Μελέτη Oxfam: Συνθήκες εξαθλίωσης στις αλυσίδες ανανά και οίνου που προμηθεύουν τέσσερις μεγάλους ομίλους λιανικής της Γερμανίας

Edeka, Rewe, Aldi και Lidl βάζουν στα ράφια τους μόνο τους φθηνότερους προμηθευτές, οδηγώντας σε μισθούς πείνας και σωρεία καταπατήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Μια ενδελεχής μελέτη της Oxfam για τις αλυσίδες εφοδιασμού που ξεκινούν από εκμεταλλεύσεις σταφυλιού και ανανά τρίτων χωρών και φτάνουν μέχρι τα ράφια μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ της Γερμανίας, αποκάλυψε πολλές… ατασθαλίες. Η ανθρωπιστική οργάνωση έριξε άπλετο φως σε κατά συρροή παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δυστυχώς χαρακτηρίζουν τις πρακτικές των προμηθευτών όλων των μεγάλων γερμανικών σούπερ μάρκετ.

Στο πλαίσιο της έρευνας, με τίτλο «Απεριόριστη Εκμετάλλευση», η Oxfam και οι συνεργαζόμενες οργανώσεις της πήραν συνεντεύξεις από 130 εργαζόμενους, καθώς και εργατικά συνδικάτα και ακτιβιστές στις περιοχές όπου παράγονται τα προϊόντα. Η οργάνωση ανέφερε ημερομίσθια «πείνας», της τάξης των 4,5 ευρώ σε φυτεία προμηθευτή του ομίλου Edeka στην Κόστα Ρίκα.

Στη Νότια Αφρική, σχεδόν οι μισές ερωτηθείσες αγρεργάτριες σε αμπελοκαλλιέργειες ανέφεραν ότι κέρδιζαν λιγότερο από τον κατώτατο μηνιαίο μισθό των 194 ευρώ. Και στις δύο χώρες, η εργασία συνήθως υπερβαίνει τις δώδεκα ώρες ημερησίως. Ακόμα χειρότερα, οι γυναίκες στη Νότια Αφρική ανέφεραν ότι εξαναγκάζονται σε σεξουαλικές πράξεις για να εξασφαλίσουν εργασία. Εκτίθενται επίσης σε τοξικά φυτοφάρμακα και δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτα ή πόσιμο νερό όσο εργάζονται.

Οι εργαζόμενοι που διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες δέχονται τεράστιες πιέσεις. Δικαστικές αποφάσεις από την Κόστα Ρίκα, για παράδειγμα, έχουν επιτρέψει την παράνομη απόλυση μελών του εργατικού συνδικάτου σε φυτείες ανανά που προμηθεύουν τις αλυσίδες Rewe και Lidl. Μέλη της οικογένειας των μελών του συνδικάτου έχουν επίσης απολυθεί.

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους μετανάστες εργαζόμενους, οι οποίοι ζουν υπό τον συνεχή φόβο της απέλασης και ως εκ τούτου είναι ακόμη πιο ευάλωτοι στη βία και στην εκμετάλλευση» αναφέρει η έρευνα της Oxfam.

Η ανθρωπιστική οργάνωση κατηγορεί ευθέως τους τέσσερις μεγάλους γερμανικούς ομίλους λιανικής Edeka, Rewe, Aldi και Lidl, το επίπεδο ισχύος των οποίων στην αγορά οδηγεί σε πιέσεις των τιμών. «Μόνο όσοι [προμηθευτές] είναι φθηνοί καταλήγουν στο ράφι των σούπερ μάρκετ», τονίζει ο Tim Zahn, ειδικός αναλυτής της Oxfam για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αποτέλεσμα; «Ενώ οι εργαζόμενοι εξαπατώνται με μισθούς πείνας, τα σούπερ μάρκετ αποκομίζουν τεράστια κέρδη σε βάρος τους». Όπως υπολογίζει η Oxfam, από ένα μπουκάλι κρασί που πωλείται για τρία ευρώ στην ΕΕ, μόνο τα τρία σεντ φτάνουν στους εργάτες των φυτειών αμπελιού που παράγουν την πρώτη ύλη στη Νότια Αφρική.

Τα παραπάνω ευρήματα αποτελούν τρανή διάψευση των υποσχέσεων της ίδιας της ΕΕ, η οποία διατείνεται ότι διασφαλίζει υψηλά πρότυπα παραγωγής στα εισαγόμενα από τρίτες χώρες προϊόντα της.