Μελέτη: Ο καπνός από τις πυρκαγιές επηρεάζει την παραγωγή γάλακτος στα ζώα

Weed, California USA - June 29, 2021: The Lava Fire burns on the northwest side of Mount Shasta in Siskiyou County, California. Cows lined up look away from the wildfire.

Η αιθάλη δεν είναι επιβλαβής μόνον για την ανθρώπινη υγεία, αλλά φυσικά και για τα ζώα. Πρόσφατα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Άινταχο διερεύνησαν τις επιπτώσεις του καπνού που παράγεται από τις πυρκαγιές στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και τα αποτελέσματα προκαλούν προβληματισμό.

Σύμφωνα με το High Country News, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα πέντε ετών από αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στις πολιτείες του Άινταχο και της Ουάσινγκτον. Αυτά τα δεδομένα περιελάμβαναν στατιστικά παραγωγής γάλακτος, δείγματα αίματος, σωματικό βάρος και πολλά άλλα. Οι ίδιοι συνέκριναν την παραγωγή γάλακτος αυτών των αγελάδων κατά την περίοδο υψηλής επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές, με έμφαση σε διαστήματα όπου ο δείκτης ποιότητας του αέρα ήταν χαμηλός. Αυτή η μέθοδος θα τους βοηθούσε να μάθουν αν η καπνώδης ατμόσφαιρα είχε επίδραση στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Τα αποτελέσματα ήταν διαφωτιστικά: Οι αγελάδες παρήγαγαν περίπου 3 κιλά λιγότερο γάλα την ημέρα η κάθε μία, κατά τη διάρκεια των πιο επιβαρυμένων περιόδων από άποψη καπνού. Θα χρειαζόταν μάλιστα να μεσολαβήσουν αρκετές εβδομάδες ωσότου αυτός ο αριθμός επανερχόταν στο φυσιολογικό, αφότου φυσικά η ατμόσφαιρα είχε καθαρίσει. Οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής συνήθως παράγουν περίπου 65 κιλά γάλα την ημέρα. Ωστόσο, τα προβλήματα υγείας δεν τελειώνουν εδώ. Εξετάζοντας αυτά τα δείγματα αίματος, οι ερευνητές εντόπισαν αλλαγές στην ανοσολογική απόκριση και αυξημένα επίπεδα φλεγμονών κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την περίοδο αυξημένης επικινδυνότητας για πυρκαγιές. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών σημειώνει ότι η έκθεση και η εισπνοή καπνού από πυρκαγιά σχετίζεται με κάθε είδους κινδύνους για την υγεία, από καταρροή μέχρι θάνατο, και ας μην ξεχνάμε ότι οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής δεν έχουν πρόσβαση σε ιονιστές ή μάσκες, όπως οι άνθρωποι.