proteinouxes-kalliergies-zootrofes

Στις 17 Δεκεμβρίου, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης συζήτησαν τις προτάσεις που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μείωση της ποσότητας μη βιώσιμης σόγιας που εισάγεται στην ΕΕ, γράφει στη EURACTIV η food & farming campaigner της Friends of Earth Europe, Stanka Becheva.

Η Ευρώπη εξαρτάται όλο και περισσότερο από την εισαγόμενη φυτική πρωτεΐνη για να ικανοποιήσει την επιθυμία για κρέας, γαλακτοκομικά και αβγά. Η κατανάλωση κρέατος στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 60% από τη δεκαετία του 1960, ιδιαίτερα το κρέας χοίρων και πουλερικών.

Αυτό το μοντέλο εντατικής γεωργίας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα: από το νερό, το έδαφος και την ατμοσφαιρική ρύπανση έως την απώλεια της βιοποικιλότητας, ενώ, ως κύριος εκπομπός αερίων θερμοκηπίου, συμβάλλει στην παγκόσμια κλιματική κρίση περισσότερο και από τον τομέα των μεταφορών. Η υψηλή κατανάλωση ζωικών προϊόντων συγκρούεται, επίσης, με τις παγκόσμιες κατευθυντήριες γραμμές για την υγεία.

Πάνω από το 90% της σόγιας που απαιτείται για ζωοτροφές στην ΕΕ εισάγεται, την τελευταία δεκαετία, κυρίως από τη Νότια Αμερική και πιο πρόσφατα από τις ΗΠΑ. Η παραγωγή της έχει οδηγήσει σε καταστροφικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, όπως η αποψίλωση μεγάλης κλίμακας.

Στην προσπάθεια να μειωθεί η ζήτηση πρωτεϊνούχων καλλιεργειών για ζωοτροφές, η ΕΕ χρειάζεται επειγόντως μέτρα για τη μείωση της παραγωγής και της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων. Όλα αυτά τα μέτρα «μειώνουν τα απόβλητα, την κατανάλωση ενέργειας και τις ζημιές στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία», σύμφωνα με το ανακοινωθέν των Βρυξελλών.