Μελέτη: Οι άγριοι συγγενείς κομβικών καλλιεργειών αντιμετωπίζουν το φάσμα της εξαφάνισης

Οι άγριοi συγγενείς ορισμένων από τα σημαντικότερα καλλιεργούµενα φυτικά είδη στον κόσμο, όπως το καλαμπόκι, τα φασόλια και οι πατάτες είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τη μελλοντική επισιτιστική ασφάλεια. Ωστόσο πολλοί από αυτούς απειλούνται με εξαφάνιση, όπως διαπιστώνει μια νέα μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Plants, People, Planet.

Σε μια προσπάθεια να μετρήσουν το μέγεθος της ζημιάς, οι ερευνητές μελέτησαν εννέα διαφορετικά είδη άγριων συγγενών καλλιεργούµενων φυτικών ειδών (CWRs) που προέρχονται από την ευρύτερη μεσοαμερικανική περιοχή, ευδοκιμώντας σε εδάφη του Μεξικού, της Γουατεμάλας, του Ελ Σαλβαδόρ και της Ονδούρας.

Συνολικά, εστίασαν σε 224 φυτά που σχετίζονται στενά με το καλαμπόκι, τα φασόλια, τις πατάτες, τις κολοκύθες, τις πιπεριές τσίλι, τη βανίλια, το αβοκάντο, τη μεξικάνικη φλούδα ντομάτας και το βαμβάκι. Όπως διαπίστωσαν, το 35% των άγριων συγγενών των προαναφερθέντων ειδών απειλούνται με εξαφάνιση σύμφωνα με την κόκκινη λίστα απειλούμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN).

Άγριοι συγγενείς καλλιεργειών όπως μπανάνες, μήλα, δαμάσκηνα και τζίντζερ εμφανίζονται επίσης σε αυτόν τον κατάλογο.

Τα περισσότερα από τα βασικά τρόφιμα που καταναλώνουμε σήμερα προέρχονται από την ανάπτυξη εξημερωμένων φυτικών ειδών. Οι άγριοι συγγενείς, οι οποίοι ορίζονται ως είδη φυτών που απαντώνται στο φυσικό περιβάλλον και σχετίζονται στενά με τα εξημερωμένα είδη, είναι ζωτικοί πόροι για τους κτηνοτρόφους που στοχεύουν στην ανάπτυξη νέων ποικιλιών, οι οποίες θα ανταποκρίνονται καλύτερα στη ζέστη, την ξηρασία και τα παράσιτα.

Οι άγριοι συγγενείς των καλλιεργειών θα γίνονται ολοένα και πιο απαραίτητοι με την πρόοδο της κλιματικής αλλαγής και την υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία θα εξωθήσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών σε μείωση.