Αυτό το άρθρο είναι 78 μηνών

Δεν καταργείται αλλά μειώνεται το ανταποδοτικό τέλος στο πολλαπλαστικό υλικό

02/03/2018
4' διάβασμα
den-katargeitai-alla-meionetai-to-antapodotiko-telos-sto-pollaplastiko-yliko-116738

Προς μείωση βαίνει το ανταποδοτικό τέλος στο διακινούμενο πολλαπλασιαστκό υλικό, όπως προέκυψε από την ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων του κλάδου (ΣΕΠΥ) που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Μαρτίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Νίκος Αντώνογλου ο οποίος παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό, μέχρι το τέλος του μήνα θα εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση, για τα βασικά σημεία της οποίας θα υπάρξει πρότερη συνεννόηση με το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΠΥ ώστε να μην υπάρξει αιφνιδιασμός. Σύμφωνα με τον γεν. γραμματέα, από τις δυο βασικές παραμέτρους που επηρεάζουν το ύψος του τέλους – ποσοστό και τιμή αναφοράς- θα υπάρξει μείωση στη δεύτερη (τιμή αναφοράς) ώστε, όπως είπε, «το τελικό αποτέλεσμα να είναι μειωμένο».
Ο ίδιος ωστόσο απέρριψε το αίτημα για πλήρη κατάργηση του ανταποδοτικού τέλους καθώς, όπως υπογράμμισαν και άλλα αρμόδια στελέχη του υπουργείου που έδωσαν το παρών, αποτελεί μέσο άντλησης πόρων που είναι απαραίτητοι για να χρηματοδοτούνται χρήσιμες υπηρεσίες που παρέχει στις επιχειρήσεις του χώρου το δημόσιο.
Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΕΠΥ, Θύμης Ευθυμιάδης, αναφερόμενος στις προτεραιότητες του δ.σ. για το 2018, είχε προαναγγείλλει ότι ο Σύνδεσμος ήταν αποφασισμένος να κινηθεί, ακόμα και δικαστικά αν χρειαστεί, προκειμένου να υπάρξει αναστολή ή έστω μείωση του συγκεκριμένου τέλους. Μάλιστα, παρουσίασε και μια σειρά από προτάσεις για το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί στον εν λόγω λογαριασμό. Μια εξ αυτών ήταν να αξιοποιηθούν για την πραγματοποίηση ενός νέου προγράμματος προώθησης πιστοποιημένων σπόρων.

Προσπάθεια διεύρυνσης του Συνδέσμου

Ο κ. Ευθυμιάδης τόνισε επίσης στην τρέχουσα χρονιά ο ΣΕΠΥ θα επιχειρήσει να προσελκύσει νέα μέλη, ιδίως από το χώρο του αγενούς πολλαπλασιαστικού υλικού (αμπέλι, δέντρα, καλλωπιστικά φυτά κ.α.). Παράλληλα σημείωσε ότι θα πυκνώσουν οι επαφές με το ΣΕΑΜ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αγροτικών Μηχανημάτων) ο οποίος εκπροσωπήθηκε στη συνέλευση από την διευθύντριά του, Κατερίνα Σκαρλάτου προκειμένου να συμμετάσχει στο νέο συντονιστικό όργανο που θα εκπροσωπήσει τον κλάδο των αγροεφοδίων.

Ανάθεση μελέτης στο ΙΟΒΕ

Προανήγγειλε επίσης την πραγματοποίηση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ημερίδας στην Κρήτη με θέμα την παραγωγή και την εμπορία των φυταρίων ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ΕΣΥΦ και το ΣΠΕΛ για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος των εισροών.
Ανέφερε, ακόμα, ότι, σε συνεργασία με τους παραπάνω συνδέσμους, υπάρχει η πρόθεση να ανατεθεί στο ΙΟΒΕ μελέτη για την ανάδειξη τόσο του ρόλου των αγροεφοδίων όσο και της πραγματικής συμμετοχής τους στο κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων.

Επιπλέον σημείωσε ότι υπάρχει επιθυμία για στενότερη συνεργασία του ΣΕΠΥ με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ), ενδεχομένως και από τη θέση του «παρατηρητή».

Θετικοί για πρόγραμμα και Διεπαγγελματική Σκληρού Σίτου

Μια από τις ιδέες που «έπεσε» στο τραπέζι στη διάρκεια της συνέλευσης και φαίνεται ότι βρήκε γόνιμο έδαφος ανάμεσα σε όλους τους παριστάμενους ήταν η δημιουργία ενός προγράμματος για τη βελτίωση της ποιότητας του ελληνικού σκληρού σιταριού, ενώ θετικοί παρουσιάστηκαν και στο ενδεχόμενο συγκρότησης διεπαγγελματικής, στα πρότυπα της ΔΟΒ. Είχε προηγηθεί συζήτηση για τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά χρήσης πιστοποιημένου σπόρου στην εν λόγω καλλιέργεια (σ.σ. σύμφωνα με νούμερα που αναφέρθηκαν, λιγότεροι από 25.000 τόνοι χρησιμοποιούνται σε ετήσια βάση).

Η «μετά- Ζαγγίλειος εποχή»

Το 2017 ο Σύνδεσμος θα πρέπει να προσαρμοστεί στη «μετά- Ζαγγίλειο» αφού ο διευθυντής του ΣΕΠΥ, Βασίλης Ζαγγίλης αποχωρεί από τη θέση του. «Ελπίζουμε να βρούμε έναν άξιο αντικαταστάτη και συνεχιστή του έργου του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ευθυμιάδης.

ΓΡΑΦΕΙ: