ζητούν περαιτέρω στοιχεία για την τρέχουσα κατάσταση στο ζήτημα των λύκων πριν συνεχίσουν τις εργασίες στο Συμβούλιο, ενώ άλλοι θέλουν τη συμβολή εθνικών εμπειρογνωμόνων για τη γεωργία και το περιβάλλον.

Η Επιτροπή πρότεινε τον Δεκέμβριο του 2023 τη μείωση του καθεστώτος προστασίας των λύκων βάσει της διεθνούς σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής. Το μπλοκ πρότεινε να μειωθεί το καθεστώς των λύκων από «αυστηρά προστατευόμενο» σε «προστατευόμενο είδος», γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερες ευκαιρίες για το κυνήγι λύκων στην ΕΕ.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξήγησε ότι η κίνηση αυτή είχε ως κίνητρο τη συγκέντρωση λύκων σε ορισμένες ευρωπαϊκές περιοχές, η οποία αποτελεί «πραγματικό κίνδυνο, ειδικά για τα ζώα».

Δέκα ΜΚΟ σε ανοιχτή επιστολή τους με ημερομηνία 8 Μαΐου τονίζουν ότι η απόφαση «είναι ξεκάθαρα μια ανατροπή με πολιτικά κίνητρα». «Ανησυχούμε πολύ», αναφέρεται στην επιστολή, «ότι η συζήτηση για αυτό το θέμα έχει μέχρι στιγμής κυριαρχήσει και καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τα συμφέροντα της γεωργίας και του κυνηγιού».

Η ΕΕ «απέρριψε παρόμοιες προτάσεις το 2006, το 2018 και το 2022 δεδομένου ότι δεν υπήρχε δικαιολογημένη επιστημονική βάση για να αλλάξει» το καθεστώς προστασίας του λύκου, προστίθεται στην επιστολή. «Δεν υπάρχει ακόμη επιστημονική βάση για αυτό τώρα», προσθέτουν οι ΜΚΟ.

 

Ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη γεωργία, Χέρμπερτ Ντόρφμαν, ηγείται της πολιτικής υποβάθμισης της προστασίας του λύκου, ενώ υποστηρίζεται από όλο το δεξιό στρατόπεδο του Κοινοβουλίου. Το να έχεις έναν «αυστηρά προστατευμένο λύκο και ένα ανυπεράσπιστο πρόβατο», επεσήμανε, «είναι άδικη ισορροπία».

Η Anja Hazenkamp, ​​ευρωβουλευτής της Αριστεράς, απάντησε ότι «και πάλι, οι πυροβολισμοί είναι η πρώτη αντίδραση ορισμένων» στα προβλήματα που προκαλούνται από τη συνύπαρξη μεταξύ μεγάλων αρπακτικών και αγροτικών κοινοτήτων. Ζήτησε «αυστηρή προστασία του λύκου […] για να μην επαναληφθεί το ίδιο λάθος που έγινε τους τελευταίους αιώνες», όταν το είδος τελικά κινδύνευσε με εξαφάνιση.

Ο λύκος είναι ένα από τα έξι μεγάλα σαρκοφάγα είδη στην Ευρώπη, μαζί με την καφέ αρκούδα, τον ευρασιατικό λύγκα, τον ιβηρικό λύγκα, τον λυκό και το χρυσό τσακάλι.