Μελέτη: Τα «μπλε» τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και του υποσιτισμού

Η αλιεία και η υδατοκαλλιέργεια μπορούν να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην παροχή υγιεινής διατροφής και πιο βιώσιμων, ισότιμων και ανθεκτικών συστημάτων τροφίμων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μια άνευ προηγουμένου ανασκόπηση του τομέα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν τις ευκαιρίες αξιοποίησης της τεράστιας γκάμας τροφίμων που έχουν σχέση με υδάτινα περιβάλλοντα, ώστε μέσα στις επόμενες δεκαετίες να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του υποσιτισμού, στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του συστήματος τροφίμων και στην παροχή βιοπορισμού.

Τα λεγόμενα «μπλε» τρόφιμα βρέθηκαν να έχουν υψηλότερη θέση από τα χερσαία τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όσον αφορά τα διατροφικά τους οφέλη και τις δυνατότητες για κέρδη βιωσιμότητας. Κατά μέσο όρο, τα κυριότερα είδη που παράγονται στην υδατοκαλλιέργεια, όπως ο σολομός, το γατόψαρο και ο κυπρίνος, βρέθηκαν να έχουν συγκρίσιμο περιβαλλοντικό αποτύπωμα με το κοτόπουλο, το χερσαίο κρέας με τις χαμηλότερες επιπτώσεις.

Μικρά πελαγικά είδη, όπως οι σαρδέλες και οι αντσούγιες, τα δίθυρα και τα φύκια έχουν μάλιστα χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από το κοτόπουλο. Παράλληλα, πολλά είδη «μπλε» τροφίμων εμφανίζονται πιο πλούσια σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Σε σύγκριση με το κοτόπουλο, η πέστροφα έχει περίπου 19 φορές περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα στρείδια και τα μύδια έχουν 76 φορές περισσότερη βιταμίνη Β-12 και πέντε φορές περισσότερο σίδηρο. Τέλος, οι κυπρίνοι έχουν εννέα φορές περισσότερο ασβέστιο.