Μελέτη: Ένας πιθανός πυρηνικός πόλεμος θα προκαλούσε παγκόσμιο λιμό

Δισεκατομμύρια νεκροί από τις συνέπειες ενός τέτοιου σεναρίου στην αγροτική παραγωγή των μεγάλων εξαγωγικών χωρών

Περισσότεροι από 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα πέθαιναν από την πείνα μετά από έναν πυρηνικό πόλεμο πλήρους κλίμακας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, σύμφωνα με μια παγκόσμια μελέτη με επικεφαλής επιστήμονες του κλίματος που εκτίμησαν τη γεωργική παραγωγή μετά από διάφορα σενάρια σύγκρουσης.

Όπως διαπίστωσαν, ακόμη και μια τέτοιου τύπου σύγκρουση μεταξύ μικρότερων πυρηνικών δυνάμεων θα αποδεκάτιζε την παραγωγή καλλιεργειών και θα οδηγούσε σε εκτεταμένη πείνα. «Τα δεδομένα μάς λένε ένα πράγμα: Πρέπει να αποτρέψουμε με κάθε κόστος έναν πυρηνικό πόλεμο», δήλωσε ο Alan Robock, διακεκριμένος καθηγητής της κλιματικής επιστήμης στο Τμήμα Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Rutgers και συν-συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Food.

Οι μειώσεις της γεωργικής παραγωγής θα ήταν οι πιο σοβαρές σε έθνη μεσαίου έως υψηλού γεωγραφικού πλάτους, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων εξαγωγικών χωρών όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ, κάτι που θα σηματοδοτούσε περιορισμούς στις εξαγωγές και σοβαρές διαταραχές για χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Αυτές οι αλλαγές θα προκαλούσαν μια καταστροφική αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων, συμπεραίνουν οι ερευνητές.

Ακόμη και μια παγκόσμια μείωση της απόδοσης των καλλιεργειών κατά 7% θα ξεπερνούσε τη μεγαλύτερη ανωμαλία που έχει καταγραφεί ποτέ από τον FAO, ξεκινώντας από το 1961. Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο πολέμου, περισσότερο από το 75% του πλανήτη θα λιμοκτονούσε μέσα σε δύο χρόνια.